De meest bezochte weerkaarten in de winter zijn de kaarten met de sneeuwverwachting. Er zijn veel van deze kaarten te vinden in allerlei kleuren en hoeveelheden. Maar de verschillen tussen deze kaarten zijn groot. Hoe valt dit te verklaren en wat is de beste sneeuwverwachtingskaart voor de Alpen? Hoe betrouwbaar, oftewel hoe goed de kaart klopt, heeft alles te maken met het weermodel dat wordt gebruikt.

Er zijn veel verschillende weermodellen die allemaal hun sterkte en minder sterke eigenschappen hebben. Een overzicht en beschrijving van de meest gebruikte weermodellen in Europa vind je hier

Met zijn bergen en dalen (orografie) kent het klimaat en het weer in de Alpen een grote diversiteit en eigenlijk heeft elke berg en dal zijn eigen micro-klimaatje. Goed om te beseffen is dat veel weermodellen de topografie van de Alpen niet zo nauwkeurig nemen. Zo maken veel weerapps gebruik van deze grove modellen en dat werkt dus vaak niet goed voor de Alpen.

Een overzicht van de meeste gebruikte weermodellen voor de sneeuwverwachting in de Alpen.

De globale weermodellen

Waarom worden er globale weermodellen gebruikt als er ook regionale weermodellen beschikbaar zijn met een hogere resolutie? Het grote voordeel van de globale weermodellen is dat ze verder in de tijd vooruitkijken en grootschalige drukpatronen te herkennen zijn. We spreken dan ook wel van midden-lange termijn (medium-range) van zo’n één tot twee weken vooruit. De meestgebruikte in Europa zijn het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF), het Amerikaanse Global Forecast System (GFS) en het The ICOsahedral Nonhydrostatic model (ICON) weermodel van de Duitse weerdienst DWD. 

De globale weermodellen worden vaak met elkaar vergeleken. Het Europese weermodel wordt vaak geprezen door zijn betrouwbaarheid in Europa. Aangenomen wordt dat zo’n 9 van de 10 keer het ECMWF er het dichtste bij zit, maar niet altijd en soms is het te behoudend en worden extremen onderschat. Regelmatig heeft het Amerikaanse GFS het ook bij het betere eind. Vaak worden daarom de modellen met elkaar vergeleken. Zijn de verschillen groot tussen de twee dan zit er veel onzekerheid in de verwachting.

Het grote voordeel van het Amerikaanse GFS weermodel, en waarom het door veel weerdiensten gebruikt wordt, is dat het gratis beschikbaar is. Het nadeel is echter dat in bepaalde weersituaties processen in de Alpen niet worden meegenomen. Neerslaghoeveelheden en sneeuwvalgrenzen worden dan niet juist ingeschat. Veel weerapps maken gebruiken van dit GFS model zoals je standaard apps van Google en Apple en zijn voor de Alpen minder geschikt.

Ook zijn er wintersportsites die het GFS model als basis gebruiken en vervolgens verbeteringen toevoegen op basis van ervaring om zo de nauwkeurig te verbeteren. Hierdoor weten deze nog best aardig te presteren. 

De regionale modellen

De weermodellen die op een hoge resolutie draaien hebben als voordeel dat ze vaak meer meteorologische processen meenemen en daardoor beter presteren voor bergachtige gebieden. Naast de synoptische schaal nemen deze modellen ook meer mesoschaal weersystemen mee. Temperatuurverschillen, neerslaghoeveelheden en sneeuwvalgrens worden daardoor beter weergegeven.

Zo hebben veel Alpenlanden ook hun eigen weermodellen. Zo zijn er bijvoorbeeld het Oostenrijkse INCA, het Franse AROME en ARPEGE, het Zwitserse COSMO en de Duitse ICON modellen. Een ander weermodel dat vaak wordt gebruik in de Alpen is het WRF-ARW model deze heeft een resolutie van 9 km.

Een goede stap is sowieso om een aantal weerapps te installeren naast de standaard apps op je telefoon. Veel weersites zijn niet open over welk weermodel zij precies gebruiken en bovendien doen ze er nog een eigen bewerking overheen. Voor de Alpen is  Bergfex is een van de populairste weerapps. Deze maakt onder andere gebruik van ZAMG data, maar ook hier is het niet precies duidelijk welke weerdata nog meer gebruikt. 

Zo gebeurt het elke winter weer dat de weermodellen er naast zitten. Processen zoals neerslagafkoeling worden soms onderschat. Bovendien kunnen er grote verschillen tussen dalen zijn door de microklimaten. 

Weerkaarten Alpenweerman

Bij Alpenweerman hebben we weerkaarten beschikbaar gemaakt op basis van hoge resolutie weermodellen van de DWD. Deze weermodellen hebben een hogere resolutie dan globale modellen als het GFS en ECMWF en presteren beter voor gebieden als de Alpen.

Deze weerkaarten laten de totale hoeveelheid sneeuw zien vanaf het begin van de modelberekening in cm. We gebruiken hier de vuistregel dat 1 mm neerslag als 1 cm in de vorm van sneeuw valt. Processen als het zetten van de sneeuw, wind en eventuele dooi worden niet meegenomen.

Totale sneeuwvalkaart op basis van het ICON-EU weermodel.

Deze weerkaarten laten de sneeuwvalgrens (m) per uur zien.

Sneeuwvalgrenskaart op basis van het ICON-EU weermodel.

Conclusie en discussie

Er bestaat geen ideaal weermodel dat altijd goed scoort. Onze atmosfeer is daarvoor te complex. Een model is een vereenvoudigde weergave van de werkelijkheid. Je mist dus details. Die werkelijkheid kun je op verschillende manieren weergeven, dus krijg je diverse weermodellen die zijn onder te verdelen op basis van bereik (globaal en regionaal), resolutie (nauwkeurigheid), en tijd (kort of ver vooruit).

Sommige van bovenstaande beweringen is op basis van aannames. Veel weersites zijn niet open over welk weermodel zij precies gebruiken en bovendien doen ze er nog een eigen bewerking overheen. De beweringen zijn dus vooral gedaan op wat het meest aannemelijk is en met zekere waarschijnlijk zo zal zijn. Bovendien gaan de ontwikkeling snel. Weermodellen worden constant verbeterd waardoor het bovenstaande snel niet meer actueel is.

Een ervaren weerman of -vrouw kent de verschillende weermodellen, die elk zijn “eigenaardigheid” heeft, en vergelijkt deze met elkaar. Dankzij kennis en ervaring kan hij of zij het weermodel op z’n waarde schatten. Vertrouwd hij of zij de verwachting of wordt deze anders geïnterpreteerd? Elke uitkomst heeft een bepaalde mate van “onzekerheid”. Het beste weermodel bestaat niet, maar het zit hem in de vaak in de vergelijking en interpretatie ervan.

Soms is een verwachting betrouwbaar en soms zit er veel onzekerheid in de uitkomst. Nadat alle weerkaarten nauwkeurig bestudeerd zijn, wordt vervolgens alle informatie teruggebracht tot een weerbericht. Vaak zegt dat stukje tekst, video of radiobericht zoveel meer dan de weer-icoontjes op je telefoon.

De beste sneeuwkaart is niet direct aan te wijzen. Het advies is daarom vooral ook te kijken naar de betrouwbare weerberichten waar met zorg de juiste kaarten worden besproken. Bij Alpenweerman ben je in ieder geval aan het goede adres en altijd goed geïnformeerd.

Bekijk hier onze weerkaarten van de Alpen

(Visited 2.800 times, 1 visits today)

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!


We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

Heb je net als wij veel passie en kennis over het weer of klimaat? Wil je in ons team je expertise delen en weer- of klimaatberichten schrijven voor een groot lezerspubliek? Een betrouwbare weersverwachting is essentieel...
Lees verder
Alpen | Sneeuwchaos in Oostenrijk. Zonnig en koud winterweer volgt snel

Alpen | Sneeuwchaos in Oostenrijk. Zonnig en koud winterweer volgt snel

Een noordelijke stuwing zorgt nog altijd voor winterse neerslag in Oostenrijk. Het lawinegevaar is hier sterk gestegen en de grote sneeuwhoeveelheden zorgen voor chaos op veel plekken. Elders in de Alpen is het droog, maar staat er een harde Föhnwind. Na het weekend volgt een weersverbetering. Onder de invloed van...
Lees verder
Een 5-sterren wintersporthotel voor alle leeftijden

Een 5-sterren wintersporthotel voor alle leeftijden

Als het AMONTI & LUNARIS-tijd is, dan gaan kinderogen stralen. Vergeet het leven van alledag: alles draait nu rond ontspanning en plezier voor het hele gezin. In dit 5-sterrenresort beleef je onvergetelijke familiedagen. Een mooiere tijd is nauwelijks denkbaar. In het AMONTI & LUNARIS wellnessresort kunnen ze als geen ander...
Lees verder

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer