We krijgen vanaf vrijdag in de Lage-Landen te maken met een Wester, Noord-Westerstorm. Die hoort bij het Lage druk gebied Dieter. Wat het ons qua weer de komende tijd brengt kunt u uiteraard in de (extra) weerberichten bij ons lezen. Ik wil u meenemen naar de maatregelen die op donderdag zijn getroffen om, uw en mijn voeten droog te houden, in de eeuwige strijd van ons als Lage-Landen bewoners tegen het water. Op het moment van schrijven is het hier “onder de rook van” Rotterdam nog het spreekwoordelijke stilte voor de storm.

Als de zon, de maan en de aarde in 1 lijn staan hebben we te maken met een springtij. bron: Geert Naessens

                    STORM MET SPRINGTIJ BIJ AL HOGE WATERSTANDEN

Er spreken drie omstandigheden in ons nadeel, aankomende nacht hebben we te maken met een volle maan wat betekent dat de maan loodrecht tussen de aarde en de zon in staat (plaatje hierboven). De aantrekkingskracht van de maan op het zeewater is dan het krachtigst, wat concreet inhoud dat we te maken krijgen met hogere golven dan normaal. We hebben op sommige plaatsen in Nederland nu al hoge waterstanden door verschillende oorzaken (zie foto hieronder). Als laatst gaat Dieter met een stormachtige wind ook die golven nog extra op onze stranden beuken.

Hoogte van het water donderdag 12 januari 15.00 uur bron: Rijkswaterstaat

ZEELAND EN BELGIË
In de provincie Zeeland is vanaf vrijdag 00.00 uur code oranje afgekondigd. Waterschap Scheldestromen houdt al zijn werken nauwlettend in de gaten. Enkele coupures zijn al gesloten, coupures zijn afsluitbare doorgangen in een dijk. Bij Vlissingen wordt een waterstand verwacht van 3,30 meter plus normaal NAP. In Vlissingen gaat het om de coupure Poort de Ruyter  en de coupure-fiets voetveer Vlissingen-Breskens. De keersluizen bij Vlissingen, Stavenisse en Zierikzee zijn ook al gesloten. Rijkswaterstaat houdt de situatie bij de Oosterscheldekering nauwlettend in de gaten. De kans bestaat dat die vrijdag wordt gesloten. De regel is dat dat gebeurt als de waterstand boven de drie meter komt. Op dit moment wordt vrijdagmiddag half drie een waterstand van 3,04 meter verwacht. De definitieve beslissing om de kering te sluiten wordt drie uur van tevoren genomen. De verhoogde waterstanden worden veroorzaakt door een al vrij hoog getij van 2,37 meter plus NAP bij Vlissingen en de krachtige wind veroorzaakt door Dieter. Ook langs de Belgische kust en in Antwerpen worden maatregelen getroffen. De kaaiparkeergelegenheden in Antwerpen zijn afgesloten omdat daar verwacht wordt dat de Schelde de ruimte nodig heeft buiten zijn oevers te treden, de schotjes die als extra damwand fungeren staan verder op de kade.  In de Belgische badplaatsen zoals de Haan, Oostende en Nieuwpoort zijn al 30.000 zandzakken gevuld. Vannacht zou Dieter een eerste hoogtepunt bereiken met een waterstand van 5,60 meter. Het absolute zwaartepunt van de storm is morgen omstreeks 14 uur met een waterstand van 6,35 meter. Dat is zelfs iets hoger dan de Sinterklaas storm van 2013.

Waarschuwingen voor België, Bron: HIC
Stormmuur opbouw Oostende bron: hln.be

ZUID-HOLLAND

De Hollandsche Ijsselkering bij Krimpen aan de Ijssel is in de nacht van woensdag op donderdag al gesloten. Dit is om het laagst gelegen punt (6,76 meter onder NAP) van Nederland te beschermen. Deze kering wordt gesloten bij een waterpeil van 2,25 meter boven NAP. De scheepvaart heeft door de slimme constructie geen last van deze waterkering waarvan de bouw vlak na de watersnoodramp in 1953 startte en af was in 1958. De modellen berekenen rond Rotterdam een waterpeil dat schommelt rond de 3 meter boven NAP dat is het kritieke punt waarop de Maeslantkering gesloten zou moeten worden. Hiermee wordt de nieuwe waterweg volledig afgesloten waardoor de inwoners en het achterland van Rotterdam droge voeten houden. Het wordt morgen spannend of Dieter deze kering dwingt tot sluiten..

Maeslantkering Bron: Rijkswaterstaat

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 755 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer