Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Dat het warmer op aarde is dan normaal, dat weet ieder mens wel. Maar dat het tot deze extremen lijdt… Het extreme wordt extremer verteld Andrew Freedman, Senior Science schrijver voor Climate Central. Afgelopen dinsdag was de temperatuur op de Noordpool 0,4 graden. Dit is zo’n 28 graden celsius (50 graden Fahrenheit) té warm voor deze periode van het jaar. Normaliter komt het kwik niet boven het vriespunt tot eind mei. Dan is er ook nog een kanttekening te plaatsen aangezien de zon niet eens opkomt in de wintermaanden.

Met andere woorden: Dit is niet normaal. De reden voor wat we zouden kunnen kwalificeren als een warmtegolf die over de noordpool trekt, heeft te maken met vele factoren. Een reeks van stormen die vanuit de Atlantische Oceaan afbuigen naar de Noordpool en die natuurlijk warme zuidelijke wind en dus warme temperatuur met zich meebrengt.

Natuurlijk speelt ook mee dat de alarmen steeds hoger worden gelegd en wetenschappers vragen zich ook af of dit niet een cyclus zou kunnen zijn. Deze opwarming vindt plaats midden in het warmste jaar sinds ze in 1900 gestart zijn met het in kaart brengen van de Noordpool en opwarming daarvan. Sinds september van dit jaar is ook het zeeijs het op 1 na dunst van de meting daarvan.

blueprint-northpole

Experts vertellen dat de stormsystemen de belangrijkste speler is in het veroorzaken van deze buitengewone warme temperaturen. Buiten deze warme stormen speelt ook de lage ijsbedekking van de Noordpool mee. In de zomer en herfst absorbeert het oceaanwater warmte van de zon die vervolgens langzaam de lucht in gaat in de herfst en vroege winter. De met ijs bedekte gebieden blijven kouder aangezien het ijs de zonnestraling reflecteert.

Wetenschappers melden ook dat het zeer onwaarschijnlijk is dat hetzelfde zou zijn gebeurd als de mens niet op aarde was geweest.

Waar is de kou heen gegaan?

Als je de deur van de vriezer een klein beetje openlaat ontstapt er direct ijskoude lucht. Er is dus Arctische lucht gelekt vanuit het poolgebied naar de middenbreedtegraad. Afgelopen week heeft het middenwesten van de Verenigde Staten een aantal stromingen met intense kou over zich heen gekregen met temperaturen van meer dan 10 graden Celsius. Onder het gemiddelde voor deze tijd van het jaar.

Moeder natuur zet een uitroepteken aan het einde van dit jaar waarmee het tegelijkertijd ook een passend einde is met alle extremen die het heeft gehad dit jaar. Dit zal zeker niet de laatste keer zijn, want extremen worden nog extremer in de toekomst.

bron: http://mashable.com

Een aantal weken geleden deed Roy verslag vanuit Spitsbergen over het tekort aan sneeuw en de onderzoeken die ze daar uitvoeren.

Alpenweerman is powered byKachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 924 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer