Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Op moment zit ik in Spitsbergen waar ik het vak glaciers and melt season dynamics volg. Spitsbergen is de plek waar je de klimaatverandering het beste kan waarnemen. Veel gletsjer trekken zich terug en verliezen ijsmassa. Vooral afgelopen winter en deze zomer is het erg warm geweest waardoor er opnieuw veel van de gletsjers verloren is gegaan. Een ander kenmerk van Spitsbergen is de aanwezigheid van ijsberen. Overal waar je heen gaat buiten de stad moet je een geweer bij je houden en alert zijn op deze beren. Aan het begin van de cursus kregen we ook een veiligheidstraining met onder andere een schietcursus en wat te doen tegen ijsberen.

IMG_4299

Zodra je de hoofdstad Longyearbyen verlaat moet je oppassen voor ijsberen en een geweer bij je dragen.

IMG_4585

Berenwacht ’s avonds bij het kamp tijdens een veldexcursie

13902652_894440170660011_3242080054411942057_n

Tijdens een van de excursies hadden we te maken met een ijsbeer in ons kamp. Gelukkig is alles goed gegaan en hebben we de ijsbeer kunnen wegjagen. Was wel even spannend.

Het vak dat ik volg is erg interessant met veel excursies waardoor ik de omgeving hier goed kan ervaren. Ook de docenten zijn erg goed. Onze Britse professor is een vooraanstaande wetenschapper dit veel belangrijk onderzoek doet op het gebied van glaciologie. In deze video is een van de onderzoeken te zien waar hij aan werkt die nieuwe inzichten geeft op het gebied van klimaatverandering:

Inmiddels heb ik al veel excursies hier gehad en ook al een ijsbeer gezien. Ik kan zeggen dat het best een spannende ervaring was om een ijsbeer in ons kamp te hebben. Afgelopen weekend heb ik met een medestudent een hydrologisch meetstation gebouwd aan de rivier die uitmondt bij de gletsjer. Dit is nodig om de dynamiek van de gletsjer te kunnen analyseren en uiteinderlijk ook de massabalans. Het resultaat van het bouwen hiervan is te zien in deze time-lapse. 

IMG_4740

Hydrologisch station aan de voet van de gletsjer Foxfonna

IMG_4690

Dye tracing, een manier op de hydrologie en dynamiek van gletsjer te analyseren

Vandaag zijn we opnieuw naar de gletsjer Foxfonna in de buurt van Longyearbyen gegaan met de hele klas dit keer om nog meer metingen uit te voeren. Onder andere het meten van albedo, de ruwheid van de gletsjer (de factoren die invloed hebben om het smelten) en dye tracing zijn we mee bezig geweest. Met dye tracing kan je kijken hoe snel en op welke manier smeltwater wordt afgevoerd van de gletsjer. Verder hebben we het weerstation opnieuw geïnstalleerd (zie video). Met een ijsboor hebben we tot bijna 4m diep geboord. Na verwachting zal er nog wat sneeuw accumuleren op deze locatie dus altijd afwachten hoe goed deze de winter doorstaat. Probleem bij zulke weerstations hier is de sterke vorming van rijp. Vanwege extreme omstandigheden zijn er weinig weerstations hier op Spitbergen en zijn de weersvoorspelling ook niet altijd even betrouwbaar.

IMG_4755
IMG_4749
IMG_4756

Meer lezen of mijn ervaringen hier op Spitsbergen zijn ook terug te lezen op mijn reisblog: http://roymolenaar.waarbenjij.nu/reisverslagen/505706/spitsbergen/1

Ook bloggen of schrijven voor Alpenweerman?
Zie jij je al bloggen bij een site die een groot publiek trekt en waar jij je ei bij kwijt kunt? Of  ben jij die weerman of weervrouw die via ons platform weerberichten wil gaan verzorgen of zich met het weer en de sociale media wil gaan bezig houden? Dan is wellicht het Alpenweerman platform voor jou de ideale opstap of uitlaatklep. Voor meer informatie neem geheel vrijblijvend contact met ons op en wellicht mogen we JOU binnen ons team verwelkomen. Meer informatie zie – HIER –  of mail gewoon naar  info@alpenweerman.nl 

logoweermag


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 79 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

3 Reactie op “Blog – Roy Molenaar @ Spitsbergen | Glaciers and Melt Season Dynamics”

 • Rob Schellevis
  23 augustus 2016 at 14:14

  Leuk om te lezen Roy, vraag die bij mij onstond tijdens het lezen, wanneer er op een ijsbeer wordt geschoten wordt er dan met scherp geschoten of verdoving,.. Veel plezier daar en Gruß aus Lofer!

 • Roy Molenaar
  23 augustus 2016 at 20:24

  Hallo Rob, bedankt voor je reactie. Op een ijsbeer mag pas geschoten als laatste optie wanneer deze gevaarlijk dichtbij komt op enkele tientallen meters. Als eerste is het belangrijk de groep bij elkaar te houden en zoveel mogelijk lawaai te maken. Vervolgens kan je een ‘flare gun’ gebruiken. Normaal worden deze gebruikt voor het afgeven van noodsignalen, maar werken ook erg goed om ijsberen mee af te schikken. Deze beer was gelukkig goed af te schikken.

  • Rob Schellevis
   26 augustus 2016 at 08:04

   Thanks Roy, stelt me weer gerust 🙂

Comments are closed.

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer