Advertentie 

Gisteren, op dinsdag, kregen de Italiaanse Alpen te maken met flinke sneeuwval. In de skigebieden van Paganella en Monte Rosa viel in slechts 24 uur tijd meer dan één meter sneeuw. Dit is opmerkelijk omdat het de afgelopen jaren, en zelfs tot vorige week, er vaak nauwelijks sneeuw viel in deze regio van de Alpen. De situatie is nu volledig veranderd, boosdoener is steeds de vorming van een nieuw ‘Genua-laag’.

Dit is een lagedrukgebied met de kern nabij de Golf van Genua. Ook de komende tijd vallen hierdoor vaak grote hoeveelheden sneeuw in deze gebieden. Tegelijkertijd blijft het in vooral de Oostenrijkse Alpen grotendeels droog en uitgesproken zacht. 

Vandaag, woensdag, is er in de westelijke Alpen nog sprake van lichte sneeuwval of regen onder de 1400 meter. Elders blijft het droog met overwegend bewolkte condities. Langs de noordkant, van Graubünden tot Niederösterreich, kan er ook lage bewolking voorkomen, met de bovengrens van deze bewolking meestal tussen 1700 en 2000 meter. Hierdoor zal het zicht vaak op de lagere pistes slecht zijn. 

Kaiserwetter 

Morgen, donderdag, bevinden de Alpen zich in een zadelgebied met rustig weer. Een zadelgebied is een regio tussen luchtdruksystemen, een soort ‘niemandsland’ waar relatief weinig activiteit plaatsvindt. In dit zadelgebied is de wind zwak en zijn er uitgestrekte opklaringen, wat resulteert in prachtig kaiserwetter met veel zonneschijn. Alleen in de Italiaanse Alpen is er nog vochtigere lucht aanwezig, waardoor wolkenvelden vanaf de Middellandse en Adriatische Zee binnendrijven. 

Op 1500 meter ligt het kwik tussen 3 graden in de Franse Alpen tot lokaal 7 graden in de Oostenrijkse bergen. Kortom het dooit opnieuw tot hoger in de bergen. Met veel zon kan de temperatuur in de dalen soms naar lenteachtige waarden stijgen, zo kan het in bijvoorbeeld Innsbruck 17 graden worden.

Zon in Zuid-Tirol. Foto: Edwin Hagenouw

Opnieuw een sterk Genua-laag 

Vrijdag vormt zich opnieuw een Genua-laag ten zuiden van de Alpen. Hierdoor stuwt vochtige lucht afkomstig vanaf de Middellandse zee tegen de zuidkant van de Alpen. Vooral in de regio’s ten westen van het Gardameer zal er opnieuw veel sneeuw vallen, en niet alleen in de Italiaanse Alpen maar ook in het Zwitserse Valais. De sneeuwvalgrens varieert tussen 1100 en 1400 meter, maar bij intensieve neerslag kan deze lokaal nog verder dalen. In totaal valt er in een groot gebied 60 tot ruim 100 centimeter verse sneeuw erbij. Elders in de Alpen blijft het opnieuw vaak droog en bewolkt, vergelijkbaar met vandaag of gisteren.

Zaterdag trekt het lagedrukgebied naar het oosten van Europa weg, wat resulteert in tijdelijk rustiger weer. Echter volgt op zondag alweer een nieuw systeem vanuit het westen. Opnieuw ontstaat een Genua-laag met flinke sneeuwval, ditmaal ook voor de Franse Alpen. De verse sneeuwhoeveelheden zullen nu nog iets groter zijn dan op vrijdag, regionaal kan zelfs 150 centimeter sneeuw vallen. Kortom sneeuwdump na sneeuwdump in min of meer steeds dezelfde regio van de Alpen. 

Klik op de afbeelding voor alle weerkaarten

Vrijwel geen neerslag in Oostenrijk

Terwijl de Italiaanse Alpen (en later deels ook de Zwitserse/Franse Alpen) worden bedolven onder de sneeuw, is er vrijwel geen neerslag in Oostenrijk. Hier zullen de omstandigheden op de piste snel verslechteren, gezien het aanhoudend zachte weer. Na de sneeuwdump van vorige week is de meeste sneeuw onder 1500 meter alweer gesmolten, en zelfs tot 2000 meter worden alweer pap-piste’s gemeld.

Voor dit deel van de Alpen is het hopen op nog een wondertje in maart. Veel skigebieden onder 2000 meter willen de deuren openhouden tot zeker Pasen. Dat kan nog wel eens heel spannend worden. Meer Oostenrijk.

Tekst: Jeroen Elferink, Weerplaza(Visited 7.196 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier