Het is donderdag 17 januari. Verschillende mensen beginnen hun schaatsen al bij elkaar te zoeken, of halen nog even snel een paar ergens vandaan. Want verschillende media hebben aangekondigd dat er een flinke schaatsperiode aan komt! Maar zo snel als die kwam, is deze ook weer gegaan… De schaatsperiode is op de meeste plaatsen letterlijk ‘in het water’ gevallen. In deze blog kijken we even kort terug op deze “non-schaatsperiode”.

Wat kan het voor het gevoel soms snel gaan… Eerst lijkt het voor een lange tijd echt te gaan winteren, en een week later blijkt het allemaal toch heel erg ‘minder’ te zijn. We beginnen het verhaal op donderdag 17 januari. Al een aantal dagen op rij laat het ECMWF-weermodel een lange reeks met koude dagen zien.

Koning Winter komt…

Hieronder zie je de pluim van donderdag 17 januari 00 UTC. (dit is de run van de nacht van 16 op 17 januari). De rode lijn geeft de hoofdberekening aan. Daarnaast zijn de groene lijntjes 50 berekeningen die beginnen met een kleine ‘verstoring’ vergeleken ten opzichte van de werkelijkheid. Tot slot geeft de bruine stippellijn het gemiddelde aan van alle berekeningen.

De pluim van 17 januari laat duidelijk zien dat bijna alle berekeningen gaan voor een flinke vorstperiode. Deze zou in ieder geval tot en met zaterdag 26 januari moeten aanhouden. De meeste berekeningen laten de vorstperiode daarna zelfs doorgaan tot februari!

Op basis van deze pluim gaan sommige media ‘los’ met het aankondigen van een schaatsperiode. En als je kijkt naar de pluim en het aantal vorstdagen, dan was de kans dat het zou lukken inderdaad vrij groot.

De ‘pluim’ van 17 januari 00 UTC volgens het ECMWF-model. De rode lijn geeft de hoofdberekening aan. De groene lijnen zijn berekeningen met een iets verstoorde beginsituatie. Tot slot is de bruine gestippelde lijn het gemiddelde van alle berekeningen. Bron: KNMI.

Of toch niet?

De dagen erna slaat de ‘stemming’ snel om. Steeds meer berekeningen gaan voor zachter weer. Daarmee lijkt de schaatskans ook steeds kleiner te worden. De ‘pluim’ van 22 januari hieronder laat dat ook mooi zien.

Het meest opvallende is de verandering op zaterdag en zondag 26 en 27 januari. Vergelijk maar eens de blauwe vierkanten in de pluim van 17 januari (boven) en die van 22 januari (onder). Waar op 17 januari nog de meeste berekeningen gingen voor kou in het weekend, is dat 22 januari omgeslagen – of in ieder geval veel onzekerder geworden.

Voor het weekend zijn er nog steeds veel berekeningen (groene lijntjes) die de kou laten voortduren in het weekend. Maar een vrij groot deel van de berekeningen gaat voor zacht weer met maxima rond 7 graden. Daarmee lijkt de koude periode dus plotseling ‘beëindigd’ te gaan worden.

De ‘pluim’ van 22 januari 00 UTC volgens het ECMWF-model. Bron: KNMI.

Wel gaan na het weekend nog veel berekeningen voor een nieuwe relatief koudere periode. Maar de onzekerheid is groot.

En dan weer een aantal dagen later…

Over en uit

…Zijn de berekeningen op de lange termijn alleen maar voor ‘zachter weer’ gegaan. Hoewel er nog enkele berekeningen zijn die voor wat frisser kwakkelweer gaan, gaat het merendeel voor temperaturen overdag en in de nacht boven 0. Als je kijkt naar het gemiddelde van de pluimen op 22 en 26 januari, is ook goed te zien dat de ‘pluim’ steeds meer voorkeur geeft voor ‘minder koud’ weer.

De ‘pluim’ van 26 januari 00 UTC volgens het ECMWF-model. Bron: KNMI.

Kortom, de koude periode die eraan zat te komen, kwam wel. Maar deze duurde uiteindelijk veel minder lang dan eerder verwacht. Daarom kunnen de schaatsen in ieder geval weer in de kast, voorlopig dan.

Kijken we het nog even van de ‘positieve’ kant vanuit winters oogpunt, dan kunnen we zeggen dat er rond woensdag 30 januari  in ieder geval nog kans is op winterse neerslag. Dus de winter gaat niet helemaal ‘weg’, maar zo pittig en langdurig als eerder gezegd is ie in ieder geval niet geworden. Zo zien we maar: hoe zeker een weerberekening ook lijkt, de ‘slag om de arm’ is vaak nog zeker welkom.

<Foto voorkant: Ton Wesselius>

(Visited 777 times, 1 visits today)

één reactie op “De schaatsperiode die niet kwam”

  • Fred van den Berg
    27 januari 2019 at 11:43

    Mooie uiteenzetting van forecast naar feiten Lars! Gaat er in als koek! Dit soort analyses zie ik niet vaak en wat mij betreft zou dit een waardevolle aanvulling kunnen zijn voor op de site! Het zou zeker waardevol en leerzaam zijn als er tevens wat meer meteorologische analyses en bevindingen in relatie tot de forecasts vanuit de diverse weermodellen welke ten gronslag liggen aan de diverse runs uiteengezet kunnen worden. Ik volg bij dit soort spannende situaties naast de Guidance meerdaagse van het KNMI tevens alle runs van de diverse weermodellen. De meteorologen van het KNMI gaven weliswaar grotendeels op basis van het Europese weermodel de for ecast weer, maar wezen gedurende de gehele periode op de grote mate van onzekerheid afhankelijk van de ligging van de weersystemen. Groet, Fred

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer