Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen:
De sinds zondag doorstaande noordwestelijke hoogtestroming zwakt zich langzaam af. Onder invloed van een tussenhoog profiteren we vandaag van een weersverbetering. In het zuiden is het vriendelijk door föhn effecten. Vanuit het westen nadert in de loop van de dag echter weer een volgende storing

Langzaam maar zeker komt er een einde aan de krachtige noordwestelijke hoogtestroming en het turbulente weer. Een laatste randstoring, luisterend naar de naam Oscar, beëindigt de reeks van randstoringen en fronten. Daarmee neemt ook de Nordweststau langzaam in kracht af. Het is echter nog maar de vraag of we daarmee ook zullen evolueren naar een meer zonniger weerbeeld tijdens de paasdagen. Een kleine foto impressie van de nordstausneeuw van 2 april


Geleidelijk komt er een einde aan de
ingezonden door Peter Loots


Königsleiten


Kleinwalsertal (Hans ter Braak -Twitter)


Fiss

Kijken we naar de weerkaarten dan zien we dat we vandaag met de stabiliserend werking van een zwak tussenhoog te maken krijgen. Vooral de westelijke Alpen profiteren van dit hoog, het is over het algemeen droog en er zijn naast (rest)wolken ook periodes met zon en of opklaringen. Bovendien is ook die vervelende wind een heel stuk minder. In de middag wordt op nadering van een volgende storing de bewolking weer dikker. De temperaturen gaan aan de zuidkant waar wat vochtigere en koeler lucht binnenstroomt naar beneden en aan de noordkant juist wat omhoog. Op 2000 meter vriest het 1 a 2 graden en op 3000 meter een graad of 8.


Een overtrekkend tussenhoog zorgt vandaag voor rust in
de atmosfeer

In de oostelijke Alpen valt aan de noordkant nog wat sneeuw maar de intensiteit neemt steeds verder af. Verder is het meest droog en toenemend zonnig dan wel opklarend. Ook hier neemt, met uitzondering van het oosten, de wind geleidelijk in kracht af. De temperaturen zijn in de oostelijke Alpen over der gehele linie wat lager dan in het westen. Op 2000 meter vriest het een graad of 3, op 3000 meter een graad of 10. Het nulgradenniveau pendelt rond de 1500 graden. Diegenen die morgen de bergen in gaan zullen geconfronteerd worden met een diep winterse toestanden en grote Neuschnee hoeveelheden. Eigenlijk geldt dit voor de gehele Alpennoordkant waarbij de situatie sterk kunnen verschillen (Staugebieden). Mede door de enorme sneeuwhoeveelheden en in combinatiemet de harde tot stormachtige wind is de sneeuw sterkt verplaatst en het lawinegevaar groot (code oranje tot rood). Hou de goed de berichtgeving in de gaten!


actuele radarbeeld (09h00) bron WetterOnline.de

De bewolking die in de middag vanuit het westen weer gaat toenemen hangt samen met een zich ontwikkelend laagje aan de noordflank van het Britse hoog. Het GFS berekende gisteravond dat dit laagje vanaf Engeland via het Kanaal over Frankrijk en de westelijk Alpen naar het zeegebied tussen de Golf van Lion en Genua zal trekken. (zie GFS ook kaart hierboven)


Tussenhoog, tijdelijke weersverbetering. Op nadering van een laagje
(koudeputje) in westen echter van korte duur (GFS)

Daar aangekomen begint gaat het tempo eruit, vervolgens trekt het het laag in slakkentempo verder naar Corsica-Sardinië om maandag boven het zuiden van Italië uit te komen. Door deze ontwikkeling zullen we meer en vooral ook wat langer last houden van de invloed van dit laag en wanneer we het GFS en ECMWF volgen dan zal het nog tot maandag duren voordat de hogedruk vanuit het westen zijn stempel op het weer in de Alpen kan gaan drukken en de zon pas echt goed ruimte kan gaan krijgen!


Gaat het lukken met de zon met pasen, vanaf zondag vooral in het westen
en zuiden goede kansen en later in de week overal (foto Verbier)

Daarmee zijn we er echter nog niet. Met het verder trekken van het laagje en drukstijgingen ten noorden van de Alpen draait de hoogtestroming via de “zuid” naar het oosten tot noordoosten. Hiermee wordt weer duidelijk koudere lucht aangevoerd, deze lucht wordt vooral in de onderste lagen van de atmosfeer echter ook vochtiger. Dit betekent dat er van het noordoosten weer meer bewolking kan gaan binnen drijven waaruit lokaal ook wat sneeuw of een sneeuwbui kan gaan vallen. In hoeverre dit gaat gebeuren en -of de zon toch nog de overhand zal weten te houden is nog onduidelijk. Datzelfde geldt voor het verdere verloop.


In de loop van de volgende week zien we de hogedruk boven zuidoost Europa
leggen, het wordt dan overal zachter en zonniger

Het meest waarschijnlijke scenario is dat het hoog zijn zwaartepunt in de tweede helft van de week naar het oosten gaat verplaatsen (oost Europa – Balkan) daarmee gaat de stroming geleidelijk naar het zuidoosten tot zuiden draaien en wordt het zowel door de invloed van het hoog (dalende luchtbewegingen /subsidentie) als door de aanvoer van warmere lucht ook in de bergen weer een heel stuk zachter. Deze ontwikkeling zien we vandaag zowel bij de hoofdrun van het GFS als ook ECMWF terug en wordt ook door de ensembles (hieronder) ondersteund.

Met deze lenteachtige verwachting sluiten we voor vandaag af. Een fijne dag en tot morgen maar weer. In Termen is eht nog Hochnebelartig bewolkt (bovengrens 2000m) met een temperatuur van 3.2 °

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie winterse plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 592 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

één reactie op “Einde turbulente weer en Nordweststau”

  • rob
    3 april 2015 at 13:29

    Ben ik blij jaohann dat het warmer gaat worden, vanaf dinsdag renovatie en en uitbreiding 37 strekkende meter balkon, dus zit niet meer te wachten op sneeuw en kou 😉 Na maandag is het overigens in veel skigebieden ook wel een beetje voorbij met de gasten dus kan het voorjaar echt beginnen!! Gruß aus Lofer!

Comments are closed.

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer