Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

We hebben al lange tijd te maken met droogte in de Lage-Landen, dat kan niemand zijn ontgaan. Wij Nederlandstaligen zijn echter niet de enige die er “last” van hebben. Ja het wordt nu een last, aan de onderstaande grafiek zien we dat we nu net boven het groene lijntje zitten van de 5% droogste jaren. De droge lucht en bijbehorende warmte komt zoals eigenlijk altijd uit het Zuiden (Spanje) vandaan, onder invloed van de steeds weer opnieuw opbouwende hoog druk gebieden boven de Azoren komt er amper lage druk aan te pas.

Neerslagtekort zit op dit moment vlak boven de groene lijn van 5% droogste jaren. Als u net als ik vanochtend ons weerbericht heeft gelezen weet u, wat ook terug is ze zien in deze grafiek dat er komend weekend kans op neerslag is.
Het doorlopend potentieel neerslagoverschot van 1 April t/m 20 Juni laat zien hoeveel mm neerslag er te weinig is gevallen.

Hoe komt het zover?

Voor 1 April was het al te droog en het is daarna. op af en toe een (onweer’s) buitje na, te droog gebleven. Lange tijd merken we daar niets van maar nu al richting de langste dag gaat is de zon op zijn sterkst. We maken zelf onze watervoorraad logischerwijs op maar door de verdamping die de zon teweeg brengt gaat het twee keer zo hard. Een derde aspect waar we rekening mee moeten houden zijn onze levens aderen, de rivieren. Er is afgelopen winter minder sneeuw gevallen dan voorgaande jaren, wat betekent dat er minder smeltwater door de Rijn afgevoerd wordt. Want ook het stroomgebied, Duitsland en Zwitserland,  hebben te maken met de droogte. Aan de grafiek hieronder zien we goed dat de waterstand bij Lobith, waar de Rijn Nederland binnen stroomt steeds lager komt te staan. Dat heeft dat weer invloed op alle zijrivieren en bijna het gehele grondwater peil in ons land. We hebben dan ook nog de Maas die door België naar ons toekomt, bij onze zuiderburen is de droogte nog erger dan bij ons. Er viel in Maart-April-Mei slechts 99,7 mm neerslag in Ukkel, normaal moet dat rond 187,8 mm zijn. Er wordt veel grondwater omhoog gepompt om aan zoet water te komen, de negatieve kant daarvan is dat als de droogte nog veel langer aanhoud we te maken krijgen met verzilting. In België zitten ze op 75% van het grondwater en in sommige steden is er al een verbod afgegeven op het oppompen van grondwater.

Het afvoerdebiet van de Rijn bij Lobith nadert de grens van 1325 m3/sec.

Wie heeft het water het hardst nodig?

Deze temperaturen zijn voor mens en dier niet goed. Natuurlijk is het even lekker om te zonnen maar er kleven meer na dan voordelen aan. Onze huid verbrand en het nationaal hitteplan is in de gehele Lage-Landen van kracht. Mensen die bij de waterschappen werken draaien overuren om de dijken niet uit te laten drogen en de rivieren e.d. op pijl te houden. Als de boeren dit jaar een normale oogst willen hebben moeten de akkers gauw wat water krijgen want tegen deze droogte valt haast niet tegenop te sproeien. Om maar een voorbeeld te noemen krijgt op dit moment de aardappelteelt al een flinke klap op de aardappelbeurs van Rotterdam.  In België zijn al meerdere boeren op de vingers getikt die het oppomp verbod aan hun laars hebben gelapt, er komt nu een boete op te staan van €1600. We kunnen dus wel stellen dat de droogte sommige boeren tot wanhoop drijft. En als de boeren niet kunnen oogsten blijven de schappen in de supermarkt leeg. In verscheidene provincies geldt code oranje voor brandgevaar, dat houd in dat in natuurgebieden er geen vuur meer gemaakt mag worden en u sigaretten e.d. beter niet in de droge natuur te gooien. De brandweer is uiterst paraat en rukt indien nodig uit met groot materieel, wat er nu in Portugal gebeurt kan hier ook gebeuren…

Afgelopen weekend maakte Jannes Wiersema deze foto’s van een akker in de provincie Groningen die toe is aan wat (hemel)water.

Wat kunnen we zelf doen?

Verspil zo min mogelijk kraanwater bij alles wat je doet. Als u op dit moment een hele vieze auto heeft en perse een schone wilt kunt u het beste de carwash vermijden. Het kost wat meer moeite maar met een emmer water en een spons bewijs je de natuur een goede dienst. Douche wat korter ook al is het verleidelijk om al dat zweet er drie keer af te schrobben. Elke minuut douchen gebruik je 6 tot 12 liter water. Wist u dat we de helft van het leidingwater gebruiken voor toepassingen waarvoor helemaal geen drinkwater kwaliteit nodig is? Het toilet, de was, het huis poetsen, planten begieten zijn samen goed voor bijna 24 m3 water per persoon per jaar. Iedereen kan dus zodra er in ons dagelijkse Lage-Landen weerbericht regen wordt voorspelt een regenton o.i.d. buiten zetten om hiervoor hemelwater op te vangen. Dat is goed tegen de droogte, en uw portemonnee. Dit zijn enkele voorbeelden waarmee we thuis zelf de droogte kunnen bestrijden.

Join Alpenweerman community:
Wist je dat Alpenweerman naast diverse curcussen en trainingen ook weerberichten op maat maakt? Heb je bijvoorbeeld een evenement of outdooractiviteit en wil je dat het weer in de gaten wordt gehouden door ons, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Aan de hand van vooraf opgestelde weerlimieten kunnen we tot in detail het weer voor het evenement bewaken. Wij berichten je dan gelijk als de weersverwachting eventueel verandert.

Ook de dagelijkse weersverwachtingen voor de Alpen als voor de Lage Landen zijn ook de rest van het jaar hier te volgen. Kortom: JOIN US, wordt sponsor/partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.193 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier