In veel reviews en reisverslagen worden de skigebieden die zijn bezocht vaak opgehemeld en is de waarheid regelmatig ver te zoeken. In het verleden heb ik regelmatig geschreven over de skigebieden waar ik ben geweest. Altijd oprecht en eerlijk. Zonder dat het skigebied helemaal de hemel ingeprezen wordt wil ik je een eerlijk kijkje geven in het Montafon-Brandnertal en dan met name over de skigebieden Golm, gargellen, Silvretta Bielerhöhe en het Silvretta Montafon.

Perfect aan te rijden

Ten eerste wil ik beginnen dat het perfect aan te rijden is. Het Montafon-Brandnertal ligt maar op 870 km vanaf Utrecht. Wanneer je in Oostenrijk van de snelweg rijdt is het nog één lange weg van 15 minuten naar de dorpen van het Montafon dal. Sneeuwkettingen zul je er haast nooit nodig hebben om er te komen. Misschien bij veel sneeuwval heb je ze nodig wanneer je naar het hoogst gelegen dorp Gargellen gaat. De rest van de dorpen zijn nooit ver weg van elkaar. Het skigebied bestaat uit deelgebieden waar je zeer gemakkelijk kunt komen met de auto of skibus. Wanneer je er niet van houdt om in de bergen te rijden zit je hier helemaal goed.

In alle eerlijkheid deel 1

Gargellen is tevens het meest sneeuwzekere gebied. Het dal ligt op 1423 meter en de top op 2300 meter. Het is ook een vrij klein gebied wat voornamelijk uit blauwe pistes bestaat. Het is er bijna altijd rustig, omdat de meeste mensen naar het grotere gebied Silvretta Montafon gaan. Gargellen kenmerkt zich met name dat de meeste witte banen zich boven de boomgrens begeven. Er is een mooie glooiende skicross afdaling aanwezig en ook de dalafdaling is een heerlijke.

De meeste stoeltjesliften zijn er in de loop der tijd vernieuwd, behalve de stoeltjes lift die je naar de top brengt. Deze gaat ook vrij langzaam voor de tijd waarin we leven. Maar voor gezinnen met kinderen is dit gebied zeer zeker de beste keus uit het hele Montafon-Brandnertal. Wanneer er wind staat en koud is, is deze witte berg de grootste windvanger. Dit komt mede omdat het op hoogte ligt, maar ook dat er bovenin geen bomen groeien die de wind tegenhouden. Aan de andere kant, als eenmaal de zon aan de staalblauwe hemel staat, is het hier prachtig omdat je vrijwel de gehele dag hier zon hebt.

Om hier te komen moet je toch even de heuvel op. Ok, in alle eerlijkheid moet ik ook het skigebied van Golm noemen wat voor de beginnende wintersporter goed te doen is. Maar, minder goed als Gargellen. Wanneer je van 0 beginner, tot 5 gevorderd telt, is Gargellen een 1 waard en Golm het cijfer 2. Beide dus prima voor de beginnende wintersporter of voor families met kinderen.

Montafon-Brandnertal blijft investeren

Zelf ben ik al meerdere malen in het Montafon-Brandertal geweest en iedere keer ben ik weer verrast. Dit met name omdat ze continu blijven investeren in het gebied. Een paar jaar geleden werd na jaren van strijd eindelijk de dalafdaling van Gaschurn gerealiseerd. In de basis ging het erom dat de piste langs de huizen moest komen. Sommige bewoners waren er natuurlijk op tegen.

Zij wilde immers geen groot sneeuwkanon voor hun huis hebben staan. Je zult zien wanneer je hier afdaalt dat er bijna alleen maar sneeuwlansen langs de huizen staan. Deze maken een stuk minder geluid in vergelijking met een joekel van een kanon. Uiteindelijk is de dal afdaling dus gerealiseerd. Ja, inderdaad kon je al naar beneden in het verleden, maar dit was meer een skiweg. nu dus een prima besneeuwde piste.

De  nieuwe Valiserabahn vanuit St. Gallenkirch is toch wel een technisch hoogstandje te noemen. Een schitterend dalstation, een prachtig middenstation en ook het bergstation is prachtig. Wat maakt deze 10-persoons gondola nou zo bijzonder? Deze hele bahn wordt bediend door maar 1 persoon. En deze zit er eigenlijk enkel voor de veiligheid. Alles wordt gezien, gestuurd en bediend door sensoren.

Het epicentrum zit in het middenstation. Een heerlijke gondel is dit geworden nadat de oude Valiserabahn vorige jaar met pensioen mocht na 40 trouwe dienstjaren. Gone but not forgotten! Binnen enkele jaren zal ook de Versettla lift vernieuwd gaan worden die vanuit het dorp Gaschurn naar de top van het Silvretta-Montafon leidt.

In alle eerlijkheid deel 2

Wij kwamen aan op zondag 23 januari. Vier dagen lang hebben we daarna geen wolkje gezien. De witte biljartlakens lagen er iedere dag perfect bij. Wij verbleven in het dorp Schruns (700m) midden in het centrum. Schruns is het grootste dorp en is ruim opgezet. Een echt Oostenrijks dorp. Op deze mooie zondag zijn we direct naar het gebied van Hochjoch gegaan.

Dit plateau is een prachtig gebied met vele pistes en met de langste afdaling van Vorarlberg; De Hochjoch Totale. Deze piste overbrugt 1700 hoogtemeters van de top naar het dal van het dorp Schruns. Ook glij je door de langste skitunnel ter wereld. Deze tunnel loopt heel flauw naar beneden waardoor je niet hoeft te prikken. Er ligt een super funpark voor de diehard x-games talenten.

De dalafdaling richting Schruns is niet voor beginnende wintersporters. welnu, misschien tot het middenstation wanneer je de piste 1c neemt. Ik heb vele mensen in de pizzapunt zien staan en ze aangemoedigd om lange bochten te maken zodat ze naar beneden konden komen. Met name wanneer er enkele dagen geen sneeuw gevallen is, is dit toch een uitdagende afdaling voor een beginnende wintersporter.

Wanneer je wel deze afdaling afglijdt, ligt er een prima skihut op je te wachten bij het middenstation van Hochjoch I. Deze ligt op de zuidhelling en als de zon schijnt is het hier echt genieten. Maar niet getreurd als je de dalafdaling niet kunt/wilt nemen. De Hochjoch I brengt je ook naar benden en dan stap je gewoon bij middenstation uit om toch daar even lekker te kunnen zitten als een baas. Voor de beginnende sneeuwliefhebber die voor het eerste jaar de smalle latten of brede plank onder zijn voeten zet, is het hele Montafon-Brandnertal in totaliteit minder geschikt.  

Het mooie skigebied Golm

De volgende dag reden we met de eigen auto naar het skigebied van Golm. Met de auto of skibus is deze berg makkelijk te bereiken en er wacht een mooie witte speeltuin boven op je. Wat deze berg extra leuk maakt is dat je er een Alpine coaster hebt. Geweldig om dat eens te gaan doen wanneer je hier bent. Voor kinderen en ook voor de ouderen is dit echt leuk!

Wanneer je vlakbij dit skigebied wilt slapen is het dorp Tschagguns de beste optie. Voor beginners dus ideaal, maar voor de gevorderde heb je hier na een dag alles gehad, wat niet wilt zeggen dat je dan direct weg moet. De berg Golm heeft gewoon een bepaalde aantrekkingskracht waardoor je er regelmatig terugkomt.

Silvretta Montafon

Kilometers maken? Daarvoor ga je naar het grootste skigebied in dit prachtig uitgestrekte dal. En dat is het gebied Silvretta Montafon. Dit gebied is met name geschikt voor de gevorderde wintersporter. Een beginnende sneeuwfanaat zal meer de iets minder steile kant van een piste moeten zoeken dan dat deze geniet. Natuurlijk heb je er ook glooiende stukken blauw waar je heerlijk kunt carven, maar je komt al gauw weer op een rode piste.

De zwarte afdaling nummer 44 is echt een toppiste. Deze bestaat alleen maar uit natuur sneeuw. In de ochtend zeker doen! Één van de leukere zwarte pistes die ik gedaan heb in de afgelopen jaren. Silvretta Montafon is uitgestrekt, zit aaneengesloten op Hochjoch, heeft diverse grote restaurants en is heel divers waardoor je er dagen kan vertoeven en mooie tochten kunt maken.

Skimap Montafon-Brandertal

Een dagdeel iets anders?

Nee, het lijkt niet denkbaar wanneer je nog op wintersport moet! De voorpret alleen al.. i know. Maar toch is het zo dat je het soms na 4 of 5 dagen wel genoeg vindt. Ga dan absoluut naar het gebied Silvretta-Bielerhöhe. En ga daar niet heen om te skiën of boarden maar om te wandelen of te ijsklimmen onder leiding van een ervaren bergbeklimmer. Zoveel activiteiten zijn er hier midden in het seizoen. De weg er naar toe is al een hele belevenis.

Met een oude gondel ga je vanuit het dorp Partenen omhoog. Wanneer je op de top bent, wordt je opgehaald door een busje. Deze taxibus brengt je door diverse tunnels nog hoger in het gebied, wat echt een verscholen stukje natuur te noemen is. Je kunt ook over de grote stuwdam wandelen met schitterende vergezichten. Ik ben zo blij dat ik dit gedaan heb.

Normaal gesproken doe je dit soort dingen niet, kom je niet bij die verborgen parels. Ik sprak iemand die al 26 jaar in het Montafon komt en nooit deze ervaring heeft gedaan. Toen ik het vertelde zou hij het dit jaar dan eindelijk gaan doen. In de zomer is het hier ook prachtig. daarover in de zomermaanden meer.

Montafon in het kort

 • Het Montafon-Bandertal is echt een prachtig gebied wat nog steeds door vele Nederlanders wordt overgeslagen. Ik snap hier persoonlijk niets van.
 • Wachttijden bij de lift zijn er haast niet (eventueel uitgezonderd van de dagjesmensen in het weekend).
 • Het gebied ligt er altijd goed bij en de mensen zijn er gemoedelijk.
 • De dorpen stralen een rustige Oostenrijkse sfeer uit en de huizen zijn er prachtig wanneer je in de avond eens een wandeling maakt.
 • Voor de massale après-ski hoef je hier niet te zijn maar gezellig is het zeker.
 • De restaurants op de berg zijn goed te noemen en liggen op de juiste plekken, waardoor je altijd in de zon zit.
 • Voor de beginnende wintersporter kunnen de meeste gebieden toch wat uitdagend zijn. Maar als je jezelf niet uitdaagt, kom je ook niet verder.
 • Ideaal aan te rijden met de auto
 • Voor de elektrische auto’s gaan ze investeren. Op het moment van schrijven zijn er bijzonder weinig oplaadpunten voor zo’n gebied waar toch een hoop mensen met de privé auto komen.
 • De mooie wegen naar de verschillende dorpen zijn al de moeite waard om met de auto te komen.
 • Ideaal voor een shortski trip
 • Prijs/kwaliteit verhouding ligt gewoon prima, ook voor de skipassen

Lees hier meer over wintersport in Montafon-Brandnertal

(Visited 3.573 times, 1 visits today)