Advertentie 

Vorige week was ik gelukkig genoeg om een week op de ski’s te staan in Obertauern, met zelfs een bonusdag in Kaprun. De weergoden lieten ons niet in de steek en verwenden ons op een bijna perfecte week Kaiserwetter. Klinkt misschien saai als je het wilt hebben over de opvallendste zaken van het weer maar het weer is natuurlijk zo veranderlijk als het weer en daarom was er genoeg spannends te zien. Ik deel daarom graag de drie opvallendste weerfenomenen die ook jij de volgende keer dat je op de ski’s staat zou kunnen spotten! Een inversie, kaiserwettersneeuw en al is het maar eens per jaar: een witte kerst.

1. Inversie

Een inversie kun je in de bergen relatief vaak en makkelijk spotten dan wel voelen. Op de foto beneden, genomen op de hellingen van Fanningberg, zie je een flinke rookpluim opstijgen uit het dal en botsen tegen de warmere luchtlaag erboven. Op de scheiding van de twee luchtlagen spreid de rookwolk zich uit. Je voelt het ook aan de temperatuur, waar beneden in het dal het kwik in deze situatie niet hoger kwam dan -1°C, op de top van de berg werd het ruim +7(!)°C.

Mijn collega Lars van Galen schreef er kortgeleden een mooi artikel over dat je hier kan lezen. Naast dat je de inversie kan zien en voelen kan je hem soms ook ruiken. De vele kachels en haardvuren in het dal pompen in de winter hun rook het dal in waar het vervolgens ophoopt en waardoor je het kan gaan ruiken. In het uiterste geval kan op deze manier smog ontstaan.

De rook van een flink vuurtje in het koude dal botst met de warmere lucht erboven en spreid zich op het grensvlak tussen de koude en warme lucht horizontaal uit Bron foto: Patrick Smit

2. Kaiserwettersneeuw

Kaiserwettersneeuw. Dat klinkt als een, zoals de Romeinen dat noemden, Contradicito in terminis. Een tegenspraak in het begrip zelf. En toch wil ik het zo noemen want de zon scheen, de lucht was blauw en de sneeuwkannonnen stonden overal vol aan! Persoonlijk vind ik het een prachtig gezicht hoe de mens hele berghellingen omtovert tot pistes zonder hulp van de poeder van moeder natuur.

Over het produceren van kunstsneeuw maakte mijn collega Roy al eens een artikel dat je hier kan lezen. Het komt er in het kort op neer, hoe droger en kouder, hoe beter de omstandigheden voor het maken van sneeuw. De omstandigheden waren dus perfect met droge koude continentaal arctische lucht die het midden en oosten van Oostenrijk vorige week kortstondig schampte. Diezelfde lucht zorgde tegelijkertijd ook voor het stralende (Kaiserwetter)weer. Tel daarbij op dat de laatste significante sneeuwval in dit gebied al een tijd geleden was, de pistes ijzig en de kerstvakantie op het punt van beginnen dus hop sneeuwkanonnen aan!

3. Witte kerst?

Een klein uitstapje naar Nederland. We keken er met z’n allen afgelopen week enorm naar uit, een witte kerst. De modellen belooften het dan weer wel dan weer niet. Een ongelooflijk spannende ontwikkeling door de week heen. Vanuit mijn kamer in Oostenrijk keek ik elke ochtend en avond uit naar de nieuwste modelruns. Lars schreef hier afgelopen week een mooi artikel over.

Toen ik op eerste kerstdag naar huis reed door Duitsland was het onderstaande de enige noemenswaardige sneeuw. Koud was het wel met -5°C in de Bilt die nacht. Hopelijk zien we de sneeuw deze winter nog in grote hoeveelheden terug in ons (op dit moment) veel te zachte kikkerlandje.

Lichte sneeuwval in Zuid-Duitsland op Eerste Kerstdag 2021 Bron foto: Patrick Smit
(Visited 244 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

Winter in Morzine

Winter in Morzine 

Ga deze winter naar Morzine. Een traditioneel gezellig dorp in het hart van 600 km skipistes in de Portes du Soleil. Levendig nachtleven, gevarieerde pistes en activiteiten om iedereen te vermaken!. Lees meer