Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Verse sneeuw heeft vorige week voor een enorme verbetering gezorgd voor de wintersportmogelijkheden in het Sauerland. Daarna bleef het een tijdje koud, waardoor de sneeuwkanonnen ook nog eens flink konden bijdragen aan het sneeuwtapijt. Nog steeds ligt er behoorlijk wat sneeuw, niet alleen op de pistes maar ook in de natuur. Dit maakt het winterplaatje compleet. Hoe lang blijven de condities nog goed en wat doet het weer? Dat gaan we in dit artikel verder uitlichten!

Eindelijk verse sneeuw

Op dinsdag 4 januari viel sinds lange tijd weer sneeuw en op 5 januari lag er op de Kahler Asten alweer 18 cm. Let wel dit is het hoogste punt in het Sauerland, dus in de lagere gebieden zal het wat minder zijn. Tot op heden ligt er een dik pak sneeuw, waarbij de condities goed zijn boven de 600 meter hoogte.

De actuele sneeuwhoogte op de Kahler Asten (842 meter) Nog altijd 24 cm natuursneeuw. (bron Wetteronline)

Zowel op de piste als daarbuiten genieten

Wat in Nederland maar niet wil lukken, maar in het Sauerland wel is genieten in de sneeuw. (lees in dit artikel nog maar eens na waarom het niet lukt in Nederland) Dat kan natuurlijk op de piste, maar ook gewoon lekker in de natuur. Vanaf 500 a 600 meter hoogte ligt er namelijk een gesloten sneeuwdek. Kijk maar even mee naar de ingezonden foto’s!

Een actueel blik vanuit de webcam op de Kahler Asten, boven de inversie. ( bron: fotowebcam)
Zonnige condities vandaag ook op de Langwiese. (bron: fotowebcam.eu)

Voorlopig droog en soms zon, iets zachter

De komende dagen verlopen droog in het Sauerland met soms ook zon. Vooral vandaag is het op veel plaatsen zonnig, maar we hebben wel te maken met een inversie. Dat betekent dat het juist hogerop wat zachter is en in de dalen juist wat kouder. Daar blijft (zeker bij bewolking of mist) de koude plaklaag wat beter in stand. Ook de dauwpunttemperatuur ligt vandaag dichtbij het vriespunt. Dat is fijn want het kwik loopt vandaag op de toppen wat verder op naar +4 graden. Dooi dus. Dit zal de sneeuw echter nog niet heel veel aantasten. De zon zal dit echter wel wat doen.

Een warmbloedig hogedrukgebied ligt boven Duitsland, met een noordwestelijke stroming wordt (op hoogte) zachte en vochtige oceaanlucht aangevoerd.
Op het 850 hPa vlak (1500 meter hoogte) is de zachte lucht goed terug te zien. Afgebeeld de afwijking tegenover normaal.

Vrijdag en zaterdag overdag lichte dooi

Vrijdag en zaterdag blijft het dankzij het hogedrukgebied droog en rustig weer. Wel neemt de bewolking weer de overhand en zal er ook weer mist gaan voorkomen. Hoewel de temperatuur door de bewolking iets zakt, deze komt op de toppen rond +2 graden uit, zal ook de dauwpunttemperatuur wat hoger zijn. Dat is niet heel gunstig voor de sneeuwkwaliteit. Deze zal wat papperiger worden en iets gaan smelten. In de lager gelegen gebieden zal het in de nacht en vroege ochtend wel licht gaan vriezen. Het is niet helemaal drama, maar de condities zullen wat terug gaan. Als de temperatuur weer zakt onder het vriespunt dan kunnen de sneeuwkanonnen hun werk doen.

Later op zondag en op maandag neerslag

In de loop van zondag en op maandag passeert er een koufront met neerslag. Dit zal deels regen zijn, maar ook sneeuw. Vooral het Kahler Astengebied zal meer neerslag in de vorm van sneeuw krijgen door de hoogteligging. Lokaal valt er tot 5 cm sneeuw. In hoeverre ook de gebieden onder de 700 meter sneeuw krijgen is nog afwachten, maar dit lijkt maandag nog wel even te gebeuren. Te hopen is dat het mee valt met de vloeibare versie. De temperatuur ligt in deze periode rond of iets boven het vriespunt en de sneeuwkwaliteit zal lokaal weer verbeteren.

Een koufront brengt vooral op maandag regen en sneeuw in het Sauerland. Een nieuw hogedrukgebied zorgt daarna voor weersverbetering, maar ook weer warmere lucht op hoogte!

Voorlopig een herhaling van zetten in het weerbeeld

De rest van volgende week verloopt dan weer hetzelfde als de situatie die nu heerst in het Sauerland. Er komt weer een inversie. Blijft de koude plaklaag onderin wat langer aanwezig dan ligt de temperatuur ook overdag rond het vriespunt en bij opklaringen kan het makkelijk licht of lokaal matig vriezen in de nachten. Een perfecte term is hiervoor kwakkelweer. In de natuur zal het mooie van de sneeuwlaag wel geleidelijk steeds verder weggaan. Op de pistes in combinatie met de sneeuwkanonnen zijn wintersportmogelijkheden voorlopig nog prima mogelijk. Ondanks dat de weerkaarten niet typisch winters zijn, is het dus toch prima vertoeven in het Sauerland! Klik voor kaartverkoop en de actuele situatie even op deze link.

Tenslotte nog de ensembles

Vanuit Stiphout wens ik u een fijne dag!

(Visited 140 times, 1 visits today)

BBI Travel

Veelzijdige wintersport in Gastein 

Eén vallei, vier skigebieden. Elk dorp beschikt over een eigen skigebied, de “hausberg”. Maar de andere bergen moet je ook zeker bezoeken. Met de auto of de bus ben je binnen een paar minuten in een ander skigebied. Lees meer


We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

Heb je net als wij veel passie en kennis over het weer of klimaat? Wil je in ons team je expertise delen en weer- of klimaatberichten schrijven voor een groot lezerspubliek? Een betrouwbare weersverwachting is essentieel...
Lees verder
Zoek je een fijn hotel in Ischgl? Dan is Hotel Seiblishof wellicht wat voor jou!

Zoek je een fijn hotel in Ischgl? Dan is Hotel Seiblishof wellicht wat voor jou!

In Hotel Seiblishof in het hart van Ischgl vind je moderne luxe, met een vleugje extravagantie. Maar vooral een sfeervolle alpinestijl. Traditionele waarden en moderne architectuur vullen elkaar hier perfect aan en zorgen voor een gevoel van thuiskomen in de bergen. De magische wereld van de Oostenrijkse Alpen wordt weerspiegeld in...
Lees verder
Alpenweerbericht | Koude start van de decembermaand?

Alpenweerbericht | Koude start van de decembermaand?

Afgelopen weekend verliep droog dankzij de invloed van een hogedrukgebied. Eind november betekent dat echter niet dat het altijd zonnig is. Lage wolken kunnen nog weleens voor hardnekkig grijze dagen zorgen. Er is nog wat verse sneeuw op komst en daarna lijkt het met december op de kalender duidelijk kouder...
Lees verder

Reizen naar Scandinavië

Voordelig skiën in Zweden en Noorwegen

Vlieg rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol belevenissen en avonturen. Binnen 20 tot 45 transferminuten sta je op de pistes van de grootste skigebieden van Zweden en Noorwegen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier