Advertentie 

Het is vandaag de eerste tropische dag van het jaar. Het kwik liep om 13.20 uur in Arcen op tot 30,3 graden. Op 31 augustus 2019 werd deze tropische grens voor het laatst overschreden dat was toen in Maastricht met 32,2 graden. Vorig jaar hadden we op 2 juni al de eerste tropische dag te pakken. De vroegste tropische dag ooit was op 21 april 1968, er werd toen op meetstations Venlo en Gemert 32,2 graden gemeten. In 1926 lukte het de lente en de zomer geen tropische dag te produceren. Op de dag dat de meteorologische herfst startte werd er in Maastricht een tropische dag gemeten.

Om 13.20 uur werd het voor het eerst in 2020 boven de tropische 30 graden grens op een meetstation. In dit geval in het Limburgse Arcen.

Hitteprotocol

Om 10 uur vanochtend had Rijkswaterstaat in verband met deze komende temperaturen het hitteprotocol geactiveerd. Dit protocol houdt in dat er sprake is van aanhoudende hitte. Besteed daarom extra zorg en aandacht aan kwetsbare mensen in uw omgeving. Met name ouderen en mensen met een chronische aandoening kunnen hier meer hinder door ondervinden en worden geadviseerd voldoende te drinken en de woning en uzelf koel te houden. Dit protocol is afgegeven tot tenminste vrijdag 9.00 uur. Laat de hond niet uit op het heetst van de dag, de straat zal de onderkant van uw trouwe viervoeter doen weg schroeien. Laat huisdieren en kinderen niet achter in de auto ook niet voor een paar minuten want de auto is op dit moment een sauna, na een half uur kan het 50 graden zijn in een auto.

Het hitteprotocol geldt voor alle provincies met uitzondering van Noord-Holland, Flevoland, Drenthe, Friesland en Groningen.

Verkoeling

Voor een ieder die de warmte nu al zat is, we zien richting het weekend de verkoeling al naderen. Neem ook een kijkje op ons forum waar we dieper op deze kwestie in gaan. En blijf ons vooral volgen zodat je altijd op de hoogte bent.

Het is weer om afkoeling te zoeken bij het zwembad. Foto Joyce Derksen
(Visited 162 times, 1 visits today)

3 Reactie op “Eerste lokale tropische dag van het jaar”

 • Johann
  24 juni 2020 at 15:04

  Thx Riccardo ! Zolang die dauwpunten onder de 16°C blijven niks aan het handje en gewoon genieten #Zomer.

  • Arjan
   24 juni 2020 at 16:58

   Voor degene die dit willen uitrekenen is er een handige omrekentabel.Vaak is de luchtvochtigheid en de temperatuur wel bekend. De formule is al verwerkt tot het omrekenen van de dauwpunttemperatuur.
   met dank aan tabellenboekje.nl

   • Ricardo
    24 juni 2020 at 22:38

    Dat is een handige @arjan !

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier