Advertentie 

Algemeen; laag – Xisca – met kern boven de Golf van Biskaje trekt tot vrijdag langzaam richting de Alpen en daarmee wordt onverminderd warme vochtige lucht aangevoerd. Tijdens het weekend neemt de invloed van een tussenhoog (tijdelijk) toe voordat vanaf maandag onder invloed van nieuwe lagedruk de onstabiliteit weer toeneemt gevolgd door enige afkoeling.

Weekend op veel plaatsen weer tropisch 

Er komt maar geen einde aan de zomerse misère met regen en onweersbuien in grote delen van zuidwest, centraal en zuidoost Europa.

Radarbeeld Europa gistermiddag met weer een ratjetoe van regen en onweersbuien in centraal en zuid Europa

Ook gisteren was het weer raak met vooral in de middag diverse regen en onweersbuien met lokale plensregens, zware hagel, windstoten en zelfs ook tornado’s. De temperaturen handhaafden zich op een zomers niveau van 25 tot 30 graden, tijdens de buien en onder de bewolking was het een stuk koeler.

Vooral in de ochtend was de zon nog van de partij. Met de opwarming door de dagelijkse gang ontwikkelden zich zoals hier in het Kleinwalsertal (Mittelberg) later op de dag weer diverse regen en onweersbuien. Foto via Twitter Hans ter Braak @hansterbraak 


Tornado in de Italiaanse provincie Vicenza (regio Veneto)

Eerst nog onbestendig
Vandaag en ook vrijdag verandert er niet veel aan dit weerbeeld. Doordat het zwaartepunt van de lagedruk wat meer richting de Alpen opschuift neemt de onbestendigheid zelfs nog wat toe.

Radar Europa, vandaag en deels ook nog morgen nog even afzien in de westelijke Middellandse zee gebieden door wegtrekkend hoogtelaag
Ook vandaag weer het spelletje met de opklaringen, stapelwolken en lokale buien. Foto Engelberg, Caroline Pirskanen @carolinevonb

Vrijdag trekt een kleinschalig hoogtelaagje net zuidelijk van de Alpen richting de Balkan en gaan er weer talrijke regen en onweersbuien vallen. Na passage van het systeem krijgen we te maken met tussenhoog invloed waardoor de atmosfeer weer wat kan stabiliseren en de onstabiliteit (buien) geleidelijk onderdrukt zal worden.

GFS met het hoogtelaagje vrijdag boven de Golf van Genua

Tevens gaat aan de oostflank van een hoogtelaag boven het Iberische Schiereiland van het zuiden uit een portie nog warmere lucht tot over de Alpen uitstromen.

Weekend tropisch
Het weekend als ook de maandag beloven op passage van het tussenhoog en een warme hoogterug zeer warm te gaan verlopen met middagtemperaturen die lokaal tot 32 a 33 graden kunnen oplopen.

Het weekend en de maandag van het zuiden uit de aanvoer van warmere en drogere lucht (tussenhoog / hoogterug)

Ook in de bergen wordt het met een inkomende “warme” hoogterug ( 500 hPA vlak ligt dan  rond de 5900 meter) zeer zacht. Op 1500 meter hoogte (850 hPa) stijgt het kwik naar 20 tot 22  graden en de vorstgrens naar maar liefst 4000 a 4200 meter!

In de middag en avond moet er met voorkeur voor de bergen rekening worden gehouden met een lokale warmte-onweders!

Zonaal / afkoeling
Vanaf dinsdag neemt de invloed van lagedruk (Atllantische hoogtetrog) weer toe en stroomt vanuit het westen en noordwesten weer vochtigere lucht binnen. Dit gaat gepaard met fikse regen en onweersbuien met lokaal weer plensregens, zware hagel en windstoten. Op nadering en passage van een koufront gaat het vervolgens ook afkoelen.

GFS voor woensdag 13 juni. Lagedruk en trog gaan een ander stromingspatroon inleiden. In de Alpen tijdelijke afkoeling

Zonaal / Westwindwetter, zomers naar het zuiden toe
In de tweede helft van de volgende week verplaatst de hoogtetrog zich naar oost Europa alwaar een hoogtelaag richting de oostelijke Balkan en later afsnoert. Tegelijkertijd gaat een uitloper van het Azorenhoog zijn vleugels tot over midden Europa en de Alpen uitslaan.

Het stromingspatroon gaat dan een meer zonale koers volgen (Atlantische Oceaan afbuigend naar zuid Engeland, zuid Scandinavie. Aan de noordkant daarvan de koelere lucht aan de zuidkant onder het regime van het Azorenhoog dan toenemend weer warmere en vooral ook drogere lucht.

GFS ensembles westelijke Alpen (noord Zwitserland)

Einde koude anomalie zuidwest Europa
Zuidwest en centraal Europa mogen krijgen dan te maken met stabielere condities en met veel zon stijgen de temperaturen tot hoog zomerse waardes. Vooral het Iberische Schiereiland en Frankrijk kunnen dan eindelijk ook flink opwarmen met temperaturen die tegen het einde van de volgende week tot 35 en in Spanje tot 40 graden gaan oplopen!

GFS Tmax in Spanje en Z- Frankrijk oplopend tot 35 a 40 graden in de tweede helft van de volgende week en het volgende weekend

Richting de Balkan en oostelijke Middellandse Zee gaan de temperaturen ietwat omlaag maar het blijft er zomers warm. Wel neemt de onstabiliteit met het hoogtelaag in de buurt er toe met dus toenemende kans op regen en onweersbuien. Koeler wordt het naar het noorden, pak hem beet vanaf noord Frankrijk, de Benelux en noord Duitsland en ook de Britse Eilanden en Scandinavie krijgen in ieder geval tijdelijk te maken met koeler en periodiek onbestendig weer.

GFS T850 hPa zaterdag 16 juni

Ook op de langere termijn handhaaft de zomer zich vooral in centraal en zuid Europa met de warmte (hitte) langs de Middellandse Zee. Verkoeling vind je aan de kusten en in het zeewater. Ook oost Europa gaat onder invloed van een apart hoog weer flink opwarmen.

Zeewater temperaturen 7 juni. Bron WetterOnline,de

Tot zover voor deze donderdag vanuit een half bewolkt Termen in Oberwallis. Vanaf zaterdag verruil ik de Zwitserse Alpen voor het Italiaanse Sardinië (Arbatax) en dat betekent dat ook de Alpen en Europa weerberichten met “zomer verlof” gaan.

Afhankelijk van de ontwikkelingen zullen we periodiek updates verzorgen. Meer weer en foto’s natuurlijk op Twitter en ook op Facebook. Ciao

Webcams

Meer beelden uit de Alpen  – Alpenwebcams 

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training

In samenwerking met Surviking staat op 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.

UV Index

In de bergen zal met de zon de UV index vandaag uitkomen tussen 3 en 5, In het hooggebergte met zon 9  tot 11 ! 

Meer over de UV-Index zie – HIER

 Join Alpenweerman community:
 Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 616 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier