Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; een uitloper van het Azorenhoog strekt zich uit tot boven de Benelux waarbij de hoogteas aanvankelijk iets ten zuidoosten ervan zal liggen. Met een een zwakke west- tot zuidwestelijke stroming wordt geleidelijk steeds warmere lucht aangevoerd. De Alpen hebben de eerste dagen van deze week nog te maken met een stationair hoogtelaag met kern boven de ZO Alpen en onbestendige condities. Vanaf woensdag dan ook hier weersverbetering en verdere opwarming!

“Hete” zomerdagen in aantocht

Dat wordt genieten de komende tijd! De zomer is in aantocht, corona steeds verder op zijn retour met verdere versoepelingen van het de Europese lockdowns en maatregelen ook het weer speelt mee. In de aanloop naar maar ook tijdens het Europese voetbal kampioenschap verwachten we op en top zomerse condities met zelfs tropische temperaturen naar het zuiden toe en in de Alpen. Mogelijk dat lokale warmte onweders voor tijdelijk tempering van de hitte kunnen gaan zorgen.

Tweedeling Europa

Kijken we naar de radar en satelliet beelden van Europa dan valt op dat we met een zone van bewolking en neerslag te maken hebben die zich vanaf het zuiden van Scandinavie tot over het zuiden van Italië uitstrekt.

Ten westen en oosten daarvan duidelijk minder bewolking en meest zonnige condities. Verder dan ook veel bewolking op de Atlantische Oceaan door meer depressie activiteit ten westen van de Britse Eilanden. Ook boven west Rusland is het niet stabiel door een apart (hoogte)laag dat daar al een tijdje min of meer stationair ligt.

Zomerse Benelux

De Benelux profiteren vandaag al van de invloed van de uitloper van het Azorenhoog. Hier scheen met de start van de week de zon overal weer volop. Enkel het ZO van Nederland en ook België hadden te maken met wat meer invloed van de lagedruk en vochtigere lucht. Hier had de zon het duidelijk wat zwaarder in concurrentie met de bewolking.

Nederland vandaag gezien vanuit de ruimte en grotendeels in de drogere lucht en in de zon.


Eerst nog onbestendig in de Alpen

De Alpen hebben sinds het weekend te maken met de invloed van lagedruk en een hoogtelaag dat zaterdag vanuit ZW Frankrijk de Alpen binnentrok en boven zuid Tirol stationair rondtolt. In de vrij warme vochtige lucht en ondersteund door de dagelijkse gang was de bereidheid van de atmosfeer tot het vormen van regen en onweersbuien groot. Vooral in de middag was een paraplu of droog onderkomen geen overbodige luxe.

Radarbeeld Europa maandag 17h00. Vooral in de westelijke Alpen oiv het hoogtelaag diverse regen en onweersbuien

Voor wat betreft de temperaturen mogen we niet klagen. Met de zon erbij liep het kwik vandaag weer op naar 20 tot 24 graden in Nederland en België. Nog warmer werd het naar het zuiden toe en in de oostelijke Alpen. In het oosten van Oostenrijk werd het met veel zon vanmiddag 28 tot 30 graden. Onder de bewolking en met neerslag bleef het kwik in de Alpen echter een stuk achter en was het met 17 tot 20 graden meest wel gedaan.

Nog veel sneeuw in de hogere Alpen

Ook in de bergen was het met de aanvoer van vrij zachte luchtmassa’s zacht waarbij de vorstgrens tot boven de 3200 tot 3500 meter verbleef. Sneeuw viel er dan ook enkel nog op de aller hoogste toppen. Hieronder een beeld vanuit Saas-Fee in Oberwallis zondagochtend toen met tussenhoog invloed het even mooi opklaarde. Van de lente laat staan zomer is hier nog weinig te bespeuren

Apropos sneeuw. Nog steeds ligt er in de hogere Alpen vanaf pak hem beet 2200 meter nog zeer veel sneeuw en regionaal worden zelfs voor de tijd van jaar record sneeuwhoogtes gemeten. Niet verwonder natuurlijk na het veel te koude voorjaar en de vele neerslag (sneeuw) in mei.

Sneeuwval Zwitserse Alpen periode 12 tot 28 mei. Bron kaart SLF.ch

De nulgradengrens lag in mei meestal in het bereik van 1500 tot 2500 m, het werd pas aan het einde van de maand warmer. Hier in Wallis viel op de noordelijke hellingen van de Alpen en in het noorden van Graubünden van 12 tot 28 mei 80 tot 150 cm.

In de Alpen is men nog druk bezig met het sneeuwruimen van de (hogere) Alpenpassen zaols ook hier in de Franse Alpen Col de L ‘ Iseran

Koud uit de kaarten – warmte anomalie

De kou is met de start van de juni maand echter volledig uit de weerkaarten verdwenen en lijkt ook niet meer terug te komen. Integendeel, vanaf het midden van de week wordt het vanuit het zuiden alleen nog maar warmer en pünktlich met de start van het EK voetbal gaat de zuid Europese warmtepomp op volle toeren draaien.

ECMWF 500 hPa bodemdruk kaart voor maandag 14 juni

Ook het (hoogte)laag wat momenteel nog voor de onstabielere en onbestendige weersituatie in o.a de Alpen zorgt zal dan van de kaarten verdwijnen. Veel zon en hoog zomerse temperaturen  zullen dan het weerbeeld in grote delen van Europa als ook de Benelux en de Alpen gaan bepalen.

ECMWF pluim T2m voor regio Amsterdam

Prima vooruitzichten en condities dus voor buiten activiteiten en tijdens de diverse wedstrijden die dan plaatsvinden in de diverse steden / stadions verdeeld over Europa. Overdag mogen we rekening op temperaturen van 25 tot 30 graden en naar het zuiden toe tot 30 a 35 graden en nog zuidelijker en in de binnenlanden (Z- Frankrijk) 35 tot 38 graden en lokaal nog meer met 40+ (binnenland van Spanje)

T850 hPa Frankrijk. in het zuiden tot 23 graden. Genoeg voor dikke 30 ers en wellicht lokaal ook 40+ in het ZW

Tot laat in de avond zal het zomers warm blijven met ook “tropenachten” (minima niet onder de 20 graden). Vooral voor de spelers die in de middag hun wedstrijden moeten gaan spelen zal de hitte niet prettig zijn en wordt het afzien. Mogelijk dat lokale warmte onweders voor een tijdelijk lokale verfrissing kunnen gaan zorgen. Vooral de bergstreken maken hierop kans.

Aanhouden warm tot zeer warm en zuidelijker heet zomerweer

Ook op de nog langere termijn lijkt er aan deze setting weinig te verandering. Blokkerende noordelijke hogedruk houdt Atlantische storingen op veilige afstand. Mogelijk dat het ten noorden van de Alpen later volgende week met een meer NO stroming en de aanvoer van wat minder warme luchtmassa’s het kwik wat minder hoog gaat uitkomen. Al met al ook dan nog steeds uitstekend zomer en outdoor (voetbal) weer. Hier onder de multimodel ensembles prikpunten Amsterdam en Innsbruck

Prognose Nederland LT – kans op temperaturen boven normaal 70% .

Natuurlijk moeten we met die zeer lange verwachtingstermijn nog wel even een slag om de arm houden. Al met al echter prima vooruitzichten in aanloop en tijdens de start van het EK voetbal. Vasthouden zou ik zeggen en genieten! Hieronder nog het wedstrijdschema.

Hoe het dan allemaal precies en in detail verder gaat verlopen gaan we de komende tijd natuurlijk op de voet volgen. Volg ons zou ik zeggen en dan graag weer tot een volgende weer update. Ciao vanuit een bewolkt en nat Termen in Oberwallis, graadje of 15 op dit moment.

Jouw BLOG / Weerbericht of EK voetbal beelden?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 116 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier