Südoststau, veel sneeuw zuiden

0

Algemeen:
De Alpen hebben toenemend te maken met de invloed van een depressie boven de Middellandse Zee die vochtigere lucht vanuit het zuidoosten aanvoert. Gelijktijdig krijgen de noordelijke Alpen te maken met een in kracht toenemende noordoostelijke stroming.

Gisteren konden we al merken dat de atmosfeer uit een ander vaatje gaat tappen. Ten eerste zagen we dat de noordoostenwind aan de noordkant van de Alpenhoofdkam steeds verder begon aan te trekken in het noordwesten van Zwitserland. Door tunneleffecten van enerzijds de Jura en anderzijds de westelijke Alpenboog werd in de middag zelfs  storm sterkte bereikt. Deze koude noordoosten wind, in Zwitserland “Bise” genoemd,  zal ook vandaag prominent aanwezig zijn en ook elders nog in kracht gaan toenemen. Wat verder gisteren nog opviel is dat de temperaturen in de hoog-alpine gebieden geleidelijk wat aan het stijgen waren en vooral het zuiden toenemend te maken had met (hogere)bewolking.  De in sterkte toenemende koude noordoostelijke stroming en de wat oplopende temperaturen en bewolking worden veroorzaakt door het samenspel van een hoog met kern boven Ierland en een depressie boven de westelijke Middellandse Zee waarbij laatste voor de Alpen toenemend het weerbeeld zal gaan bepalen.


Perfecte condities  gisteren in het oostenrijkse Saalbach (foto Samir D via Twitter)


Dalen van Skiwelt in de mist, daarboven volle zon vandaag met perfecte
sneeuwcondities aldus Robbert via Mail


Meer bewolking echter al richting het zuiden zoals hier boven de zuidelijke
Walliser Alpen (Oberwallis, Rosswald)

Pakken we de weerkaarten van vanmorgen erbij dan zien we nog steeds die uitgesproken hoogtetrog (laag) boven Europa liggen. De Middellandse Zee depressie vinden we met zijn kern net ten westen van Corsica -Sardinië terug en het hoog met zijn kern net ten westen van Ierland. Boven de Alpen zien we een tweedeling tussen zuid en noord. Ten noorden van de hoofdkam in de onderste luchtlagen de koude noordoostelijke stroming, ten zuiden daarvan de zuidoostelijke stroming die vooral in de hoogte wat minder koude en vooral ook de vochtigere lucht aanvoert.

Omdat de drukverschillen tussen beide systemen nog wat zijn toegenomen neemt de noordoostelijke stroming (wind) nog verder in kracht toe en hetzelfde geldt voor de aanvoer vanuit het zuidoosten. Wat beide kanten van de Alpen gemeen hebben is dat de bewolking overheerst en de zon weinig tot geen ruimte zal krijgen. Uit de wolken(velden) die boven de noordelijke Alpen binnendrijven kan wat (lichte)sneeuw vallen, meer sneeuw gaat er in de Südost tot Oststau aan de zuidkant vallen.

Momenteel sneeuwt het al op diverse plaatsen, de aandacht gaat echter uit naar de in kracht toenemende Süd(ost)stau. Vooral langs de Italiaanse Alpenhoofdkam (boog), de zuidelijke Walliser Alpen, het zuidelijke Ticino (Tessin), zuid Karinthie en de zuidelijke Steiermark zal de sneeuwval zich in de loop van de dag verder gaan intensiveren en deels kan de neerslag in verzwakte vorm ook overgrijpen naar de aangrenzende noordelijke Alpen.


Actuele radarbeeld Alpen

Tot morgenochtend kan er in Südstau gebieden (globaal Ligurische Alpen- Aosta – Bergamasker -Orobische Alpen Dolomieten tot over de Karawanken (zuidelijke Kalkalpen)  tot 40cm sneeuw gaan vallen en lokaal is meer dan een halve meter mogelijk. Elders blijft het meest bij 5 tot 15cm aan Neuschnee. Met de harde tot stormachtige wind moet in het gehele Alpengebied rekening worden gehouden met sneeuw-vervrachtingen van zowel de Neuschnee als ook de Altschnee. Mede door het verplaatsen van de sneeuw stijgend lawinegevaar, opgepast dus! De temperaturen bevinden zich vandaag op een winters niveau, op 2000 meter vriest het 10 tot 3 graden en op 3000 meter 8 tot 15 graden. De hoogste waardes voor de zuidelijke en zuidoostelijke Alpen. Met de harde wind zal het vooral aan de Alpennoordkant nog een heel stuk kouder aanvoelen.


Neerslag tot en met zaterdag cumulatief volgens het ECMWF model

Morgen verandert er niet veel aan het weerbeeld, het laag boven de Middellandse Zee schuift met zijn kern nog iets door en vult heel langzaam weer wat op. Vrijdag zal het zwaartepunt tussen Sardinië en Italië komen te liggen. Omdat aan de noordkant dan ietwat  wat drogere lucht binnenstroom nemen de kansen op opklaring wat toe. In de Südoststau valt langs de zuidelijke Alpenhoofkam(boog) ook morgen nog aanhoudend sneeuw en tot zaterdagochtend kan opnieuw 30 tot 50cm gaan bijvallen. De wind draait wat meer naar het oosten maar voor het gevoel is het ook dan nog een heel stuk kouder. Overigens moeten we met de neerslaghoeveelheden nog wel even een slag om de arm houden, de weermodellen komen dagelijks met behoorlijke verschillen. Zo zien we dat het ECMWF de neerslag ten  opzichte van gisteren deels behoorlijk heeft teruggerekend voor oa de zuidelijke oostelijke Alpen. (kaart hieronder)

Zaterdag gaan het hoog bij Ierland zijn invloed tot over het west Europese continent uitbreiden en van west naar oost en ook van noord naar zuid stijgt de luchtdruk. Daarmee komt ook een einde aan de Südoststau. In de nacht van vrijdag op zaterdag gaat neemt de neerslag aan de zuidkant af en het wordt droog. In de loop van de dag klaart het met een naar noord tot noordwest draaiende wind net als al in het noorden en westen op en deels wordt het gewoon zonnig. Ook de temperaturen zullen wat hoger gaan uitpakken en vooral voor het gevoel wordt het een stuk aangenamer. Al met al een heel aardige wintersportdag en goede condities in de bergen.


Met een beetje geluk kunnen we zaterdag profiteren van de zon. Foto gisteren vanuit
Lofer (Salzburg) Rob Schellevis

Zondag komt de klad er echter alweer in. Uitgaande van een depressie die in de periode van zaterdag tot maandag razendsnel vanaf  noord  Scandinavië via de Baltische Staten,  Balkan naar Griekenand -Turkije trekt krijgen vooral de oostelijke Alpen te maken met een weersverslechtering. Het meelopende koufront zal in de nacht op zondag of zondagochtend de Alpen bereiken. De bewolking neemt vanuit het noorden dan weer snel toe en in de nordstau van de oostelijke Alpen (tot over het oosten van Zwitserland, gaat weer sneeuw vallen. De nordstau zal ook maandag en dinsdag aanhouden en vooral sneeuw gaan opleveren in de nordstau van de Oostenrijkse Alpen.


Zondag gaat het vooral in de nordstau van de osotelijke Alpen
weer sneeuwen en het wordt (opnieuw) gevoelig kouder

Vanaf dinsdag -woensdag is dan ook deze “Spuck” voorbij en na lange tijd zien we weer eens veranderingen op de weerkaarten. De hoogtetrog (laag) gevuld met koudere lucht verplaatst zich langzaam naar het oosten en daarmee wordt ruimte gemaakt voor het Atlantische hoog. Dit hoog zal in de tweede helft van de week vrij snel via West Europa naar oost Europa trekken. tegelijkertijd wordt ten westen van Ierland weer een nieuw hoog in de steigers gezet. Wat dit voor de langere termijn (vanaf het weekend) zal gaan betekenen is nog niet geheel duidelijk.


Grote kans dat we in de lopp van de volgende week evolueren naar hogdruk
weer met “Kaiserwetter

Wel duidelijk lijkt dat we vanaf woensdag in het gehele Alpengebied in ieder geval met rustig hogedrukweer te maken gaan krijgen met vooral in de bergen veel zon en duidelijk hogere temperaturen. Overigens hoeven we daarbij geen angst te hebben voor dooi of het smelten van de sneeuw. De pistes zullen er perfect bijliggen en hooguit de sneeuw op de daken en takken van de bomen zal het moeilijker gaan krijgen met de toch al wat krachtiger wordende februari zon.

Winterweer dichter bij huis
Ook dichterbij huis is het momenteel volop winter en sneeuwbuien zorgen her en der voor een verse laag sneeuw. Nadat er gisteren in Nederland door sneeuwbuien her en der al een laag sneeuw viel (Friesland lokaal 7 cm) was het vannacht en vanmorgen in Nederland weer raak en kon men op diverse plaatsen in het land genieten van een mooi sneeuwdek.


Sneeuw gisteren in Friesland “Drachten” (tot 7cm)


En ook vanmorgen was het op diverse plaatsen in Nederland weer raak,
foto Spoorsingel in R’dam (Alex Janssen via Twitter)

De komende dagen gaan de temperaturen geleidelijk omhoog en in de lager gelegen delen is het met de winterse perikelen dan weer voorbij. Zondag dan nogmaals kouder voordat het hoog volgende week voor een verdere temperatuurstijging zal gaan zorgen. Voor de wintersportgebieden dichter bij huis (Duitsland) zal dit geen grote consequenties hebben en verandert er, afgezien dat de scherpe kantjes van de kou eraf gaan, per saldo niet veel. Ook de verzachting volgende week onder invloed van het overtrekkende hoog  zal vooralsnog geen grote gevolgen hebben. Kortom ook dan “Schnee und Rodel gut”.


Prima condities in het Sauerland met 30 tot 60cm sneeuw

Tot zover voor vandaag, fijne dag en tot morgen maar weer! Ciao

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

vier + 19 =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.