Advertentie



 

Corona – kunnen warm weer en zonneschijn de ziekteverwekker stoppen?

Update 18 maart
Voor alle Alpenlanden geldt voor personen die geen dwingende redenen hebben om te reizen of er aanwezig te zijn een (in)reis verbod en zijn diverse andere maatregelen getroffen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Hoelang de diverse maatregelen van kracht zijn / blijven is nog ongewis. We houden de vinger aan de pols!

Zie ookReisverbod-coronavirus-Nederlanders

COVID-19 per land

Einde wintersportseizoen

In de meeste Alpenlanden is, om het besmettingsgevaar met het corona virus zoveel mogelijk in te dammen, een vervroegd einde gekomen aan het wintersportseizoen 2019-2020. Enkel in Frankrijk en het Duitsland is (nog) wintersport mogelijk.

Zie ook – Frankrijk houdt skigebieden voorlopig nog open – HIER
Zie ook – Einde wintersport Seizoen – Zwitserland

Gedwongen door deze ontwikkelingen zullen we de komende tijd onze berichtgeving(en) gaan aanpassen en afstemmen en focussen op de ontwikkelingen in Europa. Dat betekent ook dat we zullen gaan afwijken van onze dagelijkse Alpen weerberichten en ons meer gaan focussen op het weer in de Lage Landen.

In deze Blog gaan we eens kijken wat het weer voor een invloed heeft op virussen en met name het corona virus en gaan we ook in op andere “wetenswaardigheden”.

Warmte en zon in de strijd tegen het corona virus. Gaat een warme lente ons helpen?

Algemeen Coronavirussen (CoV /COVID-19)
Deze zijn een grote familie van virussen die ziekten veroorzaken, variërend van verkoudheid tot ernstigere ziekten zoals het Midden-Oosten, het ademhalingssyndroom (MERS-CoV)  en het ernstig acuut ademhalingssyndroom (SARS-CoV). Een nieuw coronavirus (nCoV of COVID-19) is een nieuwe stam die niet eerder bij mensen is geïdentificeerd.

Coronavirussen zijn zoönotisch, wat betekent dat ze worden overgedragen tussen dieren en mensen. Uit gedetailleerd onderzoek is gebleken dat SARS-CoV werd overgedragen van civetkatten op mensen en MERS-CoV van dromedariskamelen op mensen. Verschillende bekende coronavirussen circuleren bij dieren die de mens nog niet hebben geïnfecteerd.

Symptomen
De symptomen van het coronavirus variëren van een snotneus tot een dodelijke longontsteking – en van alles daartussenin. Veel voorkomende tekenen van infectie zijn onder meer ademhalingssymptomen, koorts, hoesten, kortademigheid en ademhalingsmoeilijkheden. In ernstigere gevallen kan infectie longontsteking, ernstig acuut ademhalingssyndroom, nierfalen en zelfs de dood veroorzaken. Meest typische verschijnselen zijn koorts en een droge hoest.

Hoe weet je dan of je corona hebt? Voor het gros lijkt het coronavirus verdacht veel op een griep, dus om enig onderscheid te kunnen maken, moet je naar de finesses kijken. En dat valt niet mee!

Hoe ernstig is een COVID-19-infectie?  

Uit voorlopige bevindingen blijkt dat het sterftecijfer voor COVID-19 20-30 per duizend gediagnosticeerde mensen bedraagt. Dit is aanzienlijk minder dan de SARS-uitbraak van 2003. Het is echter veel hoger dan het sterftecijfer voor seizoensgriep. Een bijkomend probleem waarmee we te maken hebben is dat de mens het virus vreemd zijn voor elkaar en ons afweer systeem nog geen gepast antwoord (afweer) heeft. Een ander probleem is dat er nog geen effectief medicijn bestaat.

Kaart overzicht –  Novel Coronavirus (COVID-19) situatie

Standaardaanbevelingen om verspreiding van infecties te voorkomen zijn onder meer regelmatig handen wassen, mond en neus afdekken bij hoesten en niezen, en vlees en eieren grondig koken. Vermijd nauw contact met iedereen die symptomen van luchtwegaandoeningen vertoont, zoals hoesten en niezen.

Corona-virus: warmte en zon kunnen de ziekteverwekker verzwakken

Als het warm is, worden de coronavirussen meestal zwakker en verzwakken. Warmte zou dus eigenlijk onze beste bondgenoot kunnen zijn. Naast de ontwikkeling van een vaccin zou een warme lente / zomer dus kunnen helpen bij de bestrijding en -of verspreiding van het coronavirus.

Virale ziekten: hoger risico op infectie in de winter

De verspreiding van het virus is onder meer ook afhankelijk van meteorologische parameters. In de winter is het risico op infectie voor virale ziekten hoger dan in de zomer, onder meer omdat men zich dan meestal in kamers of ruimtes samen met veel andere mensen ophoudt.

Daarnaast speelt ook de luchtvochtigheid een rol. Op koude en meestal droge winterdagen zweven de kleine druppeltjes samen met de virussen langer in de lucht dan bij hoge luchtvochtigheid”. Bovendien zouden lager temperaturen (koude) de menselijke slijmvliezen verzwakken en op zijn beurt ook het immuunsysteem.

Warmte en UV staling verzwakt coronavirus
Veel soorten virussen omgeven door een laag vet die niet erg hittebestendig is. “Virussen hebben een hogere stabiliteit bij lage temperaturen. Vergelijkbaar met voedingsmiddelen die de langste houdbaarheid in de koelkast hebben.

Hieronder de actuele kaart verzorgd door Kachelmannwetter met daarop te zien de Kaart inactivering van het corona-virus op basis van temperatuur.

Kaart inactivering van het corona-virus op basis van temperatuur. Corona-virussen worden sneller inactief bij hogere temperaturen dan bij lage temperaturen. De kaart laat zien hoeveel corona-virussen nog actief zijn na 6 uur op een initiële 10.000 virussen. De maximale luchttemperatuur in de periode van 6 uur wordt gebruikt. De kaart is onder meer gebaseerd op onderzoeken naar het SARS-coronavirus dat in 2002/2003 tot een pandemie heeft geleid (zie De effecten van temperatuur en relatieve vochtigheid op de levensvatbaarheid van het SARS-coronavirus, KH Chan et al.).

note: er zijn momenteel geen studies beschikbaar over het SARS-CoV 2-virus. De kaart bijwerken als er nieuwe bevindingen zijn. Bron en updates zie  volgende  – LINK

Het virus zelf wordt door hoge temperaturen verzwakt, daarnaast beschadigt UV-straling van de zon ook het DNA van het virus. Puur meteorologisch gezien zou het dus ideaal zijn als het voorjaar warm, relatief vochtig en vooral ook nog eens zonnig zou gaan verlopen.

Virus is niet grondig onderzocht

Het is echter niet 100 procent zeker dat de stijgende temperaturen het coronavirus daadwerkelijk zullen vertragen omdat we gewoon nog niet weten hoe de lente het virus beïnvloedt en het zich zal gedragen als de temperatuur stijgt. Diverse andere virussen voelen zich juist heel prettig in een warme omgeving. Er is echter een zekere kans dat het virus bij toenemend warmte zal afnemen

Seizoensgebonden effecten klein
Nieuwe modelberekeningen door Amerikaanse onderzoekers suggereren dat de seizoensgebonden effecten klein blijven en dat we in de herfst / winter met nieuwe uitbraken van COVID-19 te maken gaan krijgen. We moeten er dus rekening mee houden dat we ondanks stijgende temperaturen direct in een epidemische (tweede) golf terecht zullen komen.

Tot op heden is er dus nog geen specifiek geneesmiddel aanbevolen om het nieuwe coronavirus (2019-nCoV) te voorkomen of te behandelen. Of mischien toch…??

Wetenschappers Erasmus MC en UU claimen vondst antilichaam tegen COVID-19

Hoe dan ook, hier nog een paar misverstanden ten aanzien van het bestrijden of voorkomen van het coronavirus  infectie 

-Het COVID-19-virus kan ook worden overgedragen in gebieden met warme en vochtige klimaten
-Koud weer en sneeuw KUNNEN het nieuwe coronavirus NIET doden
-Het nemen van een warm bad voorkomt de nieuwe coronavirusziekte niet
-Het nieuwe coronavirus KAN NIET worden overgedragen door muggenbeten.
-Handdrogers zin NIET effectief in het doden van het nieuwe coronavirus?
-Het gebruik van ultraviolette desinfectielampen zijn NIET geschikt om het coronavirus te doden en kunnen huid irritatie ( beschadigingen) veroorzaken
-Sproeien van alcohol of chloor over je hele lichaam zal geen virussen doden die al in je lichaam zijn gekomen en heeft dan ook GEEN zin of is zelfs schadelijk
-Regelmatig spoelen van je neus met zoutoplossing om infectie met het nieuwe coronavirus helpen voorkomen is niet werkzaam
-Er is geen bewijs van de huidige uitbraak dat het eten van knoflook mensen beschermd tegen het nieuwe coronavirus. 

-Antibiotica zijn NIET effectief bij het voorkomen en behandelen van het nieuwe coronavirus? Ze werken niet tegen virussen, alleen tegen bacteriën!

Ten slotte dan nog even een blik op het weer als mogelijk “medicijn” in Europa /Alpen.
Een uitloper van het Azorenhoog trekt over het Noordzeegebied zuidoostwaarts, woensdag en donderdag gevolgd door een occlusie storing Vervolgens trekt een hoog vanaf de Oceaan over de Britse Eilanden en het Noordzeegebied naar Rusland. In veel ECMWF leden wordt het hoog in de tweede helft van de week van 23 maart gevolgd door een nieuw hoog, dat boven de Britse Eilanden of het Noordzeegebied komt te liggen.

GFS ensembles prikpunt noordelijke Alpen en meer of minder ook hetzelfde patroon voor de Lage Landen

De eerste dagen hebben we te maken met rustig en droog “lente weer” met vrij zachte temperaturen voor de tijd van het jaar. De Alpen profiteren meer van de hogedruk en zon. In de tweede helft van de week van het noorden uit gevoelige afkoeling en in de Alpen meldt de winter met vorst en sneeuw zich (tijdelijk) weer terug

Tot zover! Fijne dag, pas goed op jezelf en blijft onze blogs en (weer)berichten volgen. Zodra er meer nieuws is of ontwikkelingen zijn dan haken we er natuurlijk op in. Actueel in Termen 2.9 graden en (nog) bewolkt.

(Visited 11.093 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Corona – De invloed van het weer in de strijd tegen het virus”

  • Bruneel
    25 september 2020 at 19:48

    We worden steeds wanhopig naarmate de strijd tegen dat virus almaar meer voet aan de grond krijgt. Zijn de maatregels effectief of hebben ze een slaagkans dat wordt steeds maar twijfelachterig. Dat virus heeft natuurlijk het voordeel dat het onzichtbaar is. Als we het niet klein krijgen dan zal God dat maar doen.

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier