Door de (ski)bril van een weerman: een weekje skiën
Vorige week was ik gelukkig genoeg om een week op de ski’s te staan in Obertauern, met zelfs een bonusdag in Kaprun. De weergoden lieten ons niet in de steek en verwenden ons op een bijna perfecte week Kaiserwetter. Klinkt misschien saai als je het wilt hebben over de opvallendste zaken van het weer maar het weer is natuurlijk zo veranderlijk als het weer en daarom was er genoeg spannends te zien. Ik deel daarom graag de drie opvallendste weerfenomenen die ook jij de volgende keer dat je op de ski’s staat zou kunnen spotten! Een inversie, kaiserwettersneeuw en al is het maar eens per jaar: een witte kerst.
1. Inversie
Een inversie kun je in de bergen relatief vaak en makkelijk spotten dan wel voelen. Op de foto beneden, genomen op de hellingen van Fanningberg, zie je een flinke rookpluim opstijgen uit het dal en botsen tegen de warmere luchtlaag erboven. Op de scheiding van de twee luchtlagen spreid de rookwolk zich uit. Je voelt het ook aan de temperatuur, waar beneden in het dal het kwik in deze situatie niet hoger kwam dan -1°C, op de top van de berg werd het ruim +7(!)°C.
Mijn collega Lars van Galen schreef er kortgeleden een mooi artikel over dat je hier kan lezen. Naast dat je de inversie kan zien en voelen kan je hem soms ook ruiken. De vele kachels en haardvuren in het dal pompen in de winter hun rook het dal in waar het vervolgens ophoopt en waardoor je het kan gaan ruiken. In het uiterste geval kan op deze manier smog ontstaan.
2. Kaiserwettersneeuw
Kaiserwettersneeuw. Dat klinkt als een, zoals de Romeinen dat noemden, Contradicito in terminis. Een tegenspraak in het begrip zelf. En toch wil ik het zo noemen want de zon scheen, de lucht was blauw en de sneeuwkannonnen stonden overal vol aan! Persoonlijk vind ik het een prachtig gezicht hoe de mens hele berghellingen omtovert tot pistes zonder hulp van de poeder van moeder natuur.
Over het produceren van kunstsneeuw maakte mijn collega Roy al eens een artikel dat je hier kan lezen. Het komt er in het kort op neer, hoe droger en kouder, hoe beter de omstandigheden voor het maken van sneeuw. De omstandigheden waren dus perfect met droge koude continentaal arctische lucht die het midden en oosten van Oostenrijk vorige week kortstondig schampte. Diezelfde lucht zorgde tegelijkertijd ook voor het stralende (Kaiserwetter)weer. Tel daarbij op dat de laatste significante sneeuwval in dit gebied al een tijd geleden was, de pistes ijzig en de kerstvakantie op het punt van beginnen dus hop sneeuwkanonnen aan!
3. Witte kerst?
Een klein uitstapje naar Nederland. We keken er met z’n allen afgelopen week enorm naar uit, een witte kerst. De modellen belooften het dan weer wel dan weer niet. Een ongelooflijk spannende ontwikkeling door de week heen. Vanuit mijn kamer in Oostenrijk keek ik elke ochtend en avond uit naar de nieuwste modelruns. Lars schreef hier afgelopen week een mooi artikel over.
Toen ik op eerste kerstdag naar huis reed door Duitsland was het onderstaande de enige noemenswaardige sneeuw. Koud was het wel met -5°C in de Bilt die nacht. Hopelijk zien we de sneeuw deze winter nog in grote hoeveelheden terug in ons (op dit moment) veel te zachte kikkerlandje.
Afgestudeerd aan de VU als aardwetenschapper (BSc) met een specialisatie in atmosferische processen en hydroloog (MSc) gespecialiseerd in zware neerslag, overstromingen en klimaatverandering. Ook werkzaam bij Witteveen+Bos als projectingenieur en adviseur stedelijk water en klimaatadaptatie