Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Op dit moment heeft elke regio in de Alpen zijn eigen lawine waarschuwingssysteem, wat niet erg efficiënt is. Er zijn dit najaar tot het einde van November 2016 zeven lawine doden te betreuren, dit gebeurde allemaal dichtbij de regiogrens, op de Olperer, Hochferner en Obergurgl. De regio’s Tirol, Süd-tirol en Trento hebben besloten de krachten te bundelen. Ondanks de waarschuwings systemen is het nooit helemaal uit te sluiten dat er ook in de toekomst ongelukken gebeuren. Door de systemen, dus data en kaarten van naast elkaar liggende gebieden samen te voegen kan er in de toekomst waarschijnlijk sneller gehandeld worden. Ten noorden en ten zuiden van de alpen zijn vaak significant verschillende weersomstandigheden waardoor mensen nu op verschillende sites moeten kijken aan welke kant van de alpen zij zich bevinden, voordat zij op pad gaan. Door deze drie regio’s samen te voegen ontstaat er één systeem wat zowel Duits, Italiaans als Engelstalig wordt en de belangrijke informatie eerder bij de mensen is dan dat het nu is. In het winterseizoen 2017/2018 moet het systeem helemaal werkend zijn. Dit seizoen wordt er al proef gedraaid.

lahn1-5546545
uitwerking van het nieuwe systeem bron: tirol.orf.at

Uit welke systemen wordt het nieuwe systeem samengesmolten?

“Tirol”

Als we kijken naar alleen het waarschuwingssysteem van de regio Tirol (plaatje hieronder) zien we direct dat de icoontjes in het gezamenlijke systeem (plaatje hierboven) terugkomen. Tirol zelf is ook weer onderverdeeld in meerdere streken die van hetzelfde systeem gebruik maken op lokaal niveau.

tirol
Tiroler waarschuwingssysteem Bron: lawine.tirol.gv.at

“Süd-tirol”

De regio Süd-tirol oftewel provincie Bozen van Italië spreken ze een mengelmoesje van Duits en Italiaans en hebben ze een zelfde vorm icoontje als in tirol maar de inhoud is anders (plaatjes hieronder). Dit kaartje is van 7 December 2016 we zien dat er weinig tot geen lawine gevaar is, hoe donkerder de kleur hoe meer gevaar van groen – geel – oranje – rood – donkerrood. Staat er dan ook nog een uitroepteken in het icoontje is er een acuut gevaar.

overzicht provincie Bozen bron: provinz.bz.it
overzicht provincie Bozen
bron: provinz.bz.it

Behalve de kleur en het uitroepteken geven ze in de provincie Bozen op de site ook nog aan boven welke hoogte dit geldt.

bron: provinz.bz.it
bron: provinz.bz.it

“Trento”

Pakken we als laatst de Italiaanse provincie Trento erbij. Hier doen ze zoals u in het plaatje hieronder kunt zien niet aan de icoontjes die ze in Tirol en Süd-tirol gebruiken. Ze gebruiken cijfertjes, hoe hoger het cijfer hoe meer risico op een lawine van 1 tot 5. Hier gelden wel de kleuren net als in Süd-Tirol, hoe donkerder des te meer kans op lawines.

overzicht provincie Trento bron: meteotrentino.it
overzicht provincie Trento
bron: meteotrentino.it

Join Alpenweerman community

Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt! JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –
image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 156 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier