Advertentie

 


Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!


 

Algemeen; de ingestroomde koude polaire lucht wordt met nieuwe hogedruk weer verdreven en vooral in de hogere delen en dalen is dit al goed merkbaar. Het droge en weer mildere hogedrukweer houdt naar alle waarschijnlijkheid tot het einde van de maand aan. Ook voor de nog langere termijn lijkt de winter met sneeuw en vorst weinig kans van slagen te maken.

Polaire vrieslucht blaast aftocht

Gisteren is in de loop van de dag van het westen uit operatie verzachting alweer begonnen en de afgelopen nacht zijn de temperaturen in de Alpen weer duidelijk opgelopen. Met een nieuw inkomend hoog en warme hoogterug (subtropenhoog) ging in eerste instantie op wat grotere hoogtes de temperatuur flink in de lift.

Gistermiddag en avond en in de nacht stroomde vooral op hoogte alweer veel zachtere lucht over de Alpen uit

Zo meldde bijvoorbeeld het Jungfraujoch (regio Berner – Oberwalliser Alpen) gisteravond laat alweer een temperatuur van nog maar net iets onder het vriespunt. Tegelijkertijd vroor het in de lagere delen en dalen alwaar de koude lucht zich nog bevond matig tot streng. De Funtensee (1500m) meldde tegelijkertijd nog 22 graden vorst.

De Sphynx (Jungfraujoch) vanmorgen badend in de zon en onder een staalblauwe hemel en een temperatuur van net iets onder nul

Extreem droge lucht

Opmerkelijk overigens ook de zeer lage dauwpunten gisteren. Veelal lagen die tussen de -5 en -20 en in de hogere Alpen tussen de -20 en -40 graden. Lokaal werden zelfs nog lagere waardes gehaald. Zo meldde het weerstation op de Mittelallalin in Saas-Fee (Oberwallis) een dauwpunttemperatuur van -58 graden met een relatieve luchtvochtigheid van 1 %.

Mittelallalin (3500m)

Extreem droge van origine polaire luchtmassa’s dus die door de navolgende subsidentie hogedruk ook nog eens verder werd “afgedroogd”. Levert natuurlijk, en al helemaal met die knalblauwe lucht en sneeuw schitterende vergezichten op. Geniet even mee van dit schitterend panorama vanuit Zermatt – Matterhorn Glacier Paradise

Onze blogger Remco Graas (Innsbruck) maakte de heerlijke onderstaand winterse beelden tijdens een wandeling via de Wilder Wasser weg in Stubai richting de Sulzenau Alm op zoek naar klimbaar ijs. Daarvoor bleek het echter nog wat te vroeg. Later daarover meer in een aparte blog van Remco

Exit kou

Vandaag gaat met de warmbloedige hogedruk het kwik overal verder in de lift en is het weer gedaan het met korte winterse intermezzo. Ook de sneeuw die her en der is gevallen zal op de meeste plaatsen weer gaan verdwijnen.

Met de nieuwe hogedruk breekt weer een fase van droog en zacht herfstweer die vermoedelijk tot de maandwisseling zal gaan aanhouden. Dat betekent dat met de hogedruk en weinig drukgradiënt en dus weinig stroming de verticale luchtkolom geleidelijk wat kan gaan afkoeling.

Radarbeeld midden Europa 12h10

Dit proces zal het sterkst zijn in de lagere delen en dalen onder de subsidentie inversie. Dit gaat met de lange nachten en afkoeling geheid weer mist en Hochnebel opleveren. In de bergen is het aanhoudend zacht en zal de zon volop schijnen. Neerslag, laat staan sneeuw is dan ook de komende dagen geen thema.

Ook in ons partnergebied Innsbruck vandaag een echte ZONdag met weer oplopende temperaturen. Mooi is de inversie te zien en de laatste sneeuw(reten) die spoedig zullen verdwijnen. Met dank aan AWM Roy Molenaar

Hoogtetrog / Hoogtelaag

Wel moeten we even de ontwikkelingen boven de Atlantische Oceaan in de gaten houden. Daar zien we de komende dagen de je stream tijdelijk sterk meanderen met een naderende langgolvige hoogtetrog. Richting het midden van de week snoert een apart (hoogte)laag af dat richting de westelijke Middellandse Zee trekt.

GFS met het (hoogte)laag voor donderdag 00h00

In dit deel van zuidwest Europa gaat het weerbeeld dan ook duidelijk verslechteren. In het verdere verloop trekt het (hoogte)laag via de Middellandse Zee naan het oosten verder en wordt in het weekend boven de Tyrreense Zee (Italië) berekend. Ook daar van west naar oost dan slecht weer met regen en zeer gematigde temperaturen.

Het is nog even de vraag of en zo ja in hoeverre het hoogtelaag ook nog zijn invloed op de (zuidelijke) Alpen gaat krijgen. Uitgaande van de laatste modelberekeningen blijven deze echter meest buiten schot. Wel neemt de kans op meer bewolking en een spat of hogerop vlok dan wat toe.

Het (hoogte)laag zondag 29 november, mogelijk dat de zuidelijke Alpen er nog wat van meepakken

Het  hoogtelaag  gaat er wel voor zorgen dat het met de warmbloedige zuidelijke hogedrukruggen dan even gedaan is en ook het zonale stromingsregime wordt even door elkaar gehusseld. Mogelijk dat we in het verdere verloop met een wat meer meanderende hoogtestroming (jet) nogmaals op herhaling gaan met een volgende hoogtetrog. Algemeen houden we in de troposfeer (onderste atmosfeer) echter het krachtige zonale windregime dat boven Europa en west Rusland steeds weer wordt afgeblokt door de persisterende hogedrukgebieden

GFS 300 hpPa met het verloop van de jet en windsnelheden voor 30 november. Boven het oostelijk continent en west Rusland de hogedruk

Krachtige Vortex en zonale wind

Ook op grotere hoogte zien we de komende dagen dit zonale regime (westerlies) en op de wat langere termijn zal dit nog verder in kracht gaan toenemen. Samenhangend daarmee zal ook de stratosferische polar vortex verder in kracht gaan toenemen.

Hoogte-breedtegraad sectie van 1000 hPa tot 1 hPa (90 ° Z – 90 ° N) van de zonale gemiddelde zonale wind (m / s), 240 uur voorspelling van 21 november 2020 12 UTC tot 1 december 2020 12 UTC. Ingetekend de Polar Night jet (PNJ) en Troposferische jet (TJ) 10 dagen prognos. Ook vandaag weer een beeld passend bij een krachtig ontwikkelde Stratosferische Polar Vortex / Zonale (stratosf) wind.

Er zijn ook vandaag geen of nauwelijks signalen dat middels een zogenaamde Wave-1 of Wave 2 golf (opwarming stratosfeer) de polar vortex zal gaan afzwakken en we een oostelijk regime mogen verwachten (easterlies)

De stratosferische polar vortex boven de pool draait alweer op volle toeren en naar verwachting zal deze deze voorlopig ook niet gaan afzwakken, integendeel! De rode forecastlijn gaat gewoon nog verder omhoog

We houden over de gehele linie dus de positieve fase van de AO en NAO vast en met de krachtige “westerlies” en met de voortdenderend “Rossby Golf trein” maakt de winter bij ons als ook elders op de noordelijke hemisfeer weinig kans van slagen.

GFS gemiddelde zonale wind boven de pool. Alle GFS members opteren een sterke PV met westerlies regime

Diegenen die (tijdelijk) aan de koude kant van de Rossbygolf geraken mogen zich wel verheugen op kou vanaf de pool. Ook dit zal echter meest een kort intermezzo zijn omdat het sterke zonale karakter elke poging tot de opbouw van hoogteruggen vervolgens weer zal doen gladstrijken en frustreren.

Kouder door stalingsvorst

Enig winters lichtpuntje in deze dagen is de stralingsvorst die bij weinig drukgradiënt en onder een heldere hemel en met lage dauwpunten in ondiepe stilstaande wateren voor een eerste (dun) ijslaagje in de nachten en ochtend kan gaan zorgen. Op beschutte plaatsen kan die mogelijk zelfs wat gaan aangroeien. Verder kunnen in Nederland de schaatsen voorlopig nog in het vet blijven.

Van winterweer met sneeuw en vorst zal voorlopig dus geen sprake zijn en ook de start van december lijkt geen doorbraak te kunnen gaan forceren en lijkt zeer zacht te gaan beginnen. Hieronder nog de ECMF T850 ensembles voor het Oberwallis (Brig) en Tirol (Innsbruck)

Tot zover vanuit de Walliser Alpen, Termen meldt onbewolkt en graadje of 8. Ciao

(Visited 924 times, 1 visits today)
Advertentie
Innsbruck

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Advertentie

8 Reactie op “Europa – Alpen | Nog niet klaar met de anti winterse setting”

  • Erwin
    22 november 2020 at 18:23

    GFS 12 OPER is een vrij koude run maar ook een run met zeer weinig neerslag voor zowel LL als Noord Alpen.

    • Johann
      22 november 2020 at 18:32

      Maar enkel in de onderste atmosfeer vrij koud. In de bergen (vrij) zacht en idd geen of nauwelijks neerslag. Voor winterweer is dit sowieso een kansloze setting en zoals het er naar uitziet ook nog eens zeer hardnekkig. Opvallend ook hoe tegen het einde van de 10 daags het GFS (kaart) aansluit bij de eveneens hopeloze ECMWF hoofdrun.

      • herman
        22 november 2020 at 18:54

        De laatste GFS geeft toch koud weer op met de 15 daagse control?

        • Johann
          22 november 2020 at 20:23

          Er zijn diverse oplossingen met wat kouder weer. Het ENS gemiddelde ligt echter hoger. Voor echt kouder weer moet er nog het nodige gesleuteld worden aan de sturende druksystemen.

      • Erwin
        22 november 2020 at 20:21

        Ben het gedeeltelijk wel met je eens Johann maar niet helemaal. In de bergen is het weliswaar vrij zacht maar ik kijk vooral naar de 2 meter temperatuur. Daarbij kijk ik ook naar de lage landen en dan vind ik dat voor deze tijd helemaal niet verkeerd. Eind november mogelijk een paar koude nachten met nachtvorst en temperaturen overdag van rond de 5 graden met ook kleine kansen op een (nat) sneeuwbuitje kunnen veel slechter. In 30 jaar kaarten kijken heb ik in de LL veel hopeloze kaarten gezien dan de gfs 12 uur hoor.

        Maar voor de Alpen (weinig neerslag en relatief zacht in de bergen) deel ik je mening!

        • Erwin
          22 november 2020 at 20:22

          hopeloze moet zijn hopelozere

        • Johann
          22 november 2020 at 20:31

          Die zijn inderdaad over de gehele linie kouder. Zag zelfs de op T850 de -5 graden isotherm over de LL inschuiven. Gezien echter het sterke zonale karakter op wat grotere hoogte en met name ook weer op de langere termijn ben ik bang dat het uiteindelijk toch weer zal ontaarden in een ZW regime met de ruggen en troggen voor ons op ongunstige posities. Maar wie weet, wellicht heeft de atmosfeer nog wat verrassingen voor ons in pette

    • Johann
      22 november 2020 at 18:34

      Ter vergelijk nog de EC00 240H

Comments are closed.

 

Advertentie

Hochkönig

Wintersportregio Hochkönig. Vakantie op de toppen van je emoties!

Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters een gevarieerde skipiste met in totaal 120 kilometer aan pistes en 34 moderne skiliften in een adembenemend Alpendecor. Lees meer

Advertentie

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Afgelopen jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Advertentie

Sankt Anton am Arlberg

Het grootste skigebied van Oostenrijk

Het winterseizoen begint op 4 december in St. Anton am Arlberg. Dan opent de deur naar buitengewone ervaringen in het grootste skigebied van Oostenrijk. Het charmante resort trekt wintersportliefhebbers van over de hele wereld en biedt meer dan alleen ongerepte pistes: een mengeling van traditie, avontuur en adembenemende natuur. Lees meer