We willen graag met je in contact komen. Discusieer je mee? 😀

Modelgefluister: St...
 
Meldingen
Clear all

 Om dit forum te lezen hoef je geen lid te zijn. Maar hoe leuk is het om met ons mee te praten? 😀 Join US!

 

MELD JE NU GRATIS AAN EN PRAAT LEKKER MEE!

 

Modelgefluister: Stromingspatroon op de schop, wat voor invloed heeft dat met de start van de zomervakantie?  

  RSS
Arjan
(@arjan)
Actief lid Admin

De start van de zomervakantie nadert met rasse schreden. Voor de vakantiegangers in eigen land hierbij een eerste update. 6 juli 2020 begint namelijk de zomervakantie in Noord-Nederland. Zijn er al wat aanwijzingen te vinden op de weerkaarten? Iedereen hoopt natuurlijk op veel zon en warmte, en liefst niet te nat weer. Uiteraard moeten we op deze termijn rekening houden met de betrouwbaarheid van de verwachting. Echter kunnen we in grote lijnen de "verwachte" weerpatronen wel analyseren. 

Momenteel hebben we te maken met zeer warm en droog zomerweer onder invloed van een hoog boven zuiden van Scandinavië. Als we terugkijken hoe dit hoog tot stand kwam dan zien de afgelopen periode steeds uitlopers van het Azorenhoog nieuwe hogedrukimpulsen geven boven West-Europa.

21 juni opbouw hogedruk

Het hogedrukgebied volgt vanaf 21juni een zuidoost-noordwest patroon. Met als aanjager een depressie op de Atlantische Oceaan. Dit bolwerk zorgt zelfs mogelijk voor een regionale hittegolf in de Benelux.

GFS hogedruk huidig

Het warmbloedige hogedrukgebied gevuld met tropische luchtmassa's ligt inmiddels boven Zuid-Scandinvie en zorgt lokaal voor tropische temperaturen.

 

Op de lange termijn zien we wat veranderingen ontstaan in het stromingspatroon. Omdat het Azorenhoog vrij "hoog" lag op de Oceaan kon er gemakkelijk een uitloper gegenereerd worden tot boven onze omgeving. Echter zien we nu een wat zuidelijkere verplaatsing waardoor de weg meer vrij komt voor lagedrukgebieden op de Atlantische Oceaan. Dat is ook weer mooi te zien op de positie van de straalstroom. Deze ligt nu noord van ons (warm en droog zomerweer) maar zakt de komende dagen weer af naar onze omgeving. Ligt de straalstroom eenmaal boven onze omgeving dan is het weerbeeld hierbij wisselvallig en de temperatuur eerder gematigd warm.

gfs 0 162

Rond 2 juli zien we een groot lagedrukgebied boven Scandinavië gevuld met koude polaire lucht. Deze duwt als het ware de straalstroom naar het zuiden. Tegelijkertijd zien we een depressie (ex-tropische) naderen vanaf de Atlantische Oceaan richting de Benelux. Hiermee is de warme lucht gedwongen zuidwaarts te trekken. De Benelux ligt op het scheidingsvlak van beide luchtsoorten. Een westcirculatie komt hiermee opgang met gematigde temperaturen. In deze setting worden de uitlopers van het Azorenhoog platgewalst en hebben geen enkele kans om te zorgen voor langdurig stabiel weer.

Kijken we dan nog wat verder vooruit dan zien we met de start van de zomervakantie een gevaarlijke brug van hogedruk ontstaan boven noordelijke breedten. In combinatie met het altijd aanwezige hogedrukgebied boven de Azoren, kunnen depressies dan "vast komen te zitten" in onze omgeving. Hierbij blijft het dan wisselvallig en meestal ook aan de koele kant met van tijd tot tijd regen. Dit is een patroon die menig vakantieliefhebber niet graag ziet zitten. De termijn is echter nog ver, er kan nog veel schuiven, of de berekeningen komen zoals ze nu geschetst worden niet helemaal uit. De volgende dagen zullen we dit opvolgen hoe dit zich gaat evalueren! 

gfs 0 342

Begint de start van de zomervakantie met een westelijke stroming, wisselvallig en gematigd warm weer? Het Amerikaans weermodel GFS zinspeelt hier wel op.

pluim gfs

Tenslotte nog de weerpluim voor de omgeving van Groningen. Hierbij zien we goed de wisselvalligere fase bij de start van de maand juli. Op 850 hPa ligt het kwik dan rond 7 graden. Maxima in het traject van 18-22 graden. Vrij koel dus. Vraag is of tijdens de start van de zomervakantie dit patroon doorbroken kan worden. Helemaal op het einde van de verwachtingstermijn zien we wel de temperatuur oplopen en de neerslagsignalen afnemen. Dat zou goed nieuws zijn. Gaan we uiteraard opvolgen!

Zijn er vragen? Wij beantwoorden ze graag!

 

 

 

 

 

 

 

 

This topic was modified 2 weken geleden 2 times by Arjan
Citaat
Geplaatst : 25/06/2020 3:58 pm
Johann vond het leuk
Marco
(@marco)
Super lid Admin

Net een zwembad aangeschaft dat over 10 dagen wordt geleverd...

ReageerCitaat
Geplaatst : 25/06/2020 4:13 pm
Arjan
(@arjan)
Actief lid Admin

@marco gewoon buiten laten staan, komt vanzelf water in :)))

ReageerCitaat
Geplaatst : 25/06/2020 4:18 pm
Marco
(@marco)
Super lid Admin

@arjan true...true🤪

ReageerCitaat
Geplaatst : 25/06/2020 5:16 pm
Johann
(@johann)
Super lid Admin

Typisch Hollands zomerweer! 

ReageerCitaat
Geplaatst : 25/06/2020 7:24 pm
Marco
(@marco)
Super lid Admin

Inderdaad. 2 dagen mooi... 6 dagen koeler... niets mis mee vind ik.

ReageerCitaat
Geplaatst : 25/06/2020 7:46 pm

Reageer


 
Preview 0 Revisions Saved
Share:

Benelux

Alpen

Achtergrond