Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Vorige week was ik gelukkig genoeg om een week op de ski’s te staan in Obertauern, met zelfs een bonusdag in Kaprun. De weergoden lieten ons niet in de steek en verwenden ons op een bijna perfecte week Kaiserwetter. Klinkt misschien saai als je het wilt hebben over de opvallendste zaken van het weer maar het weer is natuurlijk zo veranderlijk als het weer en daarom was er genoeg spannends te zien. Ik deel daarom graag de drie opvallendste weerfenomenen die ook jij de volgende keer dat je op de ski’s staat zou kunnen spotten! Een inversie, kaiserwettersneeuw en al is het maar eens per jaar: een witte kerst.

1. Inversie

Een inversie kun je in de bergen relatief vaak en makkelijk spotten dan wel voelen. Op de foto beneden, genomen op de hellingen van Fanningberg, zie je een flinke rookpluim opstijgen uit het dal en botsen tegen de warmere luchtlaag erboven. Op de scheiding van de twee luchtlagen spreid de rookwolk zich uit. Je voelt het ook aan de temperatuur, waar beneden in het dal het kwik in deze situatie niet hoger kwam dan -1°C, op de top van de berg werd het ruim +7(!)°C.

Mijn collega Lars van Galen schreef er kortgeleden een mooi artikel over dat je hier kan lezen. Naast dat je de inversie kan zien en voelen kan je hem soms ook ruiken. De vele kachels en haardvuren in het dal pompen in de winter hun rook het dal in waar het vervolgens ophoopt en waardoor je het kan gaan ruiken. In het uiterste geval kan op deze manier smog ontstaan.

De rook van een flink vuurtje in het koude dal botst met de warmere lucht erboven en spreid zich op het grensvlak tussen de koude en warme lucht horizontaal uit Bron foto: Patrick Smit

2. Kaiserwettersneeuw

Kaiserwettersneeuw. Dat klinkt als een, zoals de Romeinen dat noemden, Contradicito in terminis. Een tegenspraak in het begrip zelf. En toch wil ik het zo noemen want de zon scheen, de lucht was blauw en de sneeuwkannonnen stonden overal vol aan! Persoonlijk vind ik het een prachtig gezicht hoe de mens hele berghellingen omtovert tot pistes zonder hulp van de poeder van moeder natuur.

Over het produceren van kunstsneeuw maakte mijn collega Roy al eens een artikel dat je hier kan lezen. Het komt er in het kort op neer, hoe droger en kouder, hoe beter de omstandigheden voor het maken van sneeuw. De omstandigheden waren dus perfect met droge koude continentaal arctische lucht die het midden en oosten van Oostenrijk vorige week kortstondig schampte. Diezelfde lucht zorgde tegelijkertijd ook voor het stralende (Kaiserwetter)weer. Tel daarbij op dat de laatste significante sneeuwval in dit gebied al een tijd geleden was, de pistes ijzig en de kerstvakantie op het punt van beginnen dus hop sneeuwkanonnen aan!

3. Witte kerst?

Een klein uitstapje naar Nederland. We keken er met z’n allen afgelopen week enorm naar uit, een witte kerst. De modellen belooften het dan weer wel dan weer niet. Een ongelooflijk spannende ontwikkeling door de week heen. Vanuit mijn kamer in Oostenrijk keek ik elke ochtend en avond uit naar de nieuwste modelruns. Lars schreef hier afgelopen week een mooi artikel over.

Toen ik op eerste kerstdag naar huis reed door Duitsland was het onderstaande de enige noemenswaardige sneeuw. Koud was het wel met -5°C in de Bilt die nacht. Hopelijk zien we de sneeuw deze winter nog in grote hoeveelheden terug in ons (op dit moment) veel te zachte kikkerlandje.

Lichte sneeuwval in Zuid-Duitsland op Eerste Kerstdag 2021 Bron foto: Patrick Smit
(Visited 89 times, 2 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer