Voor de skiliefhebbers die in de kerstvakantie de latten onder willen binden, is december slecht begonnen. Net als in december 2015 zijn de omstandigheden voor skiën vooral in de lager gelegen delen slecht te noemen. Hoge temperaturen en een schrijnend tekort aan neerslag maken de pistes eerder groen dan wit. Aan de andere kant is het wel vaak zonnig in de bergen en is er weinig wind. Lijkt december 2016 sterk op december 2015, of is het niet zo ‘erg’ voor de skiliefhebber?

Extreme droogte

Het eerste dat opvalt is dat het gortdroog is in de Alpen. Verschillende weerstations in Zwitserland hebben letterlijk nog geen druppel opgevangen. En dat komt de kwaliteit van de pistes in de lager gelegen delen zeker niet ten goede.

Genieten of niet?

Verder valt op dat er in de eerste helft van december nauwelijks wolken aanwezig waren. Dit was ook in december 2015 het geval. De wolken die er zijn, zijn vooral laaghangende wolken (Hochnebel). Van boven levert dat wel een prachtig beeld op van de Alpen. En voor de liefhebber van rustig en droog weer zijn dit ideale omstandigheden. Maar voor de skiliefhebber moeten de bruine dalen toch reden tot zorg zijn.

Het beeld van 10 december zegt al genoeg. Bijna geen wolkje aan de lucht en groene dalen.
Het satellietbeeld van 10 december zegt genoeg. Bijna geen wolkje te zien in de Alpen en groene dalen. Bron: Nasa.

Alle ingrediënten voor hogedruk

De reden voor het droge en op veel plaatsen zonnige weer is op de weerkaarten vrij snel gevonden. Daar zien we dat tot nu toe vooral hogedrukgebieden het weer boven de Alpen bepaalden. Hogedrukgebieden houden storingen op afstand. Deze storingen moeten juist zorgen voor sneeuwval in de Alpen. En als een keer een storing de Alpen bereikt, dan wordt deze flink afgezwakt door het hogedrukgebied. Hierdoor blijft nauwelijks sneeuw over voor de Alpen. Dit was ook het geval in december 2015.

luchtdruk_hoog
Het kaartje toont de gemiddelde luchtdruk over de eerste 11 dagen van december. Dat er sprake was van hogedruk laat dit kaartje heel mooi zien. Boven Zwitserland en Oostenrijk zijn de meest dieprode kleuren te zien, oftewel gemiddeld de hoogste luchtdruk. Bron: NOAA.

Boven warmer, onder kouder

December 2015 was ook een belachelijk warme maand. En hoewel het ook in december 2016 tot nu toe warmer dan normaal is, geldt dat niet voor alle gebieden. Vooral sommige laaggelegen stations zien namelijk het tegenovergestelde. Om dit te laten zien waarom dit zo is vergelijken we de stations nabij Luzern en op de Pilatus, twee dicht bij elkaar gelegen stations. Het station nabij Luzern ligt op ongeveer 500 meter hoogte. Op de Pilatus ligt het station veel hoger, namelijk op 2000 meter hoogte.

Het opvallende hier is dat de temperatuur in het station nabij Luzern tot 11 december bijna 2 graden onder normaal lag. Aan de andere kant lag de temperatuur in het station op de Pilatus juist ongeveer 5 graden boven normaal! Voor de reden hierachter moeten we iets verder inzoomen op de locaties.

Op veel dagen in december ging het station in Luzern gebukt onder een deken van lage bewolking (hochnebel). De bewolking werkt als een ‘deken’ en houdt de lucht onder de bewolking vast. Omdat de bewolking vaak in de nacht vormt, is de lucht onder de bewolking relatief koud. Als de bewolking overdag niet oplost, dan blijft het onder de bewolking behoorlijk koud.

Aan de andere kant torende de Pilatus juist wel altijd boven de lage bewolking uit. Daardoor scheen daar vooral de zon. Verder was de lucht boven de bewolking mild, waardoor de temperaturen daar ongewoon hoog waren voor de tijd van het jaar.

Terwijl Luzern in december vaak onder lage bewolking schuilging, torende de Pilatus erbovenuit.
Terwijl Luzern in december vaak onder lage bewolking schuilging, torende de Pilatus erbovenuit. Satellietbeeld is van 6 december 2016. Bron: Nasa.

Toch ‘beter’ dan 2015

Het weer in december 2016 lijkt dus sterk op dat van december 2015. Maar toch staan we er nu op een aantal plaatsen beter voor qua hoeveelheid sneeuw! Door uitgebreide sneeuwval in november ligt er op enkele plaatsen nog wat meer sneeuw in de hoger gelegen delen. De foto hieronder laat dat mooi zien.

Einde hogedruk in zicht?

De grote vrees voor menig skiliefhebber is dat december 2016 hetzelfde zal verlopen als december 2015. Waarschijnlijk houden hogedrukgebieden tot 20 december zeker stand. Dat betekent dat er tot die tijd nauwelijks neerslag zal vallen. Maar richting kerst lijken de sneeuwkansen toe te nemen! Hoe dat zit lees je in het weerbericht van vanochtend.

Gruezi aus Wageningen!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.258 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer