Tags
De Noordpool is bijna 50 graden (fahrenheit) te warm deze week.
23 december 2016
Dat het warmer op aarde is dan normaal, dat weet ieder mens wel. Maar dat het tot deze extremen lijdt… Het extreme wordt extremer verteld Andrew Freedman, Senior Science schrijver voor Climate Central. Afgelopen dinsdag......
Advertentie
Dat het warmer op aarde is dan normaal, dat weet ieder mens wel. Maar dat het tot deze extremen lijdt… Het extreme wordt extremer verteld Andrew Freedman, Senior Science schrijver voor Climate Central. Afgelopen dinsdag was de temperatuur op de Noordpool 0,4 graden. Dit is zo’n 28 graden celsius (50 graden Fahrenheit) té warm voor deze periode van het jaar. Normaliter komt het kwik niet boven het vriespunt tot eind mei. Dan is er ook nog een kanttekening te plaatsen aangezien de zon niet eens opkomt in de wintermaanden.
Met andere woorden: Dit is niet normaal. De reden voor wat we zouden kunnen kwalificeren als een warmtegolf die over de noordpool trekt, heeft te maken met vele factoren. Een reeks van stormen die vanuit de Atlantische Oceaan afbuigen naar de Noordpool en die natuurlijk warme zuidelijke wind en dus warme temperatuur met zich meebrengt.
Natuurlijk speelt ook mee dat de alarmen steeds hoger worden gelegd en wetenschappers vragen zich ook af of dit niet een cyclus zou kunnen zijn. Deze opwarming vindt plaats midden in het warmste jaar sinds ze in 1900 gestart zijn met het in kaart brengen van de Noordpool en opwarming daarvan. Sinds september van dit jaar is ook het zeeijs het op 1 na dunst van de meting daarvan.
Experts vertellen dat de stormsystemen de belangrijkste speler is in het veroorzaken van deze buitengewone warme temperaturen. Buiten deze warme stormen speelt ook de lage ijsbedekking van de Noordpool mee. In de zomer en herfst absorbeert het oceaanwater warmte van de zon die vervolgens langzaam de lucht in gaat in de herfst en vroege winter. De met ijs bedekte gebieden blijven kouder aangezien het ijs de zonnestraling reflecteert.
Wetenschappers melden ook dat het zeer onwaarschijnlijk is dat hetzelfde zou zijn gebeurd als de mens niet op aarde was geweest.
Waar is de kou heen gegaan?
Als je de deur van de vriezer een klein beetje openlaat ontstapt er direct ijskoude lucht. Er is dus Arctische lucht gelekt vanuit het poolgebied naar de middenbreedtegraad. Afgelopen week heeft het middenwesten van de Verenigde Staten een aantal stromingen met intense kou over zich heen gekregen met temperaturen van meer dan 10 graden Celsius. Onder het gemiddelde voor deze tijd van het jaar.
Moeder natuur zet een uitroepteken aan het einde van dit jaar waarmee het tegelijkertijd ook een passend einde is met alle extremen die het heeft gehad dit jaar. Dit zal zeker niet de laatste keer zijn, want extremen worden nog extremer in de toekomst.
bron: http://mashable.com
Een aantal weken geleden deed Roy verslag vanuit Spitsbergen over het tekort aan sneeuw en de onderzoeken die ze daar uitvoeren.
Alpenweerman is powered byKachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
(Visited 1.074 times, 1 visits today)
Jack is een gepassioneerd reiziger en wintersporter. Hij is zoveel mogelijk te vinden in de Alpen en schrijft al vele jaren over zijn ervaringen en wat hem bezig houdt op Alpenweerman.
Advertentie
Advertentie