Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; blokkerende hogedrukgebieden in samenspel met het subtropenhoog en thermisch lagedrukgebieden houden de stroming van hete luchtmassa’s vanuit zuidelijke breedtegraden in stand. Wel gaan in de loop van de volgende kant met toename van de luchtvochtigheid de mooie kantjes er af, het wordt benauwder en de onweerskansen nemen toe!

De komende dagen nog heter maar ook toenemend zwoel

Onder het regime van hoog –Detlef -met kern vandaag boven Polen en laag –Heike– boven west Frankrijk werd het gisteren in west Europa en de Alpen als ook in de Benelux bloedje warm. Met volop zon en de aanvoer van droge warme lucht uit zuidoost Europa steeg het kwik naar 30 tot 38 graden, in de Alpen (Oberwallis) was het met maxima tot 33 graden ietsjes aangenamer.

De zonovergoten Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte
Droge lucht, aangename 10 graden en fenomenale vergezichten. Gecksteinhütte-2317m
Verkoelend bergwater. Hopschensee Simplon gistermiddag en zelfs op 2100 meter was het water al dusdanig opgewarmd dat zwemmen hier heel goed mogelijk is
Meer verkoeling vind je o.a. in de hogere bergen, wat te denken van de +8°C op het Jungfraujoch (3500m) in de Berner – Oberwalliser Alpen

Weekend Kaiserwetter

Het weekend staat volledig in het teken van de hogedruk en het hete zomerweer en met volop zon belooft het nog warmer te gaan worden.

De start van het weekend is veel belovend. Radarbeeld 08h30 via WetterOnline.de
De maxima stijgen tot 32 a 35 graden en in de bergen zal met een vorstgrens van 4500 meter geen van de weerstations nog vorst melden.

Isobaren en frontenkaart Bracknell voor zondag met de aanvoer van de hete lucht uit het zuidoosten

ECMWF 2 meter temperatuur anomalie voor dit weekend (kaart zondag) Maar liefst 10 tot 12 graden boven het langjarig klimatologische gemiddelde
Ook de komende week zijn we nog niet verlost van de hete van origine subtropische luchtmassa’s en hittegolf. De maxima kunnen zelfs nog wat hoger gaan uitkomen. Er zijns zelfs modellen (hoogresolutie modellen) die voor de Benelux nog hogere maxima tot 37 of zelfs 38 graden berekenen.  Voor het lage landen weer in al zijn details verwijs verder ik graag weerbericht vanmorgen verzorgd door Rico Schröder – HIER

Rond het midden van de week de hotspot dan boven de Benelux en west Duitsland

Minder warm in Frankrijk en Spanje
Ietwat minder extreem zal het er in de Alpen aan toegaan maar met 33 tot 35 graden hebben de warmte liefhebbers ook daar niets te klagen en lokaal kan het in de dalen ook nog wat warmer worden. Frankrijk en ook het Iberische schiereiland gaan de komende dagen – week wat afkoelen en met 28 tot 33 graden is het daar duidelijk minder warm dan gewend. Frankrijk krijgt door het thermische laag tevens te maken met onweersbuien.

Boven Frankrijk gaat zich met de lage druk een onweersstoring ontwikkelen die zich in de nieuwe week langzaam naar het noorden en oosten (Alpen) gaat verplaatsen

Ook in de andere landen in zuid(oost) Europa is het (zeer) warm. Enige afkoeling en onstabiliteit (onweersbuien) zien we de komende dagen op een hoogtetrog in de Balkan en oostelijke Middellandse Zee. Verder daar echter ook warm tot zeer warm zomerweer. Later volgende week gaat het hete zomerweer zich ook daar weer herstellen.

Stijgende onweerskansen
Toch zien we dat de zomerse “hitte” bakens wat onderhevig gaan worden aan het sloopwerk van thermische lagedrukgebieden die zich wat meer op het west Europese continent gaan profileren en ook wat noordelijker opschuiven. De aandacht gaat daarbij met name uit naar het Franse thermische laag. Dit gaat in de loop van de week met zijn kern langzaam richting de Benelux trekken.

Het Franse thermische laag woensdag met kern boven Belgie. Geleidelijk gaan de onweerkansen toenemen. Het blijft warm / heet
Samengaand daarmee gaat de stroming meer de zuidhoek opzoeken en wordt er geleidelijk vochtigere maar nog steeds zeer warme (hete) lucht aangevoerd. Dit wederom zal er voor zorgen dat de atmosfeer toenemend onstabiel van opbouw gaat worden. Mooi te zien is dit ook aan de zogenaamde CAPE waardes. CAPE is een afkorting voor Convective Available Potential Energy. Het gaat hierbij dus om convectie, oftewel stromingen van warmte.

Vanaf zondag zijn al eerste lokale geisoleerde onweersbuien mogelijk. Vanaf woensdag (kaart) dan op uitgebreidere schaal in zowel de Alpen als ook de Benelux
De term “potentieel beschikbare energie” is de energie (warmte) die in de lucht aanwezig is en die mogelijk beschikbaar komt. Bij buivorming gaat het dan om de energie die een luchtdeeltje meekrijgt als die gaat stijgen. Een pakketje lucht stijgt in dat geval vanaf de grond (of iets hogerop) op en blijft tijdens die stijgingsproces warmer dan zijn omgeving. Hoe groter het verschil tussen dat luchtpakketje en de lucht waar die doorheen koerst, des te onstabieler de luchtopbouw. En dat is dan de CAPE; des te hoger de CAPE, des te instabieler de lucht en des te groter de kans op zware buien.

De CAPES voor woensdag, de vraag is in hoeverre deze kan worden “aangesproken”, vanaf woensdag lijkt dat op uitgebreidere schaal en ook in de Benelux te gaan gebeuren
De vraag is dus in hoeverre deze potentieel beschikbare energie kan worden aangesproken. Zo kan bijvoorbeeld de subsidentie inversie binnen de hoge(re) druk de convectie (buienvorming) tegengaan. Andere triggers zoals bijvoorbeeld de orografie (opstijgend lucht bergen) kun dit juist weer bevorderen. Dit geldt ook voor thermische (berg) wind of gewoon een onweersbui zelf.

De bergwind die in de avond opsteekt kan in de dalen convergentie veroorzaken met opstijgende (warmere) lucht. In de zomer kan dit een extra stimulans zijn voor het ontwikkelen van onweersbuien in de avond en zelfs in de nacht!
Op dit moment valt daarover nog weinig zinnigs te zeggen behalve dan dat de onweerskansen vanaf zondag (Alpen) en vanaf woensdag (Benelux) gaan toenemen. Dit zijn dus zogenaamde warmte onweders gevoed door de convectie met veelal een lokaal of zelfs geïsoleerd karakter. De zwaarste exemplaren kunnen gepaard gaan met veel neerslag in korte tijd, hagel en zware windstoten. Zeker iets om de komende dagen even goed in de gaten te houden.
Tegen het einde van de week moeten we onze aandacht dan ook gaan richten op een langzaam naderende Atlantische langgolvige hoogtetrog / hoogtelaag. Deze zou dan van het westen uit de extreme hitte moeten gaan temperen en mogelijk in het verdere verloop de zuid Europese hittepomp gaan dichtdraaien middels een meer zonaal strominspatroon

ECMWF voor zondag met de naderende hoogtetrog / hoogtelaag
Of dit dan ook een einde betekent van het (zweer) warme zomerweer valt nog te bezien, overtuigend is het allemaal nog niet, gewoon wat minder warm zullen we maar zeggen. Vooralsnog laten we dit nog maar even voor wat het is en gaan we later kijken wat dat in detail voor het west Europese weer en Alpenweer zou kunnen betekenen. Hieronder nog de GFS ensembles prikpunt centrale noordelijke Alpen.

Samengevat:
het weekend en de komende week aanhoudend warm tot zeer warm (heet) zomerweer. Geleidelijk van het zuiden uit toenemende onweerskansen. Tegen het einde van de week en in het weekend enige tempering van de hitte.

Gletsjersmelten maar ook positief nieuws
Barre tijden ook deze dagen weer voor de gletsjers die het door de global warming toch al zo zwaar hebben. Vele kleinere gletsjers en laag gelegen gletsjers zijn de afgelopen jaren al compleet en ook de grote Alpen reuzen “lijden” onder warmte. Vooral het enorme tempo waarin dit de laatste tientallen jaren gebeurd baart grote zorgen en het is nog maar de vraag hoe lang nog de gletsjers het Alpenbeeld de komende jaren zullen kunnen bepalen en de toekomstige generaties er ook nog getuigen van kunnen zijn!

Hieronder een spectaculaire opname van donderdag j.l van een afbrokkelende Turtmann gletsjer in het Wallis (CH). Deze beelden staan niet op zich en ook elders zien dit fenomeen steeds weer terug.

Maar is ook positief gletsjer nieuws!
Een nieuwe studie uitgevoerd voor Northumbria University (Engeland) en het Zwitserse WSL (Eidg. Forschungsanstalt für Wald, Schnee und Landschaft ) werden met behulp van satellietbeelden in 3 jaar tijd meer dan 923.000 km2 gletsjers wereldwijd nauwgezet onderzocht en handmatig geverifieerd.

Maar voren kwam uit deze niet eerder gedane studie / observaties onder andere dat bijna de helft van de gletsjers wereldwijd met puin (stenen, rotsen) bedekt. Deze soms meters dikke laag biedt een zekere bescherming (isolatie) tegen de globalwarming en draagt er toe bij dat de gletsjers mogelijk langzamer smelten dan tot dusver aangenomen. 

Hieronder een aantal foto’s die ik onlangs maakte in het Lötschental in Oberwallis bij de Langgletsjer. In het bereik van de gletsjertong en wanden die hier nog tientallen meters dik zijn is het gletsjerijs vrijwel geheel bedekt met ijs. Je waant je in een rotslandschap maar onder het puin ligt gewoon nog die enorme massa’s aan ijs.

Tot zover voor deze zaterdag, vanuit een heerlijk afgkoeld Termen in Oberwallis (15°C) een heel fijn weekend gewenst. Blijf volgen en dan graag weer tot een volgende weerbericht of natuurlijk ook via onze berichtgevingen op Twitter en Facebook. Ciao

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.

Meer weer en foto’s vind je opFacebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 1.040 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier