Advertentie



 

Algemeen; uitgaande van een (hoogte)laag boven de Golf van Biskaje wordt met een overwegend zuidelijke hoogtestroming onverminderd warme vochtige lucht vanaf de Middellandse Zee tot over de Alpen aangevoerd.  Vanaf vrijdag neemt de invloed van (zwakke) hogedruk geleidelijk weer toe en kan de atmosfeer weer enigszins stabiliseren.

Weekend minder buien en nog wat warmer, afkoeling in zicht

Lagedruk boven zuidwest en zuidelijk Europa en hoge druk in het noorden van Europa met een aparte kern boven de Noorse Zee houden in grote delen van  west en centraal Europa een zuidelijke stroming instant. Daarmee wordt niet alleen warme maar ook vochtige lucht aangevoerd en deze combinatie zorgt tevens voor een labiele opbouw van de atmosfeer.

Ook gisteren ontstonden er in de loop van de dag weer diverse regen en onweersbuien die zich maar langzaam ZO-NW verplaatsten en lokaal veel neerslag (50 mm) produceerden. Lokaal werd ook weer grote hagel. zware windstoten en in noord Italie (Asiago ) zelfs ook een tornado waargenomen.


Zware hagel gistermiddag Schwarzlsee (Oostenrijk)

Grote hagel gisteren in Noceto (PR), nord Italie ! Foto Ninetto Campanini. Via severe-weather.EU @severeweatherEU
Noceto (PR), north Italy
Zware buien gistermiddag ook in het noorden van Zwisterland. Foto Christina @CHiltbrunner / Bern
Plensregen en “land onder” Wädenswil! (CH) Foto Janine B. @cumulispotter

Minder tot geen neerslag viel er in het inner Alpine Wallis en Graubünden als ook in het noordoosten. Het was warm met middag temperaturen die tot hoog zomerse waardes stegen en lokaal werd het tropisch. Toppers waren Salzburg met 30.9 graden en 31.4 graden in Villigen in het Zwitserse kanton Aargau.

Tot 27 graden steeg het kwik in Oberwallis, neerslag viel er hier inner-alpin niet. Foto omgeving Mattmark Stausee via FB Patrick Henzen

Ook vandaag en de komende dagen verandert er weinig aan deze situatie (stroming) en dus aanhoudend ideale condities voor het ontstaan van regen en onweersbuien. Met name de dagelijks gang (opwarming zon) draagt er toe bij dat de convectie vanaf een luchttemperatuur van circa 23 tot 25 graden goed in gang wordt gezet!

Isobaren en frontenkaart DWD voor vandaag

Hoe krachtig de onweerscellen gaan worden is van vele factoren afhankelijk zoals bijvoorbeeld het aanwezig zijn van een inversie (afzwakken) het inkomen van storingen, convergentie maar in de bergen vooral ook de orografie (opstijgende lucht bergen).

Orografische triggering boven de Walliser Alpen / Foto van de sinds vorige week weer ijsvrije Mattmark Stausee. Via FB Mario Nehrke‎

We zien dan ook , net als gisteren, dat de onweersbuien een voorkeur hebben voor de bergen en vervolgens wanneer ze in kracht toenemen uitsmeren naar de aangrenzende gebieden (Alpen voor en -laagland)

Radarbeeld Alpen / N-Italie 08h20. Bron Wetteronline.de

Wanneer alles “past” dan kunnen de meest zware exemplaren uitgroeien tot de hoogte van de tropopauze (overgang troposfeer – stratosfeer / in de tropische gebieden tot een hoogte van 16 tot 18 km, boven de polen tot slechts 6 km, bij ons tot 10 a 12 km ) waarbij algemeen geldt hoe hoger hoe krachtiger het complex. Dit zijn met name ook de buien de voor noodweer zorgen met grote hagel, plensregens en (zware) windstoten.

Prachtige opname als voorbeeld voor een onweerscel (cumulonimbus capillatus incus) die tot de maximale hoogte (tropopauze) is gegroeid en daar wordt “afgetopt” door de bovenliggende stratosfeer. Foto 28-04 genomen vanuit vliegtuig op 3000 m hoogte boven Boekarest . Photocredit Luigi Lakox Sln.

De komende dagen houden we de zuidwestelijke lagedruk (apart hoogtelaag zuidwest Europa) en de vlakke drukverdeling. Omdat er weinig drukgradiënt is hebben we te maken met weinig stroming en dat betekent dat de buien veelal langzaam trekken en daarbij dan lokaal veel water produceren. Lokaal kan er zo in relatief korte tijd maar zo 40 tot 80 mm aan neerslag vallen!

GFS T850 hPa voor donderdag

Weekend tussenhoog – warme hoogterug
Vrijdag trekt een apart hoogtelaagje via de Golf van Genua naar de Balkan en vervolgens verder naar de Egeïsche Zee. Tijdens de zuidelijke passage zullen de buien nogmaals extra gevoed gaan worden.

Na passage van het systeem komen we opnieuw aan de voorzijde van een (hoogte)laag met kern boven het noordwesten van het Iberische Schiereiland te liggen.

ECMWF met de warme hoogterug en tussenhoog invloed in het weekend. GFS 500 hPA voor zondag 12h00

Tevens neemt de invloed van een tussenhoog en rug van hogedruk vanuit het zuiden toe. De buien activiteit zal dan worden onderdrukt en er gaat een portie zeer warme lucht vanuit de Middellandse Zee naar het noorden toe uitstromen. Ook de Alpen gaan daar in het weekend van profiteren.

Zonaal
Na het weekend krijgen we te maken met een meer zonaal stromingspatroon waarbij de straalstroom al zwabberend tot over centraal Europa zal gaan koersen. Storingen zullen dan periodiek weer voor neerslag (buien) gaan zorgen en ook de temperaturen zullen een dalende trend gaan vertonen (hoogtetrog).

GFS woensdag 13 juni met het meer zonale karakter met overgang naar koelere condities
GFS ensembles centrale Alpen. Na het weekend algemeen koelere condities

Vakantie landen Middellandse Zee 
De landen rond de centrale en oostelijk Middellandse Zee houden deze week ook nog last van de onstabiliteit met vooral landinwaarts en in de bergregionen regen en onweersbuien.

Radarbeeld Europa 08h20. Bron Wetteronline.de

De westelijke Middellandse Zee moet het vooralsnog doen met wat ondermaatse temperaturen. In het weekend volgt aan de oostflank van het hoogtelaag boven Spanje in de centrale en ook oostelijke Middellandse  Zee een flinke opwarming en stabilisatie.

GFS ensembles Spanje met eindelijk ook hier de opwarming en zomer

Met temperaturen die op 850 hPa tot boven de 20 graden gaan oplopen stijgt het kwik landinwaarts tot 30 a 35 graden. Na het weekend volgt ook hier weer enige afkoeling, In het westen van de Middellandse Zee (Portugal, Spanje) algemeen warmer en zonniger zomerweer door invloed van Azorenhoog.

Zeewater temperaturen
Ten slotte nog even een blik op de zeewater temperaturen. In de westelijke Middellandse Zee is het zeewater deels nog vrij koel (17 graden) meer naar het oosten dan oplopend nar 20 tot 21 graden. Centrale Middellandse Zee 21 tot 22 graden, oostelijke Middellandse Zee tot 24 graden.

Lekker “sudderen” kan met in het water van de Rode Zee met watertemperaturen die tussen de 25 en 28 graden liggen. Diegenen die verkoeling zoeken kunnen we de Europese kust wateren van de Atlantische Oceaan adviseren, met 16 tot 19 graden, meer noordelijk ook nog een stuk lager en wellicht net iets te koud om lekker te badderen.

Tot zover voor deze dinsdag ochtend. Al naar gelang de ontwikkelingen zijn we er de komende dagen weer met meer Alpen en vakantie weer. Mis niks, volg en vertel het verder. Fijne dag vanuit een weer opklarend Oberwallis. Ciao

Webcams

Meer beelden uit de Alpen  – Alpenwebcams 

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training

In samenwerking met Surviking staat op 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.

UV Index

In de bergen zal met de zon de UV index vandaag uitkomen tussen 3 en 5, In het hooggebergte met zon 9  tot 11 ! 

Meer over de UV-Index zie – HIER

 Join Alpenweerman community:
 Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 607 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier