Een vakantie in de bergen alleen leuk in de zomer of om te skiën in de winter? Mis! De herfst is misschien wel het mooiste jaargetijde. Fotografen denken daar in ieder geval wel zo over. En wandelaars vaak ook. Geen enorme hitte meer, maar wel een mooie nazomer. Rustiger dan in het hoogseizoen en met de allermooiste kleurenpracht die je je kunt voorstellen. Het laatste groen in de dalen, dat hoe hoger je komt overgaat in felgeel, knalrood en kastanjebruin. Op de toppen in de verte is zelfs de eerste sneeuw al gevallen.

Innsbruck heeft daarbij nog een extra bonus. Natuur en stad gaan in de hoofdstad van Tirol naadloos in elkaar over. Zo drink je een koffie in het zonnetje op één van de gezellige terrassen en pakt direct daarna de gondel omhoog naar de Nordkette. Het dalstation ligt praktisch in de stad! Trek je wandelschoenen aan en struin door de ritselende bladeren van de herfst. We hebben alvast drie wandeltips voor je verzameld.

Of bekijk hier alle wandelingen rond Innsbruck

Kleuren veranderen, de herfst is in aantocht. © Innsbruck Tourismus / Ashley Wiggins

Herfstwandelen op het Mieminger-plateau

Voor prachtige wandelingen in de herfst zit je op het Mieminger-plateau goed. Het is er ook in het najaar vaak zonnig, want het kent hier 2.000 zonuren per jaar. Het plateau ligt op 800 en 1.000 meter hoogte en je geniet hier van het uitgestrekte landschap met weides en lariksen. De bomen kleuren in de herfst knalgeel, terwijl je op de achtergrond de witte bergtoppen ziet afsteken.

Het Mieminger-plateau is slechts 35 minuten rijden vanuit Innsbruck, maar je stapt er een heel nieuwe wereld binnen. Bovendien kun je hier relatief makkelijke wandelingen maken met weinig hoogtemeters, als zijn er natuurlijk ook opties voor meer uitdagende wandelingen. Je hoeft daarvoor alleen de bergen maar in te trekken. Er zijn veel verschillende wandelingen uitgezet, dus kies je favoriet en ga!

Bekijk hier enkele wandelingen op het Mieminger-plateau

De herfst op het Mieminger Plateau. © Innsbruck Tourismus / Helmut Wagner

Zie de zon opkomen bij de Salfeinser See

Een andere bijzondere tip, niet ver van Innsbruck, is de Salfeinser See. Je hebt hier een prachtig uitzicht op de Kalkkögel en de herfst doet daar nog eens een schepje bovenop. Je komt bij het meer door de Senderstal in lopen richting de Kemater Alm en halverwege de Alm de afslag richting Salfeins te nemen. De wandeltijd is ongeveer een uur. Tenminste, naar het meer dan. Als je de hele wandeling wilt doen waarbij je ook de Schaflegerkogel beklimt, dan ben je de hele dag onderweg. Voor de rit naar de Salfeinssee vanuit Innsbruck moet je een goede 30-40 minuten uittrekken.

Het is een vrij korte en relatief makkelijker klim naar het meer, dus ook als het nog schemert is deze wandeling voor de gemiddelde wandelaar prima te doen. Je ziet vanzelf de lucht in het oosten prachtig oranjerood kleuren. Je kunt daarna weer omkeren en dezelfde weg terug nemen, of de route verder volgen. In totaal overbrug je dan zo’n 1.000 hoogtemeters tot aan de top van de Schaflegerkogel (2.405 m). Vanaf daar daar je af via de Kreuzjöchl naar de Kemater Alm om na te genieten van je wandeling.

Meer info over de wandeling vind je hier

De oever van de Inn. © Innsbruck Tourismus / Markus Mair

Of zie juist de zon zakken tijdens je wandeling op de Patscherkofel

De dagen worden korter, de herfst kot eraan! J kunt dus ook een wandeling maken en de zonsondergang bekijken op de berg. Doe dat vooral op donderdagavond, want dan gaat de Patscherkofelbahn tot 23.00 uur ’s avonds. Volg bijvoorbeeld de prachtige Zirbenweg, een twaalf kilometer lange wandeling, waarbij je op 2.000 meter boven zeeniveau door één van de grootste alpendennenbossenbestanden van Europa wandelt.

Beklim daarna een van de toppen in de omgeving en geniet van de zonsondergang. Oh ja, vergeet natuurlijk niet om een rugzakje met eten en drinken mee te nemen. Dan wordt het pas echt feest bovenop de berg!

Lees meer over de prachtige Zirbenweg bij Innsbruck

Het wordt alweer vroeger donker © Innsbruck Tourismus / Klaus Kranebitter

Onze wandeltips voor het najaar

Wandelen in de herfst is net iets anders dan in de zomer. Daarom geven we je graag deze tips mee.

  • Begin je vroeg in de ochtend, of ga je juist einde middag op pad? Neem een extra trui of jack mee, want in deze tijd van het jaar kan het al flink afkoelen
  • Hou er ook rekening mee dat de dagen alweer korter worden!
  • Check het weerbericht en de sneeuwgrens voordat je gaat lopen
  • Ga niet meer naar de allerhoogste pieken als je risico op sneeuw en ijs wilt voorkomen
  • Neem een thermoskan mee met warme koffie, thee of chocomel. Heerlijk voor een pauze op een bankje
  • Enne… vergeet je camera niet om alle kleurenpracht vast te leggen
De bomen bij Lärchen kleuren geel © Innsbruck Tourismus / Klaus Kranebitter

Vroege winter? Opwarmen in de wellness!

Niets zo veranderlijk als het weer, zeker in de bergen! Soms word je verrast door de eerste sneeuwval en is het een dagje helemaal niet zo lekker om te wandelen. Nu is er in Innsbruck genoeg te doen. Denk maar aan de musea en winkels van de stad. Maar echt lekker ontspannen doe je in de wellness! In Innsbruck en omgeving zijn daar diverse mogelijkheden voor.

© Innsbruck Tourismus / Edi Groeger

Ga deze herfst naar Innsbruck

De hoofdstad van Tirol is een heerlijke bestemming voor mensen die zowel van de natuur als van de stad houden. Bovendien is Innsbruck geschikt voor een korte trip en voor een langere vakantie, want je komt er heel gemakkelijk met de auto of de trein. Overdag kun je met de ICE International (2x overstappen), of reis ’s nachts én rechtstreeks met de Nightjet. Als je vroeg boekt, zijn de tarieven gunstig.

Vliegen kan natuurlijk ook, rechtstreeks naar Innsbruck Met de auto is het zo’n 900 kilometer vanaf Utrecht. Zien we je deze herfst?

Lees hier alles over Innsbruck

Hoofdfoto © Innsbruck Tourismus / Markus Mair

(Visited 488 times, 1 visits today)