Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Het is donderdag 17 januari. Verschillende mensen beginnen hun schaatsen al bij elkaar te zoeken, of halen nog even snel een paar ergens vandaan. Want verschillende media hebben aangekondigd dat er een flinke schaatsperiode aan komt! Maar zo snel als die kwam, is deze ook weer gegaan… De schaatsperiode is op de meeste plaatsen letterlijk ‘in het water’ gevallen. In deze blog kijken we even kort terug op deze “non-schaatsperiode”.

Wat kan het voor het gevoel soms snel gaan… Eerst lijkt het voor een lange tijd echt te gaan winteren, en een week later blijkt het allemaal toch heel erg ‘minder’ te zijn. We beginnen het verhaal op donderdag 17 januari. Al een aantal dagen op rij laat het ECMWF-weermodel een lange reeks met koude dagen zien.

Koning Winter komt…

Hieronder zie je de pluim van donderdag 17 januari 00 UTC. (dit is de run van de nacht van 16 op 17 januari). De rode lijn geeft de hoofdberekening aan. Daarnaast zijn de groene lijntjes 50 berekeningen die beginnen met een kleine ‘verstoring’ vergeleken ten opzichte van de werkelijkheid. Tot slot geeft de bruine stippellijn het gemiddelde aan van alle berekeningen.

De pluim van 17 januari laat duidelijk zien dat bijna alle berekeningen gaan voor een flinke vorstperiode. Deze zou in ieder geval tot en met zaterdag 26 januari moeten aanhouden. De meeste berekeningen laten de vorstperiode daarna zelfs doorgaan tot februari!

Op basis van deze pluim gaan sommige media ‘los’ met het aankondigen van een schaatsperiode. En als je kijkt naar de pluim en het aantal vorstdagen, dan was de kans dat het zou lukken inderdaad vrij groot.

De ‘pluim’ van 17 januari 00 UTC volgens het ECMWF-model. De rode lijn geeft de hoofdberekening aan. De groene lijnen zijn berekeningen met een iets verstoorde beginsituatie. Tot slot is de bruine gestippelde lijn het gemiddelde van alle berekeningen. Bron: KNMI.

Of toch niet?

De dagen erna slaat de ‘stemming’ snel om. Steeds meer berekeningen gaan voor zachter weer. Daarmee lijkt de schaatskans ook steeds kleiner te worden. De ‘pluim’ van 22 januari hieronder laat dat ook mooi zien.

Het meest opvallende is de verandering op zaterdag en zondag 26 en 27 januari. Vergelijk maar eens de blauwe vierkanten in de pluim van 17 januari (boven) en die van 22 januari (onder). Waar op 17 januari nog de meeste berekeningen gingen voor kou in het weekend, is dat 22 januari omgeslagen – of in ieder geval veel onzekerder geworden.

Voor het weekend zijn er nog steeds veel berekeningen (groene lijntjes) die de kou laten voortduren in het weekend. Maar een vrij groot deel van de berekeningen gaat voor zacht weer met maxima rond 7 graden. Daarmee lijkt de koude periode dus plotseling ‘beëindigd’ te gaan worden.

De ‘pluim’ van 22 januari 00 UTC volgens het ECMWF-model. Bron: KNMI.

Wel gaan na het weekend nog veel berekeningen voor een nieuwe relatief koudere periode. Maar de onzekerheid is groot.

En dan weer een aantal dagen later…

Over en uit

…Zijn de berekeningen op de lange termijn alleen maar voor ‘zachter weer’ gegaan. Hoewel er nog enkele berekeningen zijn die voor wat frisser kwakkelweer gaan, gaat het merendeel voor temperaturen overdag en in de nacht boven 0. Als je kijkt naar het gemiddelde van de pluimen op 22 en 26 januari, is ook goed te zien dat de ‘pluim’ steeds meer voorkeur geeft voor ‘minder koud’ weer.

De ‘pluim’ van 26 januari 00 UTC volgens het ECMWF-model. Bron: KNMI.

Kortom, de koude periode die eraan zat te komen, kwam wel. Maar deze duurde uiteindelijk veel minder lang dan eerder verwacht. Daarom kunnen de schaatsen in ieder geval weer in de kast, voorlopig dan.

Kijken we het nog even van de ‘positieve’ kant vanuit winters oogpunt, dan kunnen we zeggen dat er rond woensdag 30 januari  in ieder geval nog kans is op winterse neerslag. Dus de winter gaat niet helemaal ‘weg’, maar zo pittig en langdurig als eerder gezegd is ie in ieder geval niet geworden. Zo zien we maar: hoe zeker een weerberekening ook lijkt, de ‘slag om de arm’ is vaak nog zeker welkom.

<Foto voorkant: Ton Wesselius>

(Visited 773 times, 1 visits today)

één reactie op “De schaatsperiode die niet kwam”

  • Fred van den Berg
    27 januari 2019 at 11:43

    Mooie uiteenzetting van forecast naar feiten Lars! Gaat er in als koek! Dit soort analyses zie ik niet vaak en wat mij betreft zou dit een waardevolle aanvulling kunnen zijn voor op de site! Het zou zeker waardevol en leerzaam zijn als er tevens wat meer meteorologische analyses en bevindingen in relatie tot de forecasts vanuit de diverse weermodellen welke ten gronslag liggen aan de diverse runs uiteengezet kunnen worden. Ik volg bij dit soort spannende situaties naast de Guidance meerdaagse van het KNMI tevens alle runs van de diverse weermodellen. De meteorologen van het KNMI gaven weliswaar grotendeels op basis van het Europese weermodel de for ecast weer, maar wezen gedurende de gehele periode op de grote mate van onzekerheid afhankelijk van de ligging van de weersystemen. Groet, Fred

Comments are closed.

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer