klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Een orkaan op de Europese weerkaarten – het is iets wat maar vrij zelden voorkomt!  De eer voor dit bijzonder verschijnsel is aan orkaan Ophelia. En daarmee is het nog niet afgelopen, want Ophelia gaat in niet-tropische vorm de Britse Eilanden aandoen…

Na de extreme orkanendrukte is het in oktober relatief rustig met orkanen in het Atlantisch gebied. Op eentje na dan, en dat is orkaan Ophelia. Ophelia is vrijdagavond een categorie 2 orkaan met windsnelheden tot en met 155 km/uur. Daarmee is ze tot nu toe veel minder sterk dan de eerdere vernietigende orkanen Irma en Maria op hun top. En toch is deze orkaan wel heel bijzonder…

Zo dicht bij Europa

Want Ophelia ligt bijzonder dicht bij Europa! Ze is zelfs al te zien op de Europese satellietbeelden. Deze ligt nu nog op ‘veilige’ afstand van Europa ten westen van Afrika. Maar de komende dagen trekt de orkaan steeds verder naar de Britse Eilanden toe. De orkaan wordt dan weliswaar een niet-tropische variant, maar ze behoudt een groot deel van haar kracht. Daarmee is Ophelia dus een serieuze ’tropische’ bedreiging voor Europa. Dat zie je niet vaak!

Orkaan Ophelia is te zien op de satellietbeelden in Europa op 13 oktober. De orkaan trekt richting de Britse Eilanden. Bron: NASA Worldview.

Zelfs zichtbaar op de weerkaarten van het KNMI!

Zelfs op de weerkaarten van het KNMI is Ophelia zichtbaar, en dat als een echte orkaan! Ook dat komt zeer zelden voor. Een van de laatste keren dat zoiets gebeurde was met tropische storm Grace in 2009. Die maakte het zelfs nog bonter door in tropische vorm Ierland bijna te bereiken! Ophelia gaat het waarschijnlijk niet zo ver redden als tropische storm.

Ophelia is op de weerkaart van 14 oktober zichtbaar als orkaan! Bron: KNMI

Grace maakte het in 2009 zelfs nog bonter door als tropische storm bijna Ierland te bereiken!

De reden dat orkanen normaal gesproken Europa niet halen is omdat het zeewater bij Europa veel te koud is voor de orkanen. Normaal gesproken moet het zeewater warmer dan 27 graden zijn om een tropische storm te ondersteunen. Maar er zijn dus zeker uitzonderingen, zoals bij Grace en Ophelia!

Orkaankracht bij Ierland?

Ophelia komt – in niet-tropische vorm – op maandag 16 oktober in de middag of avond in de buurt van Ierland aan. Daar gaan ze in ieder geval voor zeer zware windstoten zorgen. De vraag is of Ophelia windsnelheden van orkaankracht behoudt. Maar windstoten van orkaankracht (dus boven 120 km/uur) zijn zeer waarschijnlijk. De berekening hieronder laat dat ook zien. Daarmee is de kans op schade in Ierland dus groot!

Het ECMWF model verwacht voor maandagavond windstoten tot boven 120 km/uur! Bron: Kachelmannwetter.

Verder is ook bijzonder dat Ophelia een extreem lage luchtdruk behaalt bij Ierland. Deze schiet onderuit naar 964 hPa, en dat is een waarde die alleen bij zware stormen voorkomt. Er staat ons dus een bijzonder evenement te wachten, en dat zo dicht bij huis dus! We houden het voor je in de gaten.

(Visited 973 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer