Laatste skiweekend Alpen
Veel grote skigebieden in de Alpen, zoals Mayrhofen, SkiWelt, Serfaus-Fiss-Ladis, Zillertal Arena, Dolimiti Superski, zullen na dit weekend alweer sluiten. In de wat hoger gelegen gebieden bijvoorbeeld in Frankrijk gaat het skiseizoen vaak nog iets langer door, maar ook daar is het weer bijna voorbij (met uitzondering van natuurlijk de gletsjer skigebieden in de Alpen). Het skiseizoen kwam dit jaar wat traag opgang waar sneeuwkanonnen moeite hadden pisten toegankelijk te maken bijvoorbeeld met de kerstdagen. Later in het seizoen werden de sneeuwcondities steeds beter en kon er met Pasen en zelf nu nog steeds prima geskied worden.

Slechte start winterseizoen met kerst in het skigebied van Skiwelt Brixen. De hoopjes sneeuw illustreren een tevergeefse poging om een skiafdeling te maken.

Alpenweerman gaat door
Waar veel andere weersites de komende tijd voor gezien houden gaat Alperweerman.nl gewoon door. Er is namelijk komende lente en zomerperiode genoeg te vertellen over het weer in de Alpen (speciaal voor Bikers, Wandelaars, Hikers, Paragliders etc.) , maar ook in andere gebieden in Europa waar nog steeds veel sneeuw ligt en geskied kan worden. Voor de skigebieden die ook nog iets langer open blijven moet we iets verder richting het noorden van Europa kijken. Bijvoorbeeld in Noorwegen zijn de bekende gebieden zoals Voss, Myrkdalen en Geillo de komende twee weken nog open. In deze gebieden zijn nog sneeuwhoogtes van meer dan 3 meter op de berg te vinden en is het zeer aangenaam skiën door de lange relatief lange dagen deze tijd van het jaar.

Ragnarok Hardangervidda
De afgelopen paar dagen vond in Noorwegen in de Hardangervidda de jaarlijkse Ragnarok competitie plaats. Een tocht waarbij met vliegers over sneeuwvlaktes een afstand van 100 km wordt afgelegd. Dit jaar deden er 300 kiters mee waarvan er uiteindelijk maar 4 de hele tocht hebben kunnen volbrengen. De weersomstandigheden waren dit jaar erg zwaar met veel wind wat ook goed is terug te zien op de weerkaarten.

Noorderlicht in Hardangervidda 11 april (bron: Twitter @redbullNOR)

 
Redbull Ragnarok 10 april, van de 300 sneeuwkiters hebben uiteindelijk 4 de finish weten te halen (bron: Twitter @redbullNOR)

Actuele weersituatie en vooruitzichten
Afgelopen week was er sprake van een sterke westelijke stroming over Scandinavië. Dit levert een Föhn-effect op waardoor in het oosten van Noorwegen temperaturen werden gehaald van +18 graden. Ook gister was dit nog het geval wordt vaak gekenmerkt door de vorming van lensvormige wolken (Altocumulus Lenticularis) door de combinatie van sterke wind en bergen.

Sterke westelijke stroming richting Scandinavie afgelopen week  (bron: GFS model Wetterzentrale.de)

Vorming van Altocumulus Lenticularis, kenmerkend voor een naderende Föhn met hoge temperaturen in de regio Telemark (bron: YouTube: Gaustatrollet)

Voor de komende dagen ziet het weer er iets wisselvallig uit. Vandaag valt er veelal regen aan de westkust van Noorwegen en later in de avond kan dit ook overgaan op sommige plaatsen tot sneeuw. Ook de komende dagen zien er wisselvallig uit met dinsdag een nieuw front wat over Noorwegen trekt. De echte zomerse temperaturen zullen komende tijd nog niet gehaald worden in Scandinavië zoals in midden Europa.

Weerbeeld van vandaag, wisselvallig met regen en later ook wat sneeuw (bron: GFS model Wetterzentrale.de)

 Overtrekkend occlusie front komende dinsdag (bron: ECMWF model Wetterzentrale.de)

Het weer voor komend weekeinde is nog beetje onzeker. Zoals de weermodellen nu aangeven gaat de windrichting vanaf vrijdag draaien en waaien vanuit noordelijke richting waardoor de temperatuur in het Oostelijke en Noordelijke deel van Scandinavië weer zal gaan dalen. Dit zal waarschijnlijk voor een tweedeling zorgen waarbij in het zuiden en westen de temperaturen relatief wat hoger zullen blijven.

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie winterse plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 490 times, 1 visits today)

3 Reactie op “Een blik richting het Noorden”

 • Eric
  12 april 2015 at 19:05

  Roy,

  Leuke foto om wat mensen af te schrikken maar doorgaans kun je er prima skieen…ik doel dan op de kandlerafdaling die gaat van Westendorf naar Brixen im Thale.

  Zo lag die erbv vorige week bij oo 6 april 2015

  Gr eric

 • Roy
  12 april 2015 at 19:18

  Hoi Eric,
  De foto heb ik zelf gemaakt tijdens de eerste week van kerstvakantie. Het is een prachtig gebied met goede voorzieningen en veel sneeuwkanonnen. Helaas was het voor deze afdaling net niet voldoende, maar vergeleken andere gebieden in de Alpen waren de condities hier nog relatief erg goed. Zou me zeker niet af laten schrikken om deze tijd van het jaar hier weer heen te gaan. Mooi filmpje trouwens!
  Gr. Roy

  • Eric
   12 april 2015 at 21:31

   Ben er gewoon weer bij volgend seiZoen vanaf begin december. Wordt vast een topsneeuwjaar.

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer