In het Oostenrijkse Ski amadé kun je oneindig pisteskiën. Met 760 kilometer aan geprepareerde pistes raak je hier nooit uitgekeken. Wil je toch wat anders, dan kun je terecht in de vele snowparks. Zo heeft Salzburger Sportwelt maar liefst 14 snowparks, funslopes en funcrosses in het gebied. Hier kun je je gaafste sprongen en trucs laten zien. En lekker oefenen als je er nog niet zo bedreven in bent, want er zijn ook snowparks speciaal voor beginners en kinderen.

Snowpark, funslope, funcross. Wat is wat?

Voor de gaafste actie moet je naar een van de snowparks. Je vindt daar een veelvoud aan pipes, rails, boxes en kickers, waarmee je spectaculaire sprongen maakt of juist makkelijke slides. Alleen kijken is minstens net zo leuk. Met een beetje geluk zie je hier de echte profs aan het werk, waar je alleen maar met open mond naar kunt kijken.

Zoek je iets minder heftigs? Dan zijn de funslopes en funcross-parken echt iets voor jou. Dit zijn een soort hybride vormen tussen piste, snowpark en skicross, waar kleine sprongen, golven, bruggen, tunnels, kronkelende routes en steile bochten zorgen voor afwisseling en actie op de piste.

Dolle pret voor de kleintjes Foto: © Wagrain-Kleinarl_Lorenz Masser

Snowpark Alpendorf in Sankt Johann im Pongau

We beginnen ons rijtje met Snowpark Alpendorf bij de 6-persoons stoeltjeslift Hirschkogelbahn in het skigebied Alpendorf in Sankt Johann im Pongau. Met een totale lengte van 900 meter leren beginners snel de noodzakelijke basis voor deze sport en kunnen meer gevorderde skiërs hun expertise uitbouwen.

Het park heeft twee hoofdlijnen. Eentje voor mensen die het liefst zo veel en hoog mogelijk springen en eentje waar ook minder ervaren freestylers kun hart kunnen ophalen. Het park is namelijk gewijd aan Freestyle Progression: het leren van freestyle skiën en het opbouwen van expertise. Niet alleen professionals kunnen dingen uitproberen, ook beginners en iets meer gevorderde skiërs kunnen zichzelf en hun expertise testen.

Geweldige sprongen in het snowpark. Ook als je alleen wilt kijken!

Burton the Stash Park voor creatieve skiërs en boarders

Burton the Stash is bedacht door Jake Burton en snowboardlegende Craig Kelly. Onder hun motto “the woods are the goods” gaat het hier niet om perfect geprepareerde pistes en perfecte hindernissen, maar doen ze een beroep op je eigen creativiteit.

Zo kun je de hindernissen in het Stash Park bijna altijd op verschillende manieren nemen en wordt er optimaal gebruik gemaakt van het natuurlijke terrein. De obstakels zijn hier anders dan anders. Zo heb je een gigantisch backcountry complex met natuurlijke poedersprongen en met de meest uiteenlopende houten hindernissen.

Bedwing de obstakels onderweg

Absolut Park, HET Freestylepark in Oostenrijk

Of je nou een beginner of een pro bent, in het Absolut Park vind je alles wat je freestylehart begeert. In de afgelopen 20 jaar werd het Absolut Park niet alleen het grootste snowpark van Oostenrijk, maar ook een van de bekendste in Europa.

Het hele park strekt zich uit over 1,5 kilometer, is verdeeld in zeven secties en is uitgerust met een breed en gevarieerd aanbod van maar liefst 100 hindernissen. De professionele shape crew zorgt dagelijks voor perfecte omstandigheden. Dit mag je niet missen!

Zullen we nog een rondje doen?

SOKO Funslope Wagrain

Met de SOKO Funslope Wagrain kunnen alle wintersporters terecht in een bijzondere speeltuin. De beste elementen van boardercross en snowpark zijn hier in één gebied samengebracht en zijn daardoor een spannend alternatief voor de gewone piste.

De Funslope bestaat uit zo’n 30 verschillende elementen en is zo aangelegd dat hij – groot of klein, jong of oud – door iedereen kan worden geskied. Durf jij van de 600 meter lange slope met golven, bochten, tunnels, sprongen, boxen en een gigantische helter-skelter? Doe je best!

Door het poortje

Funcross Kleinarl voor iedereen

De Cross Run is geschikt voor zowel beginners als gevorderden, want er zijn twee verschillende starts. Kies die bij jou past en cross de route samen met je vrienden.

Maar het is niet zo maar een route. De baan bestaat sinds 2016 en is gebouwd door de Absolut Park shape crew samen met Gerald Kerschhackl (ÖSV National Trainer) en getest door de World Cup renners van de ÖSV. De baan heeft de lengte van het Europa Cup-niveau en kan worden uitgebreid worden tot World Cup-niveau.

Kinderen vinden het fantastisch

KidsPark + Kidsrun Fichtelland

Tot slot nog eentje speciaal voor de kleintjes. De “Fichtelrun” aan de Hochbifang in Altenmarkt is speciaal voor kleine atleten die het skiën of snowboarden net hebben ontdekt. Zij kunnen hier experimenteren door over golven en door steile bochten te crossen.

De vrij vlakke helling naar het dal is heel geschikt voor beginners die nog niet helemaal ervaren op hun ski’s of snowboard staan. De 20 gemakkelijke obstakels zoals golven en een poort zijn makkelijk te bedwingen en helpen je beter te leren skiën. De oefensleeplift Hochbifang brengt iedere skiër en snowboarder direct naar de start van de Kidsrun.

Wil je precies weten welke snowparks er zijn in Salzburger Sportwelt en Ski amadé? Check het hier! Of lees meer over Salzburger Sportwelt

Alle foto’s: Ski amadé

(Visited 207 times, 1 visits today)