De Franse Alpen als echte outdoor bestemming
De Franse Alpen is een groot gebied in het westen van de Alpen wat loopt van de Middellandse zee helemaal tot aan het meer van Geneve. Door deze afstand zijn er verschillende klimaatzones te vinden in dit deel van de Alpen. Bij de Middellandse zee is het in de zomer over het algemeen behoorlijk droog en zonnig, terwijl er in het noorden meer een hooggebergte klimaat heerst met meer neerslag in de zomer. Door deze verschillende klimaatzones zijn er ook veel verschillende landschappen te vinden op dit relatief kleine oppervlak. In het noorden bevindt zich de hoogste berg van de Alpen, de Mont Blanc die maar liefst 4810 meter hoog is. Hier zijn ook vele grote gletsjers te vinden zoals de Mer de Glace (zee van ijs) die maar liefst 12 km lang is. Verder naar het zuiden zijn er ook verschillende gletsjers te vinden zoals in het Parc national des Ecrins, maar hoe verder men zuidwaarts gaat hoe meer men in de zone van het mildere Mediterrane klimaat komt.
(Mer de glacé is maar liefst 12 km lang en ligt midden in het Mont Blanc massief)
In de Franse Alpen zijn vele skigebieden te vinden waarvan sommige tot de grootste van Europa behoren. Les Trois Vallees bijvoorbeeld heeft meer dan 600 km aan aaneengesloten pistes. Maar ook gebieden als Paradiski, Espace Killy en Les Portes du soleil zijn erg groot. Gelukkig zijn er ook vele gebieden waar de wintersport verboden is en er Nationale parken zijn ingesteld. Hier is het met name in de zomer prachtig wandelen en hiken. Er zijn verschillende nationale parken te vinden in de Franse Alpen, bijvoorbeeld Parc national des Ecrins en Parc national de la Vanoise. Hier kun je zomers uren lopen zonder ook maar een huis tegen te komen. Op veel plekken zijn er mooie berghutten te vinden waardoor het goed mogelijk is om meerdaagse trektochten te maken.
Meren
Wat naast deze Nationale parken de Franse Alpen tot een prachtige outdoor bestemming maakt, zijn de vele meren die er te vinden zijn. In het Noorden het Meer van Geneve, Lac d’ Annecy en Lac des Bourget. Verder naar het zuiden vinden we een van de grootste stuwmeren van Europa: het Lac de Serre Poncon. Dit laatste meer is een zeer geliefde vakantiebestemming, omdat de invloed van het mediterrane zomerse klimaat hier goed merkbaar is: veel zon en meestal zomerse temperaturen.
In de Franse Alpen zijn vele wildwaterrivieren te vinden waar veel watersporten beoefend worden zoals kanoën, raften en canyoning. Op de meren wordt er ook veel gesurft(wind- en kite surfen) en gevaren. Daarnaast zijn de Franse Alpen ook wereld beroemd als wielerbestemming door de Tour de France die hier jaarlijks verschillende bergpassen aandoet.
(Lac de Serre Poncon met z’n Mediterrane klimaat)
Perfecte outdoor bestemming
Met de vele Nationale parken in de buurt zijn de Franse Alpen dus een zeer aantrekkelijke zomerse outdoor bestemming waar men vele sporten kan beoefenen zoals wielrennen, parapenten, hiken, kanoën, raften, surfen en nog veel meer. De komende weken zal ik verschillende klimaatzones, gebieden en nationale parken in de Franse Alpen in meer detail gaan beschrijven en uitweiden over de mogelijkheden die er zijn met betrekking tot hiken/huttentochten en andere outdoor activiteiten in de Franse Alpen.
Klimaatzones
De Franse Alpen kunnen worden ingedeeld in twee klimaatzones. Het noorden is een stuk natter vergeleken bij het drogere zuidelijke deel. De grens tussen de twee klimaatzones loopt van Col de La Croix Haute(ten zuiden van Grenoble), Col Bayard(bij Gap) naar de beroemde Col du Galibier nabij Briancon.
De beste periode voor een bezoek aan de noordelijke Franse Alpen is van begin Juni tot het einde van September. Meer naar het zuiden is de periode met goed weer over het algemeen langer en begint deze vaak al in April en loopt tot maarliefst eind Oktober door. Vooral gebieden als de Queyras zijn in het najaar vaak nog erg goed te bezoeken. Al moet boven de 2000 meter al wel serieus rekening worden gehouden met een verhoogde kans op sneeuwval in deze tijd van het jaar. De voordelen van het laagseizoen zijn de rust, de bloemenpracht in het voorjaar en de prachtige herfstkleuren in het najaar.
Temperatuur, regen en zon
In de Noordelijke Franse Alpen heeft de Atlantische oceaan veel invloed. Warme en vochtige lucht botst vanuit het westen tegen dit gedeelte van de Alpen aan en zorgt voor veel regen en sneeuwval. Door de hoge bergen in dit gebied raakt de stijgende lucht al snel verzadigd met vocht waardoor er dikke pakketten wolken ontstaan. Deze wolken slagen er vaak niet in de bergkam over te steken en regenen/sneeuwen dus grotendeels al uit voordat het de (zuid)oostkant van het massief bereikt. Op sommige plaatsen in de Noord Franse Alpen bedraagt de jaarlijkse neerslag wel 2500 tot 3000 mm. Aan de zuidoostkant van deze massieven is het dan ook veel droger en komen er in de winter zeer lage temperaturen voor. Hier heeft het klimaat een meer continentaal karakter. In de zuid Franse Alpen is de invloed van de Atlantische oceaan veel minder voelbaar. Ten eerste is het er veel droger met zo’n 500 tot 1000 mm aan neerslag per jaar. Ook heeft de Middellandse zee hier al aardig wat invloed op het klimaat, met in het zuiden zo’n 2600 zonuren per jaar tegen zo’n 2000 zonuren in het noordelijke deel.
(Door de hoge bergen is het in noorden vaak natter en het zuiden droger)
Naast de grote klimatologische verschillen zijn er ook lokale klimaatverschillen, zoals de noord- en zuidhelling. Gunstig gelegen zuidhellingen kunnen tot wel tien keer meer zonnestraling krijgen per oppervlakte dan een noordhelling waardoor zijn deze hellingen eerder sneeuwvrij zijn. Er is dan vaak ook een verschil te zien in de hoogte van de boomgrens tussen noord- en zuidhellingen. Daarnaast is de hoogteligging ook van grote invloed op de dagelijkse gang van de temperatuur. Hoe hoger men komt hoe ijler de lucht en hoe groter de temperatuursverschillen zijn tussen dag en nacht (en zon en schaduw). Al deze factoren samen kunnen er dus grote verschillen zijn in het klimaat in een relatief klein gebied. Het is daarom altijd raadzaam om de weerberichten goed te checken voor je op pad gaat. Aan de andere kant van de berg kan het zomaar heel anders zijn.
Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie winterse/zomerse plaatjes.
Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
Sander Engelen is afgestudeerd aan de Wageningen universiteit. Hij heeft hier zijn Bachelor en Master opleiding gedaan en veel geleerd op het gebied van het weer en klimaat. Expertise: Alpengebied.