De storm van afgelopen week, die ook in Nederland voor veel schade zorgde, zal u niet ontgaan zijn. Vergeleken onze Oosterburen zijn we er in Nederland nog relatief goed vanaf gekomen. Verder landinwaarts nam de storm in sterkte toe tot orkaankracht en kreeg in Duitsland de naam Niklas. Deze orkaan heeft in totaal negen levens geëist in de landen Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Ook de schade aan wegen en het spoor waren groot zoals bij de Deutsche Bahn (DB). Het wordt gezien als een van de zwaarste stormen in jaren. Uitzonderlijk is dat deze plaatsvond in de maand maart, aangezien deze stormen vaker in het najaar voorkomen bijvoorbeeld in november en december.

Veel schade door orkaan Niklas @DB

Energierecord in Duitsland
Niet alleen zorgde de orkaan voor veel schade, deze had echter ook een positief effect. De afgelopen jaren is er in Duitsland veel geld geïnvesteerd in duurzame energie wat ze daar ook wel de ‘Energiewende’ noemen. Afgelopen maandag is, mede door deze toename van wind- en zonne-energie, een nieuw energie record behaald. Het oude record van april 2014 werd met 16% overtroffen. Ook op dinsdag werden extreem hoge opbrengsten behaald. Deze records hadden vele experts niet zien aankomen. Niet alleen de windturbines draaiden flink door, maar ook de zonnepanelen deden het opvallend goed. Wat veel mensen namelijk niet weten is dat zonnepanelen veel efficiënter zijn bij lage temperaturen. Dus zodra het tijdens de storm even opklaarde en in combinatie met het verkoelende effect van de wind werden de hoogste energiehoeveelheden opgewekt.

Sommige windturbines konden de hoge windsnelheden niet aan.

Energierecord dankzij duurzame energie afgelopen week


Vertraging vliegverkeer
De windsnelheden namen vanaf de Noordzee steeds meer toe bovenland. Het zwaartepunt van de storm lag vooral in het gebied van noordwest Duitsland. Opvallend is dat ook een gebied met hoge windsnelheden te vinden was in het zuiden van Duitsland. Dit valt te verklaren door het Alpen effect die de wind als het ware blokkeert. De wind vanuit noordwestelijke richting komt hierdoor samen met een andere windstroom meer vanuit westelijke richting vanuit Frankrijk. Dit samenkomen of ook wel convergeren genoemd zorgt voor hoge piekwindsnelheden in deze gebieden. Bijvoorbeeld in de omgeving van München staat het erom bekend dat hier over het algemeen vaak relatief hoge windsnelheden worden gemeten. Dit heeft tot gevolg dat het vliegverkeer vaak problemen heeft met dit soort windsituaties. Ook andere luchthavens aan de Noord Alpen hadden deze week veel last van vertraging. Een andere gevolg is dat de windrichting vaak meer aan de oostkant van de Alpen begint te draaien richting het zuiden. Dit is bij veel luchthavens bekend in deze regio. Vaak zorgt ook dit voor problemen aangezien veel banen maar op een vliegrichting zijn georiënteerd.

Windvlagen dinsdag 31 maart 18UTC, convergerende wind effect boven de Noord Alpen @Wetter.de/ECMWF

Lawinegevaar in de alpen
Door de sterke wind geldt er op dit moment en hoog lawinegevaar risico in de Alpen. Vooral in de regio’s Silvretta, Arlberg en veel andere gebieden in de Noord Alpen is de situatie kritisch. Het grootste gevaar wordt vooral veroorzaak door een verse laag drift sneeuw. Deze laag wordt opgebouwd door constante aanvoer van sneeuw in combinatie met sterke wind en winterse temperaturen. Dit leidt tot onstabiele situaties en kan met kleine ’triggers’ al tot gevaarlijke situaties leiden. Goed oppassen dus.

Hoog lawinegevaar in de Alpen landen op dit moment @symbool foto

Voor de komende dagen zien de vooruitzichten er gelukkig beter uit en krijgen de Alpenlanden te maken met wat rustiger lenteweer en minder wind, zie ook de weerupdate van vandaag. Tot zover dit informatieve stuk over het weer van afgelopen week. Blijf ons vooral volgen om op de hoogte te blijven van actuele weersontwikkelingen, maar ook voor interessant feitjes over het weer in de Alpen.

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie winterse plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 687 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer