Advertentie 

De witte beelden vanuit de Alpen zullen de komende week aanhouden. Er valt de komende dagen nog wat sneeuw tot in de dalen en de temperaturen blijven laag waardoor de sneeuw ook blijft liggen. Einde van de week zullen dagen van zon en blauwe lucht komen maar het zal flink koud blijven. Pas na het weekend zullen de temperaturen weer stijgen.

Vanochtend was het nog bewolkt en viel er neerslag in de West-Alpen. Dit neerslaggebied trekt gedurende de dag richting het oosten. De sneeuwvalgrens ligt tussen de 100 meter in het noorden en 800 meter in het zuiden van de Alpen waardoor er ook in veel dalen verse sneeuw komt. Grote hoeveelheden sneeuw worden niet verwacht en er zijn ook regio’s waar het nagenoeg droog blijft.

Veel kou de komende dagen

Na de passage van een storing zal het weer de komende twee dagen worden bepaald door een lagedrukgebied boven Italië. Morgen blijft het in de Oost Alpen redelijk droog en in de West Alpen valt er neerslag en is het bewolkt.  De sneeuwvalgrens ligt hier dan tussen de 200 en 500 meter en er valt zo’n 10-15cm verse sneeuw. Noord wind zal gedurende deze dag in het zuiden van de Alpen opsteken. Een Noordföhn stuwt flink koudere lucht vanuit het noorden de zuidelijke Alpen in. Het zonnigste weer wordt hoog in de Alpen verwacht, aan de noord- en zuidzijde komen ook nog wolkenvelden voor.

Donderdag zal het opklaren in de West Alpen. In de Oost Alpen is het dan juist bewolkt met af en toe een bui. Het koelt op donderdag ook hard af en temperaturen op 2000m zullen rond de -12 graden liggen. In het zuiden zal het door de combinatie van de lage temperaturen en een stevige wind nog veel kouder aanvoelen.

Vrijdag en in het weekend blijft het erg koud met minima tussen -14 en -20 graden in gebieden met opklaringen. En overdag is het op veel pistes -6 tot -12 graden. Het weerbeeld ziet er in veel gebieden fraai uit.

Het lagedrukgebied boven Italië verplaatst zich richting het zuiden en maakt plaatst voor hogere druk. Hierdoor neemt de neerslagkans af en zal in de gehele Alpen de zon tevoorschijn komen. Het zonnigste weer wordt hoog in de Alpen verwacht, aan de noord- en zuidzijde komen ook nog wolkenvelden voor.

Een einde aan de koude lucht in de loop van volgende week

Na een week waar de sneeuwvalgrens de dalen heeft bereikt zullen de temperaturen in de loop van volgende week weer een beetje stijgen. De straalstroom bevindt zich nu zuid van de Alpen en zorgt dat koude poollucht de Alpen bereikt. Deze wervel breekt na het weekend af en hierdoor kan zachtere lucht vanaf de Middellandse zee mengen met de koude lucht waardoor het langzamerhand weer opwarmt.

Hierboven zie je de windsnelheid op 300hPa hoogte. De wervel van de straalstroom die op woensdag tot onder de Alpen koude poollucht meebracht breekt op zondag af waardoor de toestroom van koude lucht uit het noorden afneemt en zachtere lucht vanaf de Middellandse zee wordt aangevoerd. Hierdoor warmt de lucht boven de Alpen langzaam weer op.

Temperatuur op 850hPa. Deze zal na het weekend stijgen wat in de loop van de week ook merkbaar is op lagere hoogtes. (Bron: wetterzentrale.de)

Dik sneeuwdek in de West-Alpen

In vorige weerberichten werd steeds benoemd dat in het westen van de Alpen veel sneeuw zou vallen. Dit is ook terug te zien uit data van het weerstation west van Martigny op 2252 meter hoogte waar de laatste 3 dagen 126cm sneeuw is gevallen! Ook als je de kaart hieronder vergelijkt met de kaart in het bericht van afgelopen zaterdag zie je dat de sneeuwdikte vergeleken met het 30-jarige gemiddelde er in de West Alpen wel iets beter bij staat. Op het westelijkste puntje van Zwitserland is de sneeuwdikte zelfs boven de 110% van de afgelopen 30 jaar op deze dag.

Helaas gaat dit niet gepaard zonder gevaren en is het lawinegevaar in het westen van de Alpen dus ook op niveau 4 vandaag. Veel verse sneeuw en wind zorgen voor instabiele platen die makkelijk worden getriggerd op alle hellingen boven de 2200m. Blijf dus altijd goed op de hoogte van de gevaren als je off piste gaat!

Zin in wintersport? Lees dan de reistips, verhalen en nieuws op Snowrepublic.nl

(Visited 3.467 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier