Diepvries kou en Nordstau sneeuw op weg naar de Alpen

Algemeen: een zwak koufront behorende bij depressie – Corinna – boven west Rusland bereikt in de avond vanuit het noorden de Alpen en zal op dinsdag voor een weeromslag gaan zorgen met (lichte) sneeuwval aan de noordkant van de Alpen. Na tijdelijke tussenhoog invloed gaat een volgend meer actief koufront voor woensdag en donderdag voor onbestendig winterweer en meer sneeuw zorgen. Vooral donderdag en vrijdag beloven ijzig koud te gaan verlopen!
Kouder, veel sneeuw noordkant verwacht
Exit hoog – Yörn – en bedankt voor de vele dage n met zon, Hochnebel en droogte! Inmiddels zien we andere namen op de weerkaarten prijken. Blikvanger is een nieuwe hoog boven de Atlantische Oceaan luisterend naar de naam – Zhygimont en depressie Corinna boven west Rusland. Tussen beide druksystemen is een (zwak) koufront via de Benelux en Duitsland naar het zuiden af komen zakken en zal tegen de avond de Alpen bereiken.
Vannacht kon onder een heldere hemel en bij weinig wind het kwik weer lekker onderuitgaan en op de meeste plaatsen in de Alpen vriest het licht tot matig en lokaal ook streng tot zeer streng (hogere dalen). Op dit moment meldden de Glattalp -18 en Funtensee -23 graden. Na een koude start begint de dag opnieuw met zon en een heldere hemel. Op nadering van het koufront wat nu nog boven midden Duitsland ligt gaan de temperaturen in de bergen door de instroom van koudere lucht al een dalende trend vertonen waarbij op 2000 meter het kwik van 0 naar -4 tot -8 graden gaat dalen. De westen wind trekt geleidelijk wat aan en draait vanmiddag en vanavond naar noordwesten en van het noorden uit neemt bewolking toe gevolgd door wat (lichte) sneeuwval.
Het front is vrij zwak en door tegenwerking van de hog relatief hoge luchtdruk gaat er dan ook niet veel neerslag vallen. meer naar het zuiden en inner-alpine zal het afgezien van een verdwaalde vlok zelfs gewoon droog blijven. De meeste neerslag wordt verwacht langs de noordkant van de centrale Alpennoordkant alwaar 5 tot 10cm sneeuw kan gaan vallen. Achter het koufront profiteren we op de dinsdag van de stabiliserende werking van een tussenhoog.
Aanvankelijk hebben we nog te maken met wat (rest)bewolking en een laatste sneeuwbui aan de noordkant. In de loop van de dag dan overal steeds verder opklarend, in het zuiden en zuidwesten overwegen zonnig. Vooral in de bergen gaan we de koudere lucht die is ingestroomd goed merken met op 2000 meter 10 graden vorst.
Woensdag zien we een depressie via zuid Scandinavie en de Oostzee naar het zuidoosten van Europa trekken en dit systeem neemt nog veel koudere lucht uit het hoge noorden mee op sleeptouw. Het koufront wat de voorste begrenzing van de arctische lucht vormt trekt woensdag ochtend Alpen binnen. Het front is een stuk actiever en dat betekent dat er meer sneeuw gaat vallen. Opnieuw zal het zwaartepunt langs de noordelijke Alpenhoofdkam komen te liggen.
In de Staugebieden kan woensdag en donderdag dan 30 tot 50cm aan Neuschnee gaan vallen. Tevens wordt het een heel stuk kouder waarbij vooral de oostelijke Alpen een arctische veeg uit de pan gaan krijgen!
Op 1500 meter zien we op vrijdag in de meest koude lucht op T850hPa temperaturen die tot -17 graden dalen in de oostelijke Alpen en -7 in de zuidwestelijke. Met een krachtige tot harde wind belooft het dan dus ijzig koud te worden waarbij nog wat sneeuw en sneeuwbuien met voorkeur voor de oostelijke Alpenhoofdkam het winterse beeld completeren!
Vanaf vrijdag kan de atmosfeer onder invloed van nieuwe hogedrukimpulsen vanuit het westen weer tot rust komen. Tevens word de diepvrieslucht naar het oosten toe weggedrongen en evolueren we weer naar een minder koud weertype wat vooral weer in het teken zal staan van “oben blau en unten grau. Het is een fase waarin het lijkt alsof de atmosfeer aan het uitdenken is wat precies te gaan doen?! Weer die keuze voor een volgende “saaie” periode van hogedruk of toch maar eens wat anders. Hoe dan ook, daar waar er verse sneeuw is gevallen wordt het dan met de zon gewoon genieten op of rondom de pistes.
Zoals de kaarten er nu bij liggen gaan we eerst een beetje kwakkelen met (zwakke) storingen die proberen langs de noordflank richting de Alpen en oost Europa te trekken. In de loop van zaterdagmiddag of zondag zou zo’n storing voor wat meer bewolking kunnen gaan zorgen, neerslag wordt dan nog niet verwacht. Maandag en ook dinsdag dan al wat meer storingsinvloed doordat het hoog wat gaan kantelen en de polaire jet en hoogtestroming wat meer van west naar noordwest gaan draaien.
Uiteindelijk zou dan richting de woensdag – donderdag een actievere storing (koufront) voor meer neerslag moeten gaan zorgen en gaan eindelijke ook de westelijke Alpen daarvan profiteren. Het heeft er alle schijn van dat vanaf woensdag met een noordwestelijke hoogtestroming vochtige maritiem polaire lucht over de Alpen in het hele Alpengebied dan sneeuw van betekenis gaat geven.
Laten we hopen dat deze trend de komende dagen wordt vastgehouden en we niet weer evolueren naar dat eeuwig durende saaie en droge hogedrukweer. Morgen maar weer eens verder kijken. Fijne dag en ciao vanuit een koud en onbewolkt Termen in Oberwallis
Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO (via YouTube)
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.
3 Reactie op “Diepvries kou en Nordstau sneeuw op weg naar de Alpen”
Comments are closed.
Hey Johann, de beste wensen voor het nieuwe (winter) jaar.
Hoeveel kans geef je dat het uiteindelijk toch nog goed komt in de West-Alpen vanaf volgende week?
Ik ben er met de voorgeschiedenis die we gehad hebben, niet meer gerust in.
grt, Kris
Hallo Johan
Wij gaan 27 januari naar val d’allos zuid frankrijk. Verwacht je daar ook nog sneeuw. Ik lees namelijk weinig over dit gebied. Groeten peter
@Kris Gezien het persisterende karakter van de hogedruk en verloop jet en de wispelturigheid van de modellen niet verwonderlijk dat jij en vele andere er niet bepaald gerust op zijn dan wel er nog vertrouwen in hebben. Ook voor ons weermannen valt het niet mee om gedegen berichtgeving op te stellen. Maar goed, uitgaande van hetgeen de modellen ons voorschotelen en een stuk onderbuikgevoel ga ik ervan uit dat het (ook) in de westelijke Alpen goed gaat komen. De verwachting is nog steeds dat we op de langere termijn na algemeen koudere weerfase (bergen) evolueren met ook sneeuw voor de westelijke en zuidwestelijke Franse Alpenhoofdkam. Duimen en vooral de moed niet verliezen! 😉
Hieronder de GFS ens. voor de zuidwestelijke Franse Alpen