Eerst nog wat sneeuw en bewolking

0

Vrij zonnig maar koud

Luchtdrukstijgingen zorgen vanuit het westen voor vrij zonnige condities in het Alpengebied. In het oosten en zuidoosten van Oostenrijk kan aanvankelijk nog wat sneeuw vallen. Het is vrij koud in de wintersportgebieden en later in de week kan vooral in Oostenrijk meer sneeuw gaan vallen

Weersituatie algemeen
Een hogedrukgebied boven de Golf van Biskaje bouwt langzaam op in oostelijke richting en breidt zijn invloedsfeer verder over het Alpengebied uit. Restanten van een koufront zorgen aanvankelijk in het oosten en zuidoosten van Oostenrijk voor nog wat sneeuwval, maar ook daar klaart het later op de dag steeds meer op. Onder invloed van een hoogtestoring neemt in Oostenrijk op donderdagnacht de kans op sneeuwval wederom toe. Ook de noordelijke wind trekt flink aan en vanaf vrijdag ontstaat er vooral in de oostelijke Alpen een krachtige Nordföhn situatie

Waarschuwingen
Lawinegevaar niveau 1-2 (groen-geel). Vooral in de oostelijke Alpen boven de 500 plaatselijk glad door sneeuwval

Weerpraatje
Het is even wennen maar een blik op de sneeuwprognoses voor de komende 3 dagen laten nu eindelijk eens een totaal ander verwachtingspatroon zien. Het zijn niet zoals zo vaak het geval is de westelijke Alpen die de sneeuwhitlijsten aanvoeren. Deze keer zijn het toch echt de Oostenrijkse berggebieden die op de eerste (sneeuw)rang zitten, en de komende dagen het meeste aanspraak maken op een verse laag neuschnee. Op de weerkaarten is er dan ook het een en ander veranderd in het stromingsregime. We zien vanuit het zuidwesten een dominant hogedrukgebied op de kaarten verschijnen welke Atlantische depressieactiviteiten de pas afsnijd en onmogelijk maakt. De kern van dit systeem wordt met een maximale kerndruk van ongeveer 1035hpa volgens de laatste verwachtingen ruim ten westen van de Alpen berekent. Dit betekent dat aan de noordoostflank hiervan de glijbaan open gaat voor een koud stromingspatroon, dat in eerste zijn meest koude pijlen op het Balkangebied heeft gericht. De oostelijke Alpen lijken op termijn hiervan een flink koude staart te kunnen gaan meepakken, maar daarover straks meer.


Saint Sorlin D’Arves in de Franse Savoie. Via @sneeuwhoogte app

Situatie vandaag
Op deze tweede dag van het nieuwe jaar zien we in grote delen van het Alpengebied vandaag vrij stabiele weersomstandigheden. Daardoor is het op veel plaatsen vandaag redelijk zonnig en met een niet al te sterke naar noordwest ruimende wind vrij aangenaam wintersportweer. Het koufront dat gisteren vanuit het noordwesten van Zwitserland naar het oosten is getrokken was niet al te actief en heeft gemiddeld tussen de 5 en 15 cm sneeuw achtergelaten. De restanten ervan bevinden zich op dit moment nog boven het het zuidoosten van Oostenrijk en vooral in de Karnischen Alpen kan het vanmiddag nog wat doorsneeuwen. De temperatuur heeft achter de koufrontpassage een gevoelig stapje terug moeten doen, en komt rond de 2000 meter op ongeveer -5 graden C uit. Op 3000 meter vriest het ongeveer 12 graden en rond de 4000 meter komt het kwik niet boven de -16 graden C uit.


Frontale band met bewolking markeert de positie van het koufront. Zuidoosten van Oostenrijk heeft hier vandaag nog mee te maken

Op donderdag profiteert bijna het gehele aandachtsgebied nog van het hogedrukgebied, dat met zijn kern nabij Bretagne is gepositioneerd. Tegelijkertijd ontwikkelt zich boven de Oostzee een lagedrukgebied dat zuidoostwaarts richting de Oekraïne koerst. Door deze ontwikkeling nemen de luchtdrukverschillen boven centraal Europa zienderogen toe waardoor de wind flink gaat aantrekken. Hierdoor zien we later op donderdag al de eerste Nordföhn verschijnselen gaan ontstaan en is het vooral ten zuiden van de Alpenhoofdkam vrij zonnig. Aan de noordkant ziet het er donderdag een stuk minder vriendelijker uit en zal de bewolking vooral boven het het gebied ten noorden van de Oostenrijkse Alpenhoofdkam gaan overheersen. Tegen de avond kan uit deze bewolking boven de 1400 meter wat sneeuw gaan vallen. Deze trend van onbestendigheid zet zich dan vrijdag vooral voor de oostelijke Alpen verder voort. De westelijke Alpen profiteren volop van het boven het westen van Frankrijk berekende hogedrukgebied, terwijl de meer oostelijk gelegen wintersportgebieden onder invloed liggen van het laag dat richting de Oekraïne en de Zwarte Zee trekt. Een echte tweedeling dus en we nog even moeten afwachten wat de precieze koers van het laag met de bijbehorende frontale neerslag zal zijn. Het kan op vrijdag trouwens in het noordoosten van Oostenrijk onaangenaam hard gaan waaien waarbij in de berggebieden de wind tot stormachtig zou kunnen gaan aantrekken. Niet echt ideale omstandigheden dus rond die tijd, maar het is helaas even niet anders.


Les Crosets in de Haute Savoie Portes du Soleil. Via @Sneeuwhoogte app

Verdere vooruitzichten
Vooral zaterdag kan er in de Oostenrijkse provincies Ober-Österreich en het noorden van Steiermark sneeuw van betekenis gaan vallen. Ik zie in sommige prognoses hoeveelheden van tussen de 40 en 60 centimeter voorbij komen al blijft het altijd lastig om voor zover vooruit met betrouwbare gegevens te gaan komen. We zien rond en na het weekend de meest imponerende kou op 850hPa (1500m) toch het meest ten oosten van de Alpen zuidwaarts uitstromen, maar moeten we een slag om de arm houden in hoeverre de oostelijke Alpen hier toch niet serieus mee te maken kunnen gaan krijgen. Kleine patroon veranderingen kunnen namelijk grote gevolgen hebben maar we zullen de komende dagen gaan zien waar het uiteindelijk op uit gaat draaien.


Prognose rond 6 januari waarbij de oostelijke Alpen in de flink koudere luchtmassa’s terecht komen

Sauerland en Duitse middelgebergtes
Dat de omstandigheden er in de omgeving van Winterberg nu niet bepaald op vooruit gaan zal U waarschijnlijk niet verbazen. Er zijn nog steeds, zij het op zeer beperkte schaal, enkele afdalingen mogelijk. De piste kwaliteit is echter schrikbarend slecht en het ziet er niet naar uit dat hier op termijn enige verbetering in zal komen. Vandaag is het met temperaturen van net boven het vriespunt nog vrij fris, maar vanaf morgen stijgt het nulgradenniveau naar waarden die ruim boven de 2000 meter gaan uitkomen en zo hoog zijn de toppen hier helaas niet. In de Duitse middelgebergtes zijn de condities vooralsnog een stuk positiever. In deze streek zijn er nog vrij veel activiteiten mogelijk. Vandaag komt de temperatuur in veel plaatsen amper boven het vriespunt uit, en met af en toe de zon erbij oogt het vrij vriendelijk. Vanaf donderdag laat de temperatuur ook hier een licht stijgende tendens zien en sneeuw van betekenis wordt hier in eerste instantie zeker niet verwacht.


Tödtnauerhutte Schwarzwald vanmorgen (1320m)

Tot zover de berichtgeving voor vandaag en meldt Johann zich morgen weer bij U met de laatste ontwikkelingen en nieuwtjes.

@Alpenweer Twitter

©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × 1 =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.