Advertentie 

Even voorstellen
Deze blog is de eerste in een serie over bijzondere skigebieden. In de winterperiode zullen we regelmatig blogs publiceren over een skigebied, waarin we, met het gebruikelijke enthousiasme, het gebied aan je zullen voorstellen. Daarbij geven we zoveel mogelijk inside tips over de mooiste afdalingen, leuke restaurants en dingen die je zeker moet doen in het betreffende gebied. En verder is het natuurlijk gewoon een mooie manier van voorpret, om even weg te dromen bij een mooi verhaal over het witte goud in de Alpen.

Veel leesplezier en nogmaals een mooie winter gewenst! In Deel 2 vandaag het Franse Chamonix.

Chamonix is zowel ’s zomers als ’s winters een ware bergmetropool. In de zomer trekt de Mont Blanc duizenden klimmers naar het dorpje vlakbij het drielandenpunt van Frankrijk, Italië en Zwitserland. Zij komen om de top van de witte berg te beklimmen en daarmee de hoogste top van de Alpen op hun naam te schrijven. Naast de Mont Blanc biedt het gehele omliggende massief voor alpinisten zeer veel uitdaging om dagtochten of meerdaagse touren te maken. Maar waarom is Chamonix ook in de winter een droombestemming voor de wintersporter of bergliefhebber? Dat heeft meerdere redenen.

Chamonix ligt schitterend aan de voet van het Mont Blanc massief (bron: tammos.com)

Chamonix
Het mooie is Chamonix is dat het internationale allure en luxe combineert met hardcore bergsport en alpinisme. Het zeer hoge Mont Blanc massief dat het stadje omringt, gecombineerd met het bourgondische Franse leven in de Haute Savoie (met heerlijke kazen, wijnen en charcuterie!), maakt dit een schitterend stadje. Ook de sfeer in Chamonix is fantastisch. Geen sfeerloze betonnen bunkers gevuld met brallende wintersporters, maar sfeervolle hotels, hostels en appartementen. Hier komt de echte bergsportelite bijeen, die komt om te genieten van de hoogste Alpen, verse poedersneeuw en weergaloze afdalingen.

Uitzicht
Zoals gezegd, skiën in Chamonix betekent allereerst dat je in een onwaarschijnlijke omgeving bent. De westelijke Alpen laten zich rond Chamonix van hun fraaiste kant zien. In Chamonix zit je op de eerste rang van het theater dat Mont Blanc heet. Maar door alleen over de Mont Blanc te spreken doe je deze streek tekort. Afhankelijk van in welk gebied je in Chamonix gaat skiën (zie hieronder), opent zit het uitzicht op andere vierduizenders als de Grandes Jorasses, de Aiguille Verte, de Aiguille d’Argentière, de Mont Maudit en de Dru. Daarnaast is ook de hoeveelheid gletsjers die hier van de Savoier Alpen het dal instromen duizelingwekkend. Het duidelijkst zichtbaar is de Glacier des Bossons (die vanaf de Mont Blanc richting Chamonix kruipt). Daarnaast is ook het uitzicht op de Mer de Glace schitterend: de gletsjer lijkt als een snelweg uit de bergen tevoorschijn te komen.

Grootste plus van skiën in Chamonix is het onwaarschijnlijke uitzicht (bron: adventurebase.com)

Skigebieden
Eigenlijk kun je niet spreken van Chamonix als zijnde één skigebied. Rond het dorp liggen verschillende gebieden die allemaal de moeite waard zijn. Wel is het van belang om het juiste gebied uit te kiezen, want elk gebied past bij een geheel andere doelgroep. Van beginners en gezinnen tot de echte freeriders en cracks. Daarbij moet eerlijk opgemerkt worden dat Chamonix niet het optimale gebied is voor beginners of gezinnen. Afgezien van de gebieden van Les Houches en Le tour is het aantal (blauwe) pistekilometers relatief beperkt en voor deze doelgroep zijn er meer geschikte alternatieven.

Brévent en Flégère
Het skigebied Brévent-Flégère ligt aan de noordkant van Chamonix. De kabelbanen vertrekken vanuit het dorp omhoog. Door de ligging ski je heerlijk met je neus richting het zuiden, wat voor zonaanbidders natuurlijk optimaal is. Brévent-Flégère is de beste keuze voor de gemiddelde skiër, die graag op mooie en uitdagende piste skiet, zonder de behoefte om off-piste de poeder in te duiken. Het uitzicht op het gehele Mont Blanc massief is in dit subgebied het mooiste, omdat het recht tegenover je ligt aan de overzijde van het dal. Het restaurant op de top van de Brévent is de juiste keuze voor de lunch of voor een drankje.

Vanaf de Brevent is het uitzicht op het Mont Blanc massief moeilijk te overtreffen (bron: chaletlaforet.com)

Les Grands Montets
Meer uitdagend en bijzonder spectaculair is de afdaling vanaf de top van de Grands Montets. De kabelbaan brengt je vanuit Argentière (vlakbij Chamonix) tot een hoogte van 3275 meter, vanwaar je aan één stuk door tot 1235 meter naar het dal kunt afdalen. Dit gebied is voor de gevorderden, met donkerrode en inktzwarte pistes. In dit hoogalpiene terrein waan je je in de ijstijd. Je skiet langs de Glacier d’Argentière, waar het blauwe gletsjerijs en de diepe spleten bijna aanraakbaar dichtbij zijn. Wie deze route langs de gletsjer neemt is bovendien uit het zicht van liften en de meeste pistes, waardoor je je voor even een toerskiër waant. Maar wel binnen de (relatief) veilige grenzen van de piste.

Grand Montets betekent skiën langs de schitterende gletsjer van Argentière (bron: chalet-argentiere.com)

Skipas
Voor je naar Chamonix gaat, is het goed om je te verdiepen in de legio mogelijkheden met betrekking tot je skipas. Zo is het ook mogelijk, als je voor de Mont Blanc Unlimited pas kiest, om een dagje te gaan skiën aan de Zwitserse of Italiaanse kant van de Mont Blanc, namelijk in Verbier of Courmayeur. Deze gebieden zijn namelijk eveneens geldig met deze pas. En als je naast fervent skiër of snowboarder ook echte bergenliefhebber bent, overweeg dan een tochtje met de AIguille du Midi. Vanaf het meer dan 3800 meter hoge station kun je de top van de Mont Blanc bijna aanraken. Het uitzicht is hier verbluffend. Neem dan echter wel de kabelbaan weer naar beneden, want de afdaling van de Aiguille du Midi is alleen voor freeride experts. Alhoewel…met een gids de afdaling van de Vallée Blanche maken is onvergetelijk!

De afdaling van de Vallée Blanche (bron: adventurebase.com)
(Visited 493 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier