Advertentie



 

Algemeen; een omvangrijk sturend lagedrukgebied ligt de komende dagen en het weekend boven Scandinavie. Aan de zuidwestflank van dit laag trekken met een ZW hoogtestroming steeds weer (rand)storingen West Europa binnen waarachter maritiem polaire lucht aangevoerd. Na het weekend krijgt het stromingspatroon een meer zonaal karakter met periodiek passage van frontale systemen / troggen afgewisseld door tussenhoog invloed. Zuidoost Europa (Balkan) mag zich de komende dagen (week) gaan opmaken voor een hittegolf met extreme temperaturen, ook rond de Middellandse Zee hebben en houden we warm tot zeer warm zomerweer.

Extreem weer door zware onweersbuien

Via onze sociale media hebben we de afgelopen dagen al uitgebreid aandacht geschonken aan het extreem slechte weer in de Alpenlanden en het noorden van Italië. Op het grensgebied van de zeer warme vochtige luchtmassa’s en de koelere luchtmassa’s boven west Europa waren alle gradiënten aanwezig voor het ontwikkelen van (zeer) zware onweersbuien.

Supercel N-Italië gistermiddag in de regio Oost-Lombardije en Veneto. Topclouds tot in de tropopauze (T -63°C). Dit zijn gevaarlijke onweerscellen #noodweer

Deze ontstaan met name doordat met een ZO stroming in de lagere atmosfeer aanhoudend zeer warme lucht wordt aangevoerd. In de hogere atmosfeer vanaf pak hem beet 2000 meter wordt deze opgepakt door de krachtige ZW stroming. Krachtige opstijgingsprocessen zorgen dan voor het ontstaan van die zware onweersbuien (supercells) met lokale extreme neerslag, zware hagel en ook zware windstoten met alle ellende van dien. Zo viel er de afgelopen dagen lokaal 100 tot 300 mm waarvan een groot deel in relatief korte tijd! Voor riviertjes en beekjes in de berggebieden is die dan teveel van het goede met alle gevolgen van dien!

Hieronder beelden van de enorme hagelschade aan auto’s op de A1 bij Fidenza (N Italie)

Koufrontje

Vandaag trekt een (zwak) koufront van west naar oost over de Alpen en op dit moment valt er vooral in de centrale Alpen wat neerslag. Voor het koufront uit wordt nog warme lucht aangevoerd en is het nog droog en zonnig.

In de oostelijke regionen van de oostelijke Alpen en het zuiden kan het kwik oplopen tot 30 a 35 graden. Getriggerd door het opschuivende koufront en de dagelijkse gang gaan er zich dan hier dan echter weer stapelwolken ontstaan die opnieuw tot (zware) regen en onweersbuien kunnen uitgroeien.

Opnieuw geldt er voor de oostelijke en zuidelijke Alpen als ook weer voor het al zo zwaar getroffen noord Italië noodweer potentiaal. Estofex heeft voor die regionen voor vandaag een level 2 afgegeven voor met name weer zware hagel en winstoten en in ietwat mindere mate voor extreme neerslag. Hoe dan ook is het voor de vakantie gangers hier weer zaak om de lucht en radar (en onze updates via Twitter en Facebooks) weer goed in de gaten te houden!

In de regen en onder de bewolking is het met 18 tot 20 graden meest wel gedaan. Vanuit het westen achter het koufront is de luchtdruk alweer aan het stijgen en wordt mede door een opkomend tussenhoog de verticale luchtkolom van bovenaf weer afgedroogd. Het gaat opklaren of het wordt weer zonnig en ook dan kunnen hier de temperaturen  weer tot aangename 23 a 26 graden gaan oplopen.

Tussenhoog

Morgen donderdag zorgt het tussenhoog van west naar oost dan overal in de Alpen voor een stabielere drogere weerfase en de zon zal weer het weerbeeld domineren. Geheel stabiel is het echter ook dan nog niet en met name op de hierboven genoemde plaatsen is een lokalere onweersbuien nog mogelijk. De temperaturen bewegen zich meest tussen de 25 en 30 graden, in het oosten en zuiden ook nog warmer.

Onbestendig weekend, nieuwe buien

Helaas krijgen we vanaf vrijdag alweer te maken met een volgende weersverslechtering. Een opkomend koufront gaat dan opnieuw voor regen en onweersbuien zorgen.

In de warme lucht en gesteund door de dagelijkse gang dit weer (zware) regen en onweersbuien opleveren met opnieuw lokaal noodweer en wateroverlast of modderstromen. Grootste kans daarom opnieuw in het (warmere) zuiden en oosten. In het weekend trekt een apart laagje via de (zuidelijke) Alpen naar Polen en zal met name voor de zondag weer voor diverse regen en onweersbuien gaan zorgen.

Tweedeling zomerweer

Volgende week zien we dat de zuidwestelijke hoogtestroming een meer westelijke patroon gaat vertonen (zonaal). Depressies met hun (rand)storingen en hoogtetroggen worden dan steeds brutaler en proberen de zomer verder naar zuid en (zuid)oost Europa te verdrijven.

ECMWF 500 hPA medio vlg week. De zomer moet steeds meer terrein prijsgeven richting het zuiden en zuidoosten

Op allen hoogtes moeten vanaf begin volgende week de temperaturen nog weer wat inleveren waarbij het onbestendige karakter aanhoudt of zich zelfs nog verder versterkt. Daarbij nemen ook de contrasten tussen het (zeer) warme zuiden en hete zuidoosten van Europa verder toe. Op de scheidingslijn van de verschillende luchtsoorten zullen (zware) regen en onweersbuien ook dan een thema blijven of gaan worden.

Hittegolf ZO Europa

Zuid Europa verblijft de komende dagen zoals dat hoort onder de invloed van het subtropenhoog en warmere droge luchtmassa’s. Een aparte kern (hoog) ontwikkelt zich als “heat dome” (hittekoepel) boven ZO Europa en ook de Balkan.

In de bel met zeer hete en droge lucht worden de hoogste temperaturen vrijdag en zaterdag boven Zuidoost-Italië tot over de  oostelijke Po-vallei bereikt. De extreemste hitte wordt verwacht over het centrale en zuidelijke Balkan. Extreem warm wordt het in Griekenland, Noord-Macedonië, Servië, Oost-Kroatië, Zuid-Roemenië, het grootste deel van Bulgarije en ook West-Turkije. Hier kunnen we middaguren van 40-45 °C verwachten of zelfs lokaal nog hoger. Ook in de nachten wordt het in deze contreien zweten geblazen met temperaturen die veelal niet onder de 30 graden zullen dalen!

Maxima van 43 tot 45 graden de komende dagen in ZO Europa. Bron kaart Kachelmanwetter

Door de aanhoudende warmte zien we dat de temperaturen van de grote oppervlakte wateren (meren) als ook de Middellandse Zee steeds verder oplopen! De watertemperatuur van de Middellandse Zee ligt in veel gebieden nu al bijna 3°C boven de langjarige gemiddelde zee temperatuur. Hierdoor zal ook de lucht meer vocht bevatten en dat wederom zal voor nog meer energie in de atmosfeer gaan zorgen waardoor ook de kansen op zware onweersbuien nog verder zullen groeien.

Tempeatuur anomalie oppervlaktewater.  Opvallen ook de “warme” wateren van de Atlantische Oceaan rond het VK en Ierland de Noordzee en Oostzee, wat behoorlijk indrukwekkend is gezien het uitblijven van significante hittegolven in West-Europa deze zomer.

Ook voor het najaar wanneer de fronten verder zuidelijke zullen weten (kunnen) doordringen zou dit voor extreme weersituaties  kunnen gaan zorgen! Uitgaande van de diverse weermodellen zal de hittegolf in ZO Europa en de Balkan 10 tot 15 dagen kunnen aanhouden met alle gevolgen van dien. Wel wordt de meest extreme warmte dan geleidelijk wat ver verder naar het ZO en O verdreven

Samengevat kunnen we dus stellen dat stabiel zomerweer zich ten zuiden van Pyreneeën en Alpen zal handhaven met de extreme hitte het ZO van Europa en de Balkan. Ten noorden daarvan moeten we het doen met gematigd en onbestendig zomerweer waarbij Atlantische storingen periodiek voor onbestendig en voor de tijd van het jaar onderkoelde temperaturen zullen gaan zorgen.

Tot zover voor dit moment vanuit een bewolkt maar inmiddels weer door Termen in Oberwallis. Fijne dag en ciao

Jouw BLOG / Weerbericht ?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 153 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier