Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

In de oostelijke Stille Oceaan staat de komende dagen een bijzondere ‘stormdans’ op het programma! Twee stormen, genaamd Hilary en Irwin, komen zo dicht bij elkaar dat ze de komende dagen waarschijnlijk om elkaar heen gaan ‘dansen’. Dit komt maar vrij zelden voor.

De maand augustus komt er weer aan en dat betekent dat de orkaanseizoenen in de Atlantische en noordelijke Stille Oceaan weer op volle toeren komen. Tot nu toe is het Atlantisch Orkaanseizoen nog vrij rustig met 4 stormen, maar de oostelijke Stille Oceaan is veel actiever met 8 stormen tot nu toe! Daarvan groeide er 5 uit tot orkaankracht. In dit drukke gebied staat ook de ‘stormdans’ op het programma.

Twee stormen bij Mexico

Op het moment van schrijven zijn twee stormen, genaamd Hilary en Irwin, actief in de oostelijke Stille Oceaan. Beide stormen bevinden zich ten zuidwesten van Mexico. Hilary is de sterkste van de twee, maar is recent afgezwakt van een orkaan tot een tropische storm. Irwin is het zwakkere broertje. Deze was een tijdje terug een orkaan en is nu dus ook een tropische storm, wat zwakker dan Hilary.. Deze stormen zullen het vasteland gelukkig niet bereiken.

Orkaan Hilary en storm Irwin van boven op 28-7. Bron: NOAA.

Stormdans

De verwachting is dat de stormen beiden naar het westen of noordwesten trekken. De stormen worden eerst gestuurd door een hogedrukgebied ten noorden van de stormen. Ook in de Atlantische Oceaan worden stormen vaak door hogedrukgebieden gestuurd. Dat gebeurt door het ‘Bermudahoog’ (of Azorenhoog) over de Atlantische Oceaan ten westen van Noord-Afrika in de buurt van Bermuda en de Azoren. Dit hogedrukgebied ligt daar vrijwel permanent. Stormen die zich vormen ten zuiden van dit hogedrukgebied worden meestal naar het westen gestuurd in de richting van de VS. Daar trekken ze verder naar het westen of noorden.

Ook Hilary en Irwin worden dus gestuurd door een hogedrukgebied ten noorden van de stormen. Omdat Hilary net iets sneller trekt dan Irwin, komen de stormen steeds dichter bij elkaar. Dit betekent dat de stormen niet meer gestuurd worden door het hogedrukgebied, maar door elkaar! Dit zorgt ervoor dat de stormen om elkaar heen gaan ‘dansen’. Dit is heel mooi te zien in de video in deze link. Hilary en Irwin zijn het beste te herkennen door de bruine kleuren met daarin een wit gedeelte, het ‘oog’.

Dansen of opgenomen worden?

Een dergelijke ‘stormdans’ wordt ook wel het ook wel het Fuhjiwara effect genoemd. Dit effect is vernoemd naar een Japanse meteoroloog.  Als een dergelijke stormdans gebeurt, wordt de kleinste storm vaak opgenomen door de grootste. In dit geval is Irwin de kleinste en Hilary de grootste. Maar het is nog absoluut niet zeker dat Irwin ook daadwerkelijk door Hilary opgenomen wordt. De verschillende berekeningen die de koers van Hilary en Irwin hebben tot nu toe veel moeite om te voorspellen hoe de ‘stormendans’ er precies uit komt te zien. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat Hilary en Irwin uiteindelijk hun eigen weg gaan.

Wel is zeker dat beide stormen de komende dagen over steeds kouder zeewater zullen trekken. Daarom is de verwachting dat de stormen langzaam verder verzwakken. Uiteindelijk zullen de stormen over ongeveer 4 dagen beiden verdwenen zijn, ongeacht of ze met elkaar in aanraking komen. Gelukkig blijven de stormen ook ver verwijderd van het vasteland.

De aankomende ‘stormdans’ is de komende dagen hier mooi te volgen.

Ook in de Westelijke Stille Oceaan?

Het zou zo maar kunnen dat nog een ‘stormendans’ binnenkort op het programma staat in de buurt van Taiwan. Omdat hier het vasteland wel bedreigd wordt, is deze ‘stormendans’ mogelijk wel gevaarlijk. Mocht het zo ver komen, dan volgt later hierover een update!

(Visited 210 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier