Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Na een periode van droogte gaat het weer sneeuwen in de Alpen. De eerste sneeuw valt dankzij een Südstau voornamelijk in de Franse en Noord-Italiaanse Alpen. In de bergen valt enkele tientallen centimeters verse sneeuw. De komende dagen kunnen ook andere regio’s sneeuw verwachten. Hoeveel sneeuw er valt en op welke hoogte? Dat lees je in dit weerbericht.

Het sneeuwt weer in de Alpen. De eerste neerslag en sneeuw viel donderdagavond al en zal voorlopig nog niet het laatste zijn. Een ontwikkelend lagedrukgebied trekt vanaf de Atlantische Oceaan richting de Alpen. Hierdoor weet neerslag van betekenis de Alpen te bereiken. Iets wat langere tijd niet lukte door de invloed van hogedrukgebieden. Het neerslaggebied gaat met name in de Franse en Noord-Italiaanse Alpen voor grote hoeveelheden neerslag zorgen.

Tot en met zaterdag valt er neerslag waardoor regionaal 50 tot 100 millimeter wordt verwacht. Lokaal is zelfs meer dan 120 millimeter mogelijk. Deze hoeveelheden zijn te danken aan langdurige neerslag door de aanvoer van neerslag vanuit het westen (Franse Alpen) en het ontstaan van een Südstau (Italiaanse Alpen).

De weerkaart laat het lagedrukgebied net ten westen van de Alpen goed zien. Deze zorgt voor met name de Franse en Noord-Italiaanse Alpen voor veel neerslag en sneeuw in de bergen.

Meeste sneeuw in Franse en Noord-Italiaanse Alpen

In de bergen gaat de neerslag in de vorm van sneeuw vallen. Doordat de aangevoerde lucht oorspronkelijk vanaf de Atlantische oceaan komt is deze relatief zacht. De sneeuwvalgrens ligt dan ook tussen de 1600 tot 1800 meter. Boven deze grens valt in deze regio 30 tot 50 centimeter verse sneeuw. Ten noorden van de Alpenhoofdkam blijft het in eerste instantie juist droog tot en met zaterdag. Wel is het overwegend bewolkt met enkele opklaringen en ligt de vorstgrens tussen de 2200 tot 2500 meter.

Alpenweerman liep een dag mee met de werkzaamheden van de lawinedienst in Tirol

In deze video zie je de werkzaamheden van de lawinedienst buiten de piste, maar ook hoe dit zorgt voor een lawinebericht en lawinegevaar. We schreven er ook een kort artikel over op de website.

Sneeuw verspreid over de Alpen

In de nacht naar zondag en zondag overdag trekt een nieuw neerslaggebied over de Alpen van west naar oost. Deze neerslag weet nu ook andere gebieden in de Alpen te bereiken. Bij het overtrekken van dit neerslaggebied bereikt ook koudere lucht de Alpen. De sneeuwvalgrens zakt van zo’n 1500 tot 1800 meter naar 800 tot 1000 meter. Gedurende de dag zal de neerslag op steeds lagere hoogtes overgaan in sneeuw. In totaal valt zondag in de bergen 5 tot 15 centimeter verse sneeuw. Dankzij de dalende sneeuwvalgrens zullen veel dalen weer even wit kleuren.

Nieuwe week: eerst nog sneeuwbuien, later droog en zachter

Op maandag en dinsdag komen vooral aan de noordkant van de Alpen nog diverse (sneeuw)buien voor. Deze kunnen nog enkele centimeters sneeuw opleveren met een sneeuwvalgrens die tussen de 800 tot 1200 meter ligt. In de loop van de week keert de rust weer even terug in de Alpen. De invloed van een, waarschijnlijk tijdelijk, hogedrukgebied neemt dan toe. Neerslaggebieden blijven even op afstand en er komt ruimte voor opklaringen.

Wel gaat de wind uit een meer westelijke tot zuidwestelijke hoek waaien. Hierdoor wordt opnieuw zachte lucht richting de Alpen aangevoerd. De vorstgrens zal dan flink omhoog gaan: 2500 tot 3000 meter. Tegen het einde van de week nemen de kansen op neerslag en sneeuwval in de bergen weer toe.

Omslagfoto: Mautendorf eind december (Patrick Smit)


Wil je wintersporten in Oostenrijk? Lees dan deze artikelen over Ski amadé, Innsbruck en SalzburgerLand.


(Visited 15.945 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier