De kans is groot dat je er al een keer doorheen bent gereden, of dat je er ooit van gehoord hebt: de Isère. Dit prachtige gebied in en rondom de Franse Alpen is divers, uitdagend en bewonderenswaardig. Vandaar dat we vandaag dit gebied een keer goed uitlichten. Want divers, uitdagend en bewonderenswaardig klinkt goed, maar wat moet je je precies voorstellen bij de Isère? 

De Isère

De Isère is het departement in de Auvergne-Rhone-Alpes. Dit departement wordt weer onderverdeeld in vijf deelgebieden: Vercors, Trièves, Matheysine, Chartreuse en Belledonne. Daarin vind je weer vijf massieven: Vercors, Chartreuse, Belledonne, Taillefer en in het zuiden de Dévoluy. Je ziet dat een aantal regio’s vernoemd is naar de massieven, of wellicht andersom. Ongeacht die volgorde kun je verwachten dat de massieven een grillig en ruig landschap vormen, waar genoeg diversiteit te vinden is.  

Alpenweides
De Chartreuse staat bekend om zijn groene, weelderige landschap. Foto: Pascale Cholette

De verschillen van de berggebieden  

Die diversiteit komt duidelijk terug in de massieven en omringende natuur. De Vercors en Chartreuse zijn beiden ook een regionaal park, dus daarover later meer. De Belledonne en de Oisans zijn daarbij net zo mooi én net zo verschillend. De Belledonne staat om meerdere dingen bekend. Enerzijds is het een geliefde bestemming voor de natuurliefhebber en outdoor sporters, maar anderzijds is het ook een aanlokkelijk gebied voor iedereen die behoefte heeft aan rust en heling in een van de kuuroorden.  

De Oisans staat juist bekend als het gebied met de twee gezichten. Enerzijds uitdagend en grillig in zijn rots structuren en steile bergpaden, maar tegelijkertijd toegankelijk en geliefd door de avontuurlijke en goed begaanbare paden voor ruiters en sneeuwschoenwandelaars. Zoals de mensen hier zelf zeggen: de Oisans is de meest grandioze van de vijf berggebieden. 

Oisans Isère
In de Oisans ziet het landschap er weer heel anders uit. Foto: G. Piel

De regionale en nationale parken  

Alsof de vele massieven en regio’s nog niet voor voldoende diversiteit zorgen, is er ook nog onderscheid te maken tussen de diverse regionale en nationale parken die het gebied rijk is. Het oudste park, nationaal park de Ecrins, vind je in de Oisans. Hier vind je 100 bergtoppen en 40 gletsjers, wat het tevens het grootste park maakt van Frankrijk. Je zou bijna een heel leven hier op avontuur kunnen zijn, of je nu gaat wandelen, mountainbiken of bergen gaat beklimmen. Daarnaast is de Ecrins een park vol met dier- en plantensoorten om te ontdekken. Het zal wel even duren voordat je alle 1800 plantensoorten hebt gevonden, of de 350 gewervelde diersoorten hebt gespot.   

De twee regionale parken zijn vernoemd naar de gelijknamige regio’s de Vercors en de Chartreuse. Waar je in de Vercors kan genieten van de weidse vergezichten met altijd veranderende landschappen, is de Chartreuse een in naaldbomen gehuld massief waar je je continu verwondert over nieuwe plekken en onverwachte dieren. De landschappen van de Vercors, met ongekende witte kalkstenen formaties, staan daarmee in schril contrast met de groen en wild begroeide rotsen van de Chartreuse. Uniek in hun eigen ecosystemen, zijn beide gebieden prachtig en natuurrijk.  

Isère
De prachtig blauwe meren steken af tegen de grijskleurige massieven. Foto: Fanny Vandecandelaere

Kristalblauwe meren als sneeuwvlokken verspreid door het landschap  

Tussen al die bergtoppen, massieven en nationale parken vind je kristalblauwe en weerspiegelende meren. Je raakt hier niet uitgekeken of -gefotografeerd, zo magisch zijn deze locaties. Hoewel in ieder bergmeer wel een stukje herkenning plaatsvindt vanuit een andere locatie, is ieder bergmeer hier uniek en betoverend.  

Een aantal van de grootste bergmeren zijn Laffrey, Monteynard en Paladru. Allen zijn ze goed bereikbaar, omdat ze binnen een uur van de grotere steden liggen. Dat maakt deze meren zowel voor de Nederlandse vakantieganger als de Franse dagjesmensen een geschikte locatie om verkoeling te zoeken. Maar, ook de kleinere bergmeren zijn perfect voor een wandeling of ontdekkingstocht op je mountainbike. Al eerder verscheen daarover een artikel op Mountainreporters.  

Lac Monteynard
De hangbrug boven Lac du Monteynard zorgt voor een fantastisch perspectief. Foto: Vincent Thiebaut

Natuurlijke en culturele diversiteit

Naast de natuurlijke wonderen zoals de bergen en de helderblauwe meren, vind je in de Isère ook culturele bezienswaardigheden, outdoor activiteiten en “art de vivre” (het Franse kunst van het leven), inclusief geschiedenis, gastronomie en erfgoed. En dat alles rondom de twee bekende steden Grenoble en Vienne, waar ook genoeg te beleven is.

Wil je meer weten over de Isère of een van de specifieke gebieden, lees dan verder op de website. Je kunt natuurlijk ook gelijk naar de beste mountainbike-routes of andere avontuurlijke activiteiten kijken. Er is genoeg te doen in de Isère!  

Hoofdfoto: Thomas Hytte

(Visited 923 times, 1 visits today)