Extreem droge Alpen - à la december 2015, maar...
Voor de skiliefhebbers die in de kerstvakantie de latten onder willen binden, is december slecht begonnen. Net als in december 2015 zijn de omstandigheden voor skiën vooral in de lager gelegen delen slecht te noemen. Hoge temperaturen en een schrijnend tekort aan neerslag maken de pistes eerder groen dan wit. Aan de andere kant is het wel vaak zonnig in de bergen en is er weinig wind. Lijkt december 2016 sterk op december 2015, of is het niet zo ‘erg’ voor de skiliefhebber?
Extreme droogte
Het eerste dat opvalt is dat het gortdroog is in de Alpen. Verschillende weerstations in Zwitserland hebben letterlijk nog geen druppel opgevangen. En dat komt de kwaliteit van de pistes in de lager gelegen delen zeker niet ten goede.
Genieten of niet?
Verder valt op dat er in de eerste helft van december nauwelijks wolken aanwezig waren. Dit was ook in december 2015 het geval. De wolken die er zijn, zijn vooral laaghangende wolken (Hochnebel). Van boven levert dat wel een prachtig beeld op van de Alpen. En voor de liefhebber van rustig en droog weer zijn dit ideale omstandigheden. Maar voor de skiliefhebber moeten de bruine dalen toch reden tot zorg zijn.
Alle ingrediënten voor hogedruk
De reden voor het droge en op veel plaatsen zonnige weer is op de weerkaarten vrij snel gevonden. Daar zien we dat tot nu toe vooral hogedrukgebieden het weer boven de Alpen bepaalden. Hogedrukgebieden houden storingen op afstand. Deze storingen moeten juist zorgen voor sneeuwval in de Alpen. En als een keer een storing de Alpen bereikt, dan wordt deze flink afgezwakt door het hogedrukgebied. Hierdoor blijft nauwelijks sneeuw over voor de Alpen. Dit was ook het geval in december 2015.
Boven warmer, onder kouder
December 2015 was ook een belachelijk warme maand. En hoewel het ook in december 2016 tot nu toe warmer dan normaal is, geldt dat niet voor alle gebieden. Vooral sommige laaggelegen stations zien namelijk het tegenovergestelde. Om dit te laten zien waarom dit zo is vergelijken we de stations nabij Luzern en op de Pilatus, twee dicht bij elkaar gelegen stations. Het station nabij Luzern ligt op ongeveer 500 meter hoogte. Op de Pilatus ligt het station veel hoger, namelijk op 2000 meter hoogte.
Het opvallende hier is dat de temperatuur in het station nabij Luzern tot 11 december bijna 2 graden onder normaal lag. Aan de andere kant lag de temperatuur in het station op de Pilatus juist ongeveer 5 graden boven normaal! Voor de reden hierachter moeten we iets verder inzoomen op de locaties.
Op veel dagen in december ging het station in Luzern gebukt onder een deken van lage bewolking (hochnebel). De bewolking werkt als een ‘deken’ en houdt de lucht onder de bewolking vast. Omdat de bewolking vaak in de nacht vormt, is de lucht onder de bewolking relatief koud. Als de bewolking overdag niet oplost, dan blijft het onder de bewolking behoorlijk koud.
Aan de andere kant torende de Pilatus juist wel altijd boven de lage bewolking uit. Daardoor scheen daar vooral de zon. Verder was de lucht boven de bewolking mild, waardoor de temperaturen daar ongewoon hoog waren voor de tijd van het jaar.
Toch ‘beter’ dan 2015
Het weer in december 2016 lijkt dus sterk op dat van december 2015. Maar toch staan we er nu op een aantal plaatsen beter voor qua hoeveelheid sneeuw! Door uitgebreide sneeuwval in november ligt er op enkele plaatsen nog wat meer sneeuw in de hoger gelegen delen. De foto hieronder laat dat mooi zien.
Einde hogedruk in zicht?
De grote vrees voor menig skiliefhebber is dat december 2016 hetzelfde zal verlopen als december 2015. Waarschijnlijk houden hogedrukgebieden tot 20 december zeker stand. Dat betekent dat er tot die tijd nauwelijks neerslag zal vallen. Maar richting kerst lijken de sneeuwkansen toe te nemen! Hoe dat zit lees je in het weerbericht van vanochtend.
Gruezi aus Wageningen!
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
Afgestudeerd in de opleiding Earth and Environment, met als specialisatie meteorologie. Wetenschappelijk blogger en lezinggever AWM. Researcher Stratospheric Warmings and their coupling to the troposphere