De woestijn in Namibië, een reis van extremiteiten. ’s Nachts bibberend in mijn slaapzak en overdag zwetend in de droge hete zon. Overdag genietend van een massage en hotsprings, en in de namiddag stof happend door de hitte van de zon fietsend op mijn mountainbike, het zand- of rotsterrein van de Afrikaanse woestijn trotserend.

Ai/Ais park.
Ai/Ais park. Foto: Barbara Cole

Desert Knights

Dit jaar doe ik mee met de Desert Knights, een mountainbike event, dat ons door het woestijngebied in het Transfrontierpark Ai/Ais-Richtersveld leidt. De tour duurt 6 dagen in totaal, begint in Namibië en eindigt in Zuid-Afrika. De dagen verschillen van 30 kilometer, tot 68 kilometer mountainbiken per dag. Een full suspension mountainbike wordt voor ons geregeld, en er rijdt zelfs een fietsenmaker met ons mee voor als we technische problemen hebben.

Desert Knights
Start van Desert Knights. Foto: Daphne Berg

Samen met een groepje Europezen reizen we naar Windhoek, waar onze reis begint. Ik begin lichtelijk nerveus te raken, als ik erachter kom dat ik misschien niet zo goed voorbereid ben als ik dacht. Er doet een triathlete uit Frankrijk mee, en een professionele mountainbiker uit Spanje. Ik stel mezelf gerust door te bedenken dat het een tour is, geen race. We mogen onderweg zo veel pauze nemen als we willen, om wat te drinken of foto’s te maken.

Er wordt in de namiddag begonnen met het parcours, wat betekend dat er gedurende de dag genoeg tijd is om uit te rusten. Optioneel zijn de kleine uitstapjes in de ochtend, bijvoorbeeld een bezoek aan ‘Zebra Water’ in het Ai/Ais park. Na een prachtige kleine hike door een kloof naar dit natuurlijke zwembad, kan er gezwommen en afgekoeld worden.

Zebra Water
Afkoelen in Zebra Water. Foto: Daphne Berg

Woestijn

De routes verschillen sterk per dag, en dat maakt elke tour uniek. De eerste dag genieten we vanaf het glooiende landschap van het diepe uitzicht in de Fish River Canyon, en op de tweede dag rijden we midden in de vlakke woestijn, om vervolgens een klim van 18 kilometer te maken door berglandschap. Er zitten lange, technische stukken door het zand bij, en op de laatste dagen worden mooie single trails gereden. Bijna elke kilometer zien we het landschap veranderen.

Zonsondergang
Biken bij zonsondergang. Foto: Barbara Cole

Het mooie aan de tour is, dat je het op je eigen tempo kan doen, wat soms betekend, dat je helemaal alleen midden in de woestijn op je mountainbike zit. Met kilometers voor je, en achter je niemand. Gelukkig rijdt er helemaal achterop altijd een bezemwagen met medische hulp. En zijn er onderweg waterpunten om je watervoorraad bij te vullen, snacks te eten, en bij te kletsen met je mede deelnemers.

Biken in Ai/Ais park. Foto: Barbara Cole

Fish River Canyon

Een absoluut hoogtepunt vindt meteen al op de eerste dag plaats. Na een lange reis komt iedereen aan in het eerste kamp in Hobas. Er volgt een introductie en een rondleiding in het kamp, en om 16.30 uur wordt er van start gegaan met de eerste tour. Ondanks de hitte is het al voelbaar minder warm. Deze dag dient als een soort opwarm route en is daarom maar 30 kilometer lang.

Uitzicht
Uitzicht over Fish River Canyon. Foto: Daphne Berg

De eerste paar kilometers voeren over rotsachtig en daarom technisch terrein, hierbij proberen we ons te acclimatiseren aan de hitte, droogte en het stof van de Namibische woestijn. Uiteindelijk komen we uit bij de rand van de gigantische Fish River Canyon. We genieten van de prachtigste uitzichten over de kloof, maken uitvoerig foto’s en genieten volop van de schilderachtige zonsondergang. Lees verder op Mountainreporters.com

(Visited 68 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer