Dit wordt het wintersportweer in de tweede week van de vakantie
Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!
De eerste krokusweek is alweer over de helft, en deze eerste vakantieweek wordt vooral gekenmerkt door bijzonder warm weer. Zo steeg afgelopen zaterdag de temperatuur in Innsbruck naar 21,7 graden. Nog nooit was het in februari in Tirol zo warm. En gisteren nog steeg het kwik in Karinthië naar 22 graden. Daarnaast is er vooral in Franse en Zwitserse Alpen sprake van een sneeuwgebrek, hierdoor zijn enkele kleinere en lager gelegen gebieden deze week al dicht gegaan.
Kortom het ontbreekt net als tijdens de kerstperiode aan echt winterweer in de Alpen. Maar gelukkig volgt er komend weekend een drastische omslag.
STOF UIT DE SAHARA
Vandaag maar ook morgen is het eerst nog erg zacht in het Alpengebied. Vooral vandaag schijnt overal nog de zon flink, al zorgt de komst van Saharastof soms ook voor een wat troebelere lucht. Opnieuw kan het in de dalen 14 tot 20 graden worden, en op 1500 meter dooit het overal 4 tot 8 graden.
Ook morgen is het zacht, echter komt er een storing vanuit het westen dichterbij. Hierdoor is het bewolkter en uit de bewolking valt in Franse Alpen en later ook in Oostelijk Oostenrijk wat lichte regen.
Sneeuw valt er pas vanaf ongeveer 1900 meter, maar het gaat om zeer beperkte hoeveelheden.
< Vandaag en morgen hangt er nog Saharastof in de lucht
Kou en sneeuw op komst
Vrijdag trekt een lagedrukgebied vanaf de Noordzee richting Polen. Hierdoor draait net ten noorden van de Alpen de wind al naar het noorden en stroomt koelere lucht richting het zuiden. De Alpen liggen vrijdag nog net in de zachte lucht, maar vrijdagavond trekt een koufront van noord naar zuid over het gehele massief. Ook de Alpen komen in de koudere lucht terecht.
Vooral in Oostenrijk resulteert dit in sneeuwval tijdens de avond en nachturen. Daarbij zakt de sneeuwgrens van 1900 meter aan het begin van de avond naar 800 tot 500 meter zaterdagochtend. Ook in Zwitserland valt er een leuk laagje verse sneeuw. Alleen verloopt de overgang in de Italiaanse en Franse Alpen een stuk droger. Aan de Oostenrijkse noordkant kan 10 tot 20 centimeter vallen, lokaal nog meer.
Zaterdag is het overal weer winters koud, de vorstgrens overdag ligt van oost naar west tussen de 400 en 800 meter. Het vriest dus weer tot in alle dalen. Daarbij staat een zwakke nordstau waardoor er vooral in Oostenrijkse Alpen nog wat sneeuw bijvalt. Zondag vormt zich door de koude lucht een genua-laag met de nodige stuwing in westelijke Italiaanse en Franse Alpen. Hier kan zondag nog het een en ander aan centimeters vallen.
Na het weekend wordt het echt koud
Na het weekend positioneert een hogedrukgebied ten noorden van de Alpen, terwijl het genua-laag min of meer op dezelfde plek blijft liggen. Hierdoor ontstaat een toevoer van koude continentale lucht uit het oosten. Op 1500 meter vriest het maandag vrijwel overal -9 tot -12 graden, op de gletsjertoppen kan het overdag soms wel -20 of nog wat kouder zijn. Goed inpakken dus!
Daarbij zien we wel grote verschillen in het weerbeeld tussen noordoost en zuidwest. Eerst is het maandag nog overal bewolkt met geregeld een klein beetje sneeuwval, vanaf dinsdag breekt de zon door in het noordoosten. Vooral in Oostenrijk en delen van Zwitserland volgen een aantal prachtige zonnige maar koude dagen. Door het heldere weer kan het tijdens de nachten in de dalen ook matig tot streng vriezen.
Echter blijft de bewolking door de aanwezigheid van het genua-laag hardnekkiger in Italië en Frankrijk. Tot zeker halverwege de week blijft het hier vaak bewolkt en vooral in de Italiaanse Alpen zou zomaar eens een goed pak sneeuw kunnen vallen. Hoeveel sneeuw er in dit gebied zou kunnen vallen is nu nog wat onzeker, maar regionaal kan het richting een halve meter gaan.
Geschreven door Jeroen Elferink-Ruijsch, Weerplaza
Lees ook:
Weerplaza en Alpenweerman zijn sinds 2022 meteo-partners. Regelmatig deelt de redactie van Weerplaza weerberichten en andere relevante artikelen met de lezers van Alpenweerman. Voor meer nieuws en achtergronden, kijk ook op Weerplaza.nl