Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Afgelopen zondag om 16:33 uur is het officieel lente geworden op het noordelijke halfrond, en dat merken we in de lage landen! Maart was al een tijdje bezig om vooral zonnig, zacht en droog weer te produceren en lijkt daar voorlopig nog niet mee te stoppen. De eerste lokale warme dag, 20 graden of meer, kunnen we vandaag waarschijnlijk noteren. Daarnaast zou maart 2022 wel eens de droogste maart ooit gemeten kunnen gaan worden in de Bilt.

Eerste lokale warme dag van het jaar

Hogedruk blijft de komende week aan de macht op de weerkaart in de Benelux. Daarmee zitten we deze week garant voor droog, zonnig en rustig weer. Vandaag komt de wind uit zuidoostelijke richtingen en daarmee zitten we in de aanvoer van droge en zachte continentale lucht. Met volop zonneschijn kan het kwik vandaag flink klimmen en vooral in de zuidelijke helft van het land is de eerste lokale warme dag van het jaar mogelijk. We spreken van een warme dag als de temperatuur minimaal de 20 graden haalt. Ook in het midden en noorden van het land is het zacht met waarden rond 18-19 graden. Dit voorjaar is er vroeg bij, meestal meten we de eerste warme dag ergens in het land pas in April. We spreken van een landelijk warme dag als in de Bilt ook 20,0 of meer wordt gemeten.

Zeewind

Vanmiddag neemt wel de kans op zeewind toe. Een zeewind zien we vaak in het voorjaar als de temperaturen boven land verder gaan oplopen en het verschil met het relatief koude Noordzee water steeds groter wordt. Opwarmende lucht boven land wordt dan lichter en stijgt op. Met een zwakke oostelijke boven stroming komt deze lucht boven het koudere zeewater waar deze lucht afkoelt en weer daalt. Zo ontstaat er een luchtdruk verschil tussen zee en land waardoor de westelijke zeebries is geboren om het luchtdrukverschil op te lossen. Koudere lucht vanaf zee trekt dan het land op met een frisse bries die de temperatuur laat dalen. Eigenlijk ontstaat er een koufront wat het land optrekt. Dit noemen we een zeewindfront. Bij een zeewind front zit vaak wat bewolking, zeer zelden kan er een bui ontstaan.

Ontstaan van zeewind schematisch weergegeven, Bron Weerplaza.

Prachtige voorjaarsweek, mogelijk record droge maart

De rest van de week blijft het weerbeeld ook zonnig en droog. De kern van het hogedrukgebied schuift wat meer op in noordwestelijke richting waardoor de stroming steeds meer noordoostelijk gaat worden. De temperatuur levert langzaam wat in, maar het blijft gewoon zacht. Elke dag leveren we ongeveer een graadje in waardoor de temperatuur op vrijdag rond de aangename 15-16 graden ligt. De nachten zijn wel fris, de minima liggen rond het vriespunt. De wind is niet sterker dan kracht 3-4.

Veel neerslag is er deze maand niet gevallen en met deze vooruitzichten lijkt dat ook zo te blijven. Voorlopig stokt de regenmeter bij 0,7 mm in de Bilt. De droogste maart ooit gemeten was in 1929 met een neerslagsom van slechts 7,1 mm. Deze actuele droogte is ook de reden dat we vandaag een lokale 20 graden kunnen gaan beleven. Doordat de toplaag van de bodem droog is kan deze sneller opwarmen. Bij een vochtige bodem gaat een deel van de warmte verloren door verdamping van vocht, maar dat is nu niet het geval. Droogte vergroot hiermee de kansen op warmer weer waardoor deze elkaar weer kunnen versterken.

Voorlopig zit er niet veel neerslag in de verwachting. Bron Weerplaza.

Ook record aantal zonuren

Het is dat we weten dat het weer geen geheugen heeft, en ons dus niet kan compenseren. Hadden we in januari een heel veel sombere weerdagen, (gebrek aan zonuren: bewolking of mist) zoveel uren maakt de zon deze maand maart. Op dit moment zitten we al over de ‘normale’ hoeveelheid zonuren van 145 heen. Met de huidige voorspellingen zou deze maand ook weleens naast de droogte qua zonuren de recordboeken in kunnen gaan. Met de temperatuurpluim en zonverwachting illustreren we de perfecte samenvatting van dit weerbericht; zonnig, zacht en droog de komende week.

Richting volgende week zien we een cluster met kouder weer, echter dit is nog ver weg, Het weer blijft grillig in het vroege voorjaar, dus een winterprikje is zeker niet uitgesloten. Vorig voorjaar hebben we dat in April ook nog gezien met de recordlate sneeuwval. We blijven volgen hoe dit op termijn gaat evolueren op de weerkaarten. Geniet van het prachtige voorjaarsweer en blijf ons dus volgen!

(Visited 517 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer