Eerste sneeuw op uitgebreide schaal op komst.
Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!
Behalve op de hogere delen van de Benelux heeft deze winter nog geen sneeuw op grote schaal opgeleverd. Komende donderdag/vrijdag komt daar verandering in voor met name het zuiden van België en Luxemburg. Komende zaterdag kan de hele Benelux sneeuwvlokken verwachten.
Een groot lagedrukgebied dat boven het zuiden van Scandinavië voor veel wind en sneeuw heeft gezorgd afgelopen maandag en dinsdag, is er voor verantwoordelijk dat wij ons in van oorsprong frisse polaire lucht bevinden vanuit het noordwesten. Deze koude lucht is met de regenzone van maandag de Benelux binnen geschoven. We bevinden ons door een gordel van hogedruk in een vrij rustig weertype. Dit zorgt voor lichte tot matige vorst in de nachten en temperaturen licht in de plus overdag.
De scheidingslijn tussen de koudere en zachtere oceaanlucht in het westen bevind zich niet ver van ons en komende donderdag zal een storing een poging doen om terrein te winnen. Met name in het zuiden van België gaat dit voor neerslag zorgen. De storing loopt zich stuk op de gordel met hogedruk en zal lange tijd blijven slepen over het zuidwesten van de Benelux. De grootste neerslaghoeveelheden zullen gemeten kunnen worden aan de Franse grens met mogelijk 25 millimeter neerslag. Woensdag in de loop van de middag zal het daar te beginnen met regenen.
De intensiteit van de neerslag zal gaan toenemen in de nachtelijke uren, en samen met de temperatuurdaling van de dagelijkse gang zal dit ervoor zorgen dat vanuit het zuidoosten de regen op steeds meer plekken zal overgaan in (natte) sneeuw. De neerslagzone trekt op donderdag nog voorzichtig in noordoostelijke richting waardoor mogelijk ook het uiterste zuidwesten van Nederland wat (natte) sneeuw kan gaan krijgen.
Volgens het Amerikaanse model GFS zorgt dit uiteindelijk een klein sneeuwdek van enkele centimeters in de zuidwestelijke helft van de Benelux met de meeste sneeuw voor de Ardennen en Luxemburg met 5-10 centimeter.
Zaterdag doet de zachte lucht een nieuwe poging om ons te bereiken en die poging gaat slagen. Met het verplaatsen van de hogedruk richting het zuidoosten wordt de weg vrij gemaakt voor een lagedrukgebied vanuit het westen. Aan het einde van de ochtend zal het vanuit het westen gaan sneeuwen.
De details zoals exacte timing van de sneeuw, intensiteit en hoeveelheid verschillen nog wel per model. Zo is het Europese model wat positiever over de sneeuwkansen dan het Amerikaanse. Ook zou er volgens het Amerikaanse model ook nog kans zijn op ijzel. Dit aangezien het Amerikaanse model de zachtere lucht op hoogte wat sneller laat instromen terwijl het aan de grond nog onder nul is. Een situatie die de komende dagen dus zeker nauwlettend in de gaten gehouden gaat worden.
Sneeuwsituaties blijven altijd complex en lastig te voorspellen, echter liggen de modellen wel allemaal op één lijn wat betreft de sneeuwkansen komende donderdag en komend weekend. Nog niet eerder dit winterseizoen hebben we dat op de weerkaarten gezien.
Uiteindelijk zal de zachte lucht terrein winnen en zal het vanuit het westen overal uiteindelijk gaan regenen. De mogelijke sneeuwpret is daarmee van korte duur. Volgens het Europese model kan de gehele Benelux een sneeuwdek verwachten van enkele centimeters. De meeste sneeuw (inclusief de sneeuw van donderdag) valt in het zuiden van België en een strook over het midden van Nederland.
Dit weerbericht is geschreven door Sebastiaan Aarts
Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.
Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman 2020-202
Wegverkeersleider & gladheidscoördinator bij Rijkswaterstaat. Daarnaast junior meteoroloog bij Weerplaza.
33 Reactie op “Eerste sneeuw op uitgebreide schaal op komst.”
Comments are closed.
Gefeliciteerd met je eerste (gastblog) weerbericht bij Alpenweerman Sebastiaan! Altijd even wennen op zo’n “vreemd” platform. Helemaal top hoor, dat er nog vele mogen volgen. (en eindelijk ook eens echt winterweer voor de LL)
Met de laatste zin heb ik wel wat moeite .. “echt winterweer voor de LL”. Die term is behoorlijk aan inflatie onderhevig als een mogelijkheid tot een laagje natte sneeuwdrab tot winterweer wordt gerekend. Meerdere ijsdagen en een laag droge sneeuw, dat zou beter bij “winterweer” passen maar dat zit er deze winter niet in.
Moppersmurf 🤣
Dankjewel Johann!
Jippie!!!
Mooi geschreven helder en duidelijk wat je van deze site mag verwachten!
Bedankt voor je inbreng, Sebastiaan. Dat wordt weer ouderwets “lantaarnpaalstaren” de komende dagen 😉
Bedankt voor de positieve reacties op mijn eerste weerbericht! Leuk om te lezen.😁
Mooi bericht Sebastiaan! Lekker bezig
Trots op je Sebastiaan!
Is Remco Mienis je artiestennaam dan?
Remco heeft het bericht geplaatst namens Sebastiaan. Zijn naam zal nog toegevoegd worden bij de weermannen op termijn 🙂
Nu Hajo (die ik al jaren volg) een beetje afhaakt, is het fijn om een dat ik deze site heb gevonden met ook LL berichten. Wat betreft de wintersport gaan we meestel maar 1 of 2 keer per seizoen. Daarom vind ik die berichten wat minder interessant, in de wntersportgebieden ligt toch wel sneeuw.
Top berichten en analyses, al blijft het toch altijd weer koffiedik kijken. Maar spannend is het wel.
GFS 12 komt weer met een zuidelijke jet op termijn en ook een hele mooie blokkade op de Atlantische Oceaan. De zogenoemde “gele vinger”. De weermodellen hebben het moeilijk met de huidige configuratie waardoor de betrouwbaarheid op de lange termijn nu minder is dan anders!
@Sebastiaan Ben jij de Sebastiaan van de SSW waar ik op een ander platform op reageer? Zo ja, ik hoop dat je snel terug komt met je waardevolle bijdragen!!
@Bas, Nee die Sebastiaan ben ik niet. Je doelt denk ik op de Sebastiaan op weerwoord?
@Sebastiaan Ja die bedoelde ik ja! 🙂
Hier in de Oberwallis is de tweede sneeuwfase vanavond begonnen. Na sneeuwruimen vanmorgen in Termen (1020m) ben ik naar ons chalet (en weerstation) Bergfriede op Rosswald (1800m) verkast alwaar ik de komende dagen verbljf. Inmiddels alweer zo’n 10 cm gevallen. T -4.4 graden.
Laagje donderdag zoals ik al eerder beschreef idd via vrij zuidelijke koers. Hooguit in uiterste ZW en Z wat sneeuw. Zaterdag dan overal op occlusiefront. De sneeuw die donderdag in Belgie gaat maar ook de sneeuw zaterdag in Nederland (pak hem beet lokaal 5 tot 10 cm, Belgie 10 tot 30cm) zou best eens wat langer kunnen blijven liggen. De koude lucht laat zich wrs maar moeizaam verdrijven resp. komt zelfs weer wat terug. In detail nog onzeker. Dat geldt ook voor de verdere ontwikkelingen.
Ensemble gfs 12u op lange termijn was weer een stuk kouder op termijn dan de voorgaande. Onzekerheid troef gezien het zwabberen van de modellen.
Wie doet mee met de zaterdagavond/zondagochtend challenge en plaats de mooiste sneeuwpica hier op de site?
De eerste (bijna) landelijke sneeuwval sinds 720 dagen!!
plaatst
Ik zal maar niet meedoen met de challenge. Wordt iedereen wrs beetje frustie van 😛 Ben benieuwd of het lukt en verheug me dan op een hoop mooie winterse plaatjes. We zullen ze dan allemaal in een apart topic plaatsen, dus vermeldt ook even je naam, locatie erbij!
Nee moet Benelux zijn
Anders wordt het te jaloersmakend… 🙂
EC12 ensembles T850 hPa prikpunt Hengelo. OPER en CTRL dinsdag en woensdag hoog in de ENS
@All Door de grote bezoekers aantallen (continu 200 tot 300 online) kunnen er problemen zijn met de bereikbaarheid van de site. Achter de schermen wordt er nog steeds aan gewerkt om de performance te verbeteren /optimaliseren. Probleem zit hem momenteel nog in een extreem grote database!
Johann, even een vraagje aan jou mbt de grafiek van de diktewaarden (geopotential). Ik dacht dat de kans op sneeuw groot is bij 1000/500-diktewaarden wanneer die gelijk of kleiner dan 528 dam zijn voor lage landen. Zaterdag wordt eindelijk sneeuw verwacht maar ik zie in de grafiek veel hogere diktewaarden of interpreteer ik het hier niet goed..?
De ware dikte kun je berekenen
Bv 528 DAM minus verschil 500 hPa (boven de 1000 hPA trek je het er vanaf, daarboven tel je het er bij op. Omrekeningsfaktor x 0.8
Dus
528 DAM / 1020 hPa (= 20 boven 1000)
20 x 0.8 = 16
528-16 = 512
Zo zie je dat bij lagere luchtdruk de sneeuwvalgrens hoger zal uitkomen dan bij hoger luchtdruk.
Je kunt idd een inschatting maken van de SVG met hulp van de relative topografie (500-er drukkaart minus de 1000-er drukkaart in decameter, ook wel als Reltop afgekort ). Dit is echter een vrij grove methode. Bij 522 DAM ligt de SVG bij 0 m
Vuistregel Reltop = SVG
522 = 0 m
523 = 50 m
524 = 100 m
525 = 150 m
526 = 220 m
527 = 300 m
528 = 350 m
529 = 420 m
530 = 500 m
531 = 550 m
532 = 620 m
533 = 700 m
534 = 950 m
535 = 820 m etc etc
Ook de inschatting mbv de Theta-Es is niet altijd betrouwbaar. Bij bv isothermie (koude plaklaag / inversie) en RR afkoeling gaat dit niet meer op. Dit is zaterdag en ook zondag het geval!
Theta-E (°C = Hoogtemeter)
12 = 0
15 = 250
18 = 500
‘Bij bv isothermie (koude plaklaag / inversie) en RR afkoeling gaat dit niet meer op. Dit is zaterdag en ook zondag het geval’
Precies dat wilde ik weten want anders zou met de diktewaarden uit de grafiek de SVG veel hoger uitkomen.
Bedankt!
Zie hierboven -ware diktewaarde –
Die kan dus hoger of lager uitkomen al naar gelang luchtdruk en heeft dus invloed op de SVG!
Lantaarnpaal staren hier in Zeeuws-Vlaanderen. Klein laagje en het sneeuwt al een uurtje hier.
Foto
Het zit nog steeds in de modellen “sneeuw”. In het weekend moet het dan van W naar O gan gebeuren op inkomende occlusiestoring met geruime tijd sneeuwval. Accumulaties en verdeling blijft nog onzeker. Modellen en EPS verschillen nog qua berekeningen
Nieuw weerbericht staat online