Advertentie 

In de tweede week van februari kwam het uitgebreid in het nieuws. In Californië stond de Oroville dam op doorbreken door extreme neerslag. Maar slechts een jaar geleden nog zat Californië in een van haar meest extreme droogtes ooit! Hoe kan een droogte zo maar binnen een jaar overgaan in een overschot aan water?

Doorbraak Oroville dam?

De Oroville dam is een dam gelegen in het noorden van Californië. Deze dam beschermt normaal gesproken mensen die beneden de dam wonen. De dam wordt ook gebruikt als waterkrachtcentrale en om de hoeveelheid water te regelen voor akkers die onder de dam liggen.

Maar in het begin van februari zorgde overvloedige regenval ervoor dat de dam het water niet meer aankon. Er moest een zogenaamde noodoverlaat gebruikt worden, maar ook die dreigde door te breken. Veel mensen zijn uit het gebied geëvacueerd.

Het lijkt erop dat het tot het weekend droog blijft in het gebied rond de Oroville dam. Het waterpeil zal dan in ieder geval weer wat zakken. Maar toch moet de situatie daar goed in de gaten gehouden worden.

Veel regenval

In het gebied bij de Oroville dam viel over de maanden november tot februari veel neerslag. Deze maanden vallen ook in het regenseizoen van Californië. Dat seizoen duurt van ongeveer november tot en met maart. Maar dit jaar is het regenseizoen veel natter dan normaal. Sinds oktober viel op sommige plaatsen meer dan 2 keer de normale hoeveelheid regen! Dat staat gelijk aan ongeveer 1400 millimeter, meer dan anderhalve keer de hoeveelheid regen die in een jaar in Nederland valt.

Rivieren van neerslag

Het opvallende is dat de regen niet kwam door extreme onweersbuien, maar juist door grote gebieden met neerslag. Die gebieden ontstonden in de tropen, en werden vervolgens als rivieren van vocht naar Californië gebracht. Voor de inwoners daar zijn het bekende fenomenen, en ze worden ook wel de ‘Pineapple express’genoemd.

Voorbeeld van een ‘Pineapple express’ op 10 februari 2017; een band van veel vocht die vanuit de tropen naar Californië (links op de kaart) wordt gebracht. De band met vocht is zichtbaar door de oranje en rode kleuren die vanuit de tropen rechts onderlangs Hawaï naar de VS wordt gebracht. Deze band is omringd door paarse en donkerblauwe kleuren. Bron: CIMSS TPW. Een mooie animatie van deze ‘Pineapple express’ vind je hier.

Dit jaar zijn er meer ‘rivieren’ van vocht dan normaal. Dat veroorzaakt de overvloedige neerslag die de afgelopen maanden in Californië is gevallen.

Toch goed nieuws?

Het lijkt door de mogelijke damdoorbraak misschien slecht dat er zo veel neerslag valt. Maar juist het tegendeel is waar! Tot halverwege 2016 ging Californië gebukt onder een van haar meest extreme droogtes ooit. Die begon al in 2012. Het beeld hieronder laat zien hoe schrijnend de droogte was.

Goodbye drought!

De extreme regenval die vanaf november viel is dus meer dan welkom. Was de droogte in februari 2016 in een groot gedeelte van Californië nog ‘extreem’, in februari 2017 is de droogte in het noorden van Californië helemaal verleden tijd. Alleen in het zuiden van Californië heerst nog droogte. Maar die is veel minder extreem dan in 2016.

De droogte van Californië is van 2016 naar 2017 veel minder extreem geworden! De rode kleuren in 2016 zijn in het noorden van Californië zelfs helemaal verdwenen. Bron: US Drought Monitor.

Dus ondanks de grote hoeveelheden neerslag die gevallen zijn, kunnen ze in het zuiden van Californië nog wel wat water gebruiken! De verwachtingen zijn in ieder geval goed. Vooral op zaterdag lijkt het zuiden van Californië weer wat welkome extra regen te kunnen verwachten. Zo lijkt het einde van de extreme droogte in zicht.

Het slechte nieuws is dat het noorden van Californië op zaterdag ook behoorlijk wat regen kan verwachten. Dus de dam zal daar goed in de gaten moeten worden gehouden.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 834 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier