Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De magie van de witte kerst in Nederland.
Het is een ‘witte’ kerst als er op beide kerstdagen in De Bilt een gesloten sneeuwdek is gemeten

Tabel met kerstdagen waarop er sprake was van sneeuwval of een sneeuwdek.

Nr Jaar Bijzonderheden
8 2010 Witte Kerst In de week voorafgaande aan Kerst was het zeer koud met regelmatig sneeuwval. Op eerste Kerstdag lag er in een groot deel van het land 5 tot 20 cm sneeuw, in Zuid-Limburg lokaal 30 cm. In het oostelijk deel van het land waren de dagen voor Kerst door de forse wind bovendien sneeuwduinen ontstaan. Alleen in de Kop van Noord-Holland, op de Wadden en in Friesland lag op de meeste plaatsen nauwelijks sneeuw. Op eerste Kerstdag kwam de temperatuur in de westelijke helft van het land boven het vriespunt waardoor het sneeuwdek daar werd aangetast. Er vielen echter ook enkele winterse buien, met name in de avond en de nacht naar tweede Kerstdag. Op tweede Kerstdag bleven winterse buien vallen. In vrijwel het gehele land steeg de temperatuur echter tot boven de nul graden waardoor er sprake was van enige afsmelt. De Bilt: 5 cm sneeuw op eerste en tweede Kerstdag.
7 2009 Witte Kerst Op 17 en 18 december viel vooral in een strook van de kop van Noord-Holland naar Groningen in totaal 10 tot ruim 30 cm sneeuw. Op 20 december viel er 10 tot 20 cm in grote delen van het midden en zuiden van ons land. In het noorden liep de dikte van het sneeuwdek op de 20e verder op naar lokaal ruim 40 cm. Juist voor en tijdens de Kerstdagen smolt de sneeuw overal snel weg. Toch lag er op beide Kerstdagen in De Bilt nog een gesloten sneeuwdek (9, respectievelijk 4 cm) en was er dus sprake van een Witte Kerst.
2005 Tweede kerstdag vooral later op de dag in noorden sneeuwbuien met vorming van een sneeuwdek.
2001 Tweede kerstdag vooral ’s avonds winterse buien, in het zuidoosten vormde zich een sneeuwdek.
2000 Een deel van het land een sneeuwdek van 1 tot 8 cm in het noorden. In de Bilt lag een onderbroken sneeuwdek. Tijdens de kerstdagen droog met opklaringen en in het zuidoosten wat lichte sneeuwval.
1996 In het Noordoosten van het land een sneeuwdek, eerste kerstdag wat lichte sneeuw
1995 Zeer plaatselijk sneeuwdek tot 2 cm
1986 Eerste kerstdag sneeuwdek, in het oosten tot 10 cm
1985 Tweede kerstdag sneeuwdek
6 1981 Witte Kerst 11-20 cm sneeuw in het midden van het land. Op Ameland tot duinen van 1,5 meter opgewaaide sneeuw. Eerste kerstdag overdag lichte dooi, in de nacht en ochtend lichte vorst.
1976 Eerste kerstavond een sneeuwdek
1970 In de noordelijke provincies een sneeuwdek
1968 Tweede kerstdag sneeuwdek
1965 Enkele lichte sneeuwbuitjes
5 1964 Witte Kerst 5-10 cm. sneew. Zware sneeuwval in de Kerstnacht, ’s nachts strenge vorst, overdag rond het vriespunt en vooral tweede kerstdag zonnig.
1963 Eerste kerstdag sneeuwdek(‘enkele cm’)
1962 Tweede kerstdag sneeuwdek
4 1950 Witte Kerst 6 cm. sneeuw, al op de 15e gevallen. Beide dagen zonnig met lichte vorst. In Limburg viel tweede kerstdag verse sneeuw.
1941 Tweede kerstdag sneeuw
3 1940 Witte Kerst Circa 4 cm. sneeuw. Met Kerst treedt de dooi in, op tweede kerstdag ook regen.
2 1938 Witte Kerst 13 cm. sneeuw, vlak voor de kerst gevallen. Beide kerstdagen mooi schaatsweer met minima van -10 graden Celsius
1935 Eerste kerstdag wat sneeuw
1930 Tweede kerstavond sneeuw
1923 Tweede kerstdag sneeuw
1919 Tweede kerstdag sneeuw
1917 Tweede kerstdag sneeuw
1910 Tweede kerstavond wat sneeuw
1 1906 Witte Kerst Circa 10 cm. sneeuw
1903 Enkele tienden cm. sneeuw.Minimum en maximum temperatuur dicht bij het vriespunt.

Bron: KNMI

(Visited 270 times, 1 visits today)

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer