Advertentie 

Na meerdere zonnige winterdagen is er een weersverandering op komst in de Alpen. Een hogedrukgebied dat het weer de afgelopen tijd in de Alpen heeft bepaald wordt alsmaar zwakker. Met een noordwest tot westelijke aanvoer gaan de komende dagen wisselvallig verlopen.

Bewolking, mist en nieuwe neerslag zullen het weer in de nieuwe week gaan domineren. In de zuidelijke delen van het Alpen zal het zonnige weer nog iets langer aanhouden. Vooral in de West-Alpen wordt veel neerslag verwacht waarbij de sneeuwvalgrens sterk zal variëren deze week. Op woensdag kan het bovendien erg glad gaan worden. Later in de week verovert opnieuw koude lucht de Alpen en wordt er ook in de andere delen een kleine hoeveelheid verse sneeuw verwacht.

Vandaag was het nog rustig weer in de Alpen met gunstige weersomstandigheden voor bijvoorbeeld ballonvaarders. Hier in Tannheimer Tal (Tirol) scheen de zon volop. De temperatuur lag net boven het vriespunt en was het dal nog met sneeuw bedekt (bron: foto-webcam.eu).

Op het satellietbeeld van de NASA is te zien dat het vandaag in een groot deel van de Alpen zonnig was. De westelijke kant van de Alpen had te maken met meer bewolking. Ook zijn de mistvelden goed te zien aan de noordkant van de Alpen en boven de Povlakte (bron: NASA World View). 

Maandag begint met bewolking en lichte sneeuwval

Maandag begint de dag op de meeste plaatsen met bewolking en valt er lichte sneeuw. Een noordwestelijke stuwing zorgt met name voor winterse neerslag aan de noordkant van de Alpen en Alpenhoofdkam. Dit gebied strekt zich uit van de Franse Alpen tot het meest oostelijke deel van Oostenrijk. Grote hoeveelheden worden niet verwacht en hooguit enkele centimeters waarbij de sneeuwvalgrens tot in de dalen ligt. Uitzondering zijn de Franse Alpen die op de grens liggen van zachtere luchtmassa’s. 

Dinsdag verloopt een stuk minder wisselvallig en is er ook veel ruimte voor de zon. Op de meeste plaatsen verloopt de hele dag droog en breekt de zon steeds vaker door. Verder is het wel fris met temperaturen ruim beneden de nulgraden.

Warmtefront op woensdag kan zorgen voor gladheid en veel neerslag

Op woensdag krijgen we te maken met een weersomslag. Een warmtefront trekt van zuidwest naar noordoost over de Alpen. Koude luchtmassa’s worden verdreven en de zachtere lucht brengt ook neerslag met zich mee. In de vroege ochtend bereikt het neerslaggebied de Franse en Zwitserse Alpen. Aangezien de ondergrond nog koud zal zijn is er grote kans op ijzel. Deze bevroren regen kan zorgen voor veel gladheid. In de loop van de dag gaat de temperatuur snel verder omhoog en daarmee ook de sneeuwvalgrens. Deze komt dan op ruim 2000 meter te liggen. Daarboven kan veel neerslag vallen als sneeuw, maar in de lagere delen zal het vooral regen zijn.

In de oostelijke helft van de Alpen wordt minder neerslag verwacht en is het risico op ijzel vooralsnog kleiner. Wel kan er ook in Zuid-Duitsland sprake zijn van ijzel. Houd er daarom rekening met gladheid als je de weg op moet deze dag.

Op de neerslagsoort weerkaart van het Zwitserse weermodel is te zien dat een groot deel van Zwitserland op woensdagochtend te maken kan krijgen met ijzel. De neerslag zal Oostenrijk pas later bereiken in de loop van woensdag, maar zullen het veel kleinere hoeveelheden zijn. Met name Zuid-Duitsland kan ook te maken gaan krijgen met ijzel (bron: Kachelmannwetter.de)

De sneeuwvalgrens gaat sterk omhoog op woensdag. In de West-Alpen komt deze ruim boven de 2000 meter te liggen. Veel neerslag zal daarom als regen vallen in plaats van als sneeuw. 

Nieuwe kou-uitbraak later in de week

Voorlopig lijkt het nog niet gedaan met de kou in de Alpen. Na een sterke temperatuursopleving op woensdag en donderdag, gaat de temperatuur vanaf vrijdag weer flink dalen. Een noordwestelijke aanvoer brengt dan opnieuw koudere luchtmassa’s naar de Alpen. Tijdens deze stuwing kan aanvankelijk winterse neerslag vallen in de Noordstau gebieden, maar grote hoeveelheden worden vooralsnog niet verwacht. 

Koudere luchtmassa’s bereiken op vrijdag de Alpen vanuit het noordwesten. Het lijkt voorlopig nog niet gedaan met de winterkou in de Alpen (bron: WXCHARTS.com)

De weerkaart met de totale sneeuwval laat zien dat in de West-Alpen (op grote hoogte) en deels de Zuid-Alpen de meeste sneeuw krijgen komende week. De rest van de Alpen en het zuiden van Duitsland krijgen ook te maken met sneeuwval, maar minder grote hoeveelheden.

In het weekend lijkt de kans groot dat een hogedrukgebied zich ontwikkelt boven de Alpen. Dit kan zorgen voor rustig en mooi winterweer. Kortom, de komende week krijgen we te maken met sterke temperatuurswisselingen waarbij de winter uiteindelijk weer gaat toeslaan. Hoewel veel van de sneeuw op lagere hoogte kan smelten op woensdag, lijkt van een langdurig dooiaanval nog geen sprake. 

Coverfoto: Axamer Lizum, 12 januari 

Bekijk hier meer mooie winterbeelden die afgelopen week in de omgeving van Innsbruck zijn gemaakt:

(Visited 6.570 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier