Eenvoudige vuistregel(s) bepalen sneeuwvalgrens  

  RSS

Johann
(@johann)
Super lid Admin
Lid geworden: 5 jaar geleden
Berichten: 214
28/01/2019 8:40 pm  
Sneeuwvalgrens bepalen
 

Een vaak en veel besproken item in de winter is de hoogte van de sneeuwvalgrens dan wel het bepalen van de hoogte van de sneeuwvalgrens ( gemakshalve afgekort als  SVG ) Dit is zoals we weten vaak een lastige klus en van diverse parameters en (grens) situaties afhankelijk. In dit TOPIC gaan we de het thema sneeuwvalgrens doorlopend verder behandelen en uitdiepen. Vragen, opmerkingen, aanvullingen en andere feedback zien we gaarne tegemoet!  - J - 

Hiervoor bestaan verschillende , meer of minder betrouwbare methoden. De eenvoudigste is het gebruik maken van kaarten die deze direct aangeven zoals bv. de kaarten van van het GFS model via bv. wetter3.de

Ingetekend zijn enerzijds de hoogtelijnen van de SVG, anderzijds de over 6 uur verwachtte sneeuwval in kg/m2  of te wel mm. Daarbij wordt uitgegaan dat 1 mm neerslag overeen komt met 1 cm (droge ) sneeuw en zodoende kan de op de kaart aangegeven sneeuwval in cm worden omgerekend. Maar wel opgepast, door de slechte resolutie van het GFS model klopt vaak de topografie hoogte niet. Zo wordt bijvoorbeeld het Zwitserse Mittelland als een vlakte op 700 meter hoogte weergegeven. het kan dus goed zijn dat bij een SVG van 700 meter voor het Zwitserse Mittelland  sneeuw wordt ingetekend terwijl de laagst gelegen gebieden gewoon met neerslag in vloeibare vorm te maken hebben.

Methode 1 Theta-E kaarten of de Aequivalent-potentiele temperatur 
Een andere , en ook vrij betrouwbare methode voor het bepalen van de SVG bieden de Theta-E kaarten.

Een eenvoudige vuistregel zegt, dat bij een aequivalent-potentiële temperatur van 12 °C die SVG zich op zee niveau of te wel 0 meter bevindt. bij 24 °C op 1000 meter , bij 36 °C op 2000 meter enz. (zie hierna)

°C =  Hoogtemeter

12 =  0
15  = 250
18 =  500
21 =  750
24 =  1000
27 =  1250
30 =  1500
33 =  1750
36 =  2000
39=   2250
42=   2500

Helaas zijn  bovenstaande methoden door hun weergegeven resolutie minder geschikt voor het bep. van de SVG in de zgn inner alpinen gebieden of bij bepaalde grens situaties. Hiervoor moet gebruik gemaakt worden van kaarten met een hogere resolutie ( meso modellen )  Voor de Jura, het Mittelland en ook de vooralpen en met name ook voor de noordelijke middel gebergten is het een betrouwbare methode.

Een volgende keer kijken we hoe we de SVG a.d.h.v de relatieve topografie kunen berekenen!

Methode 2 RelTop

This topic was modified 10 maanden geleden by Johann

Ricardo vond het leuk
Citaat
Share:

Inloggen van Registreer aub