Tags
Blog - Roy Molenaar @ Spitsbergen | Glaciers and Melt Season Dynamics
23 augustus 2016
Op moment zit ik in Spitsbergen waar ik het vak glaciers and melt season dynamics volg. Spitsbergen is de plek waar je de klimaatverandering het beste kan waarnemen. Veel gletsjer trekken zich terug en verliezen ijsmassa. Vooral......
Advertentie
Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!
Op moment zit ik in Spitsbergen waar ik het vak glaciers and melt season dynamics volg. Spitsbergen is de plek waar je de klimaatverandering het beste kan waarnemen. Veel gletsjer trekken zich terug en verliezen ijsmassa. Vooral afgelopen winter en deze zomer is het erg warm geweest waardoor er opnieuw veel van de gletsjers verloren is gegaan. Een ander kenmerk van Spitsbergen is de aanwezigheid van ijsberen. Overal waar je heen gaat buiten de stad moet je een geweer bij je houden en alert zijn op deze beren. Aan het begin van de cursus kregen we ook een veiligheidstraining met onder andere een schietcursus en wat te doen tegen ijsberen.
Zodra je de hoofdstad Longyearbyen verlaat moet je oppassen voor ijsberen en een geweer bij je dragen.
Berenwacht ’s avonds bij het kamp tijdens een veldexcursie
Tijdens een van de excursies hadden we te maken met een ijsbeer in ons kamp. Gelukkig is alles goed gegaan en hebben we de ijsbeer kunnen wegjagen. Was wel even spannend.
Het vak dat ik volg is erg interessant met veel excursies waardoor ik de omgeving hier goed kan ervaren. Ook de docenten zijn erg goed. Onze Britse professor is een vooraanstaande wetenschapper dit veel belangrijk onderzoek doet op het gebied van glaciologie. In deze video is een van de onderzoeken te zien waar hij aan werkt die nieuwe inzichten geeft op het gebied van klimaatverandering:
Inmiddels heb ik al veel excursies hier gehad en ook al een ijsbeer gezien. Ik kan zeggen dat het best een spannende ervaring was om een ijsbeer in ons kamp te hebben. Afgelopen weekend heb ik met een medestudent een hydrologisch meetstation gebouwd aan de rivier die uitmondt bij de gletsjer. Dit is nodig om de dynamiek van de gletsjer te kunnen analyseren en uiteinderlijk ook de massabalans. Het resultaat van het bouwen hiervan is te zien in deze time-lapse.
Hydrologisch station aan de voet van de gletsjer Foxfonna
Dye tracing, een manier op de hydrologie en dynamiek van gletsjer te analyseren
Vandaag zijn we opnieuw naar de gletsjer Foxfonna in de buurt van Longyearbyen gegaan met de hele klas dit keer om nog meer metingen uit te voeren. Onder andere het meten van albedo, de ruwheid van de gletsjer (de factoren die invloed hebben om het smelten) en dye tracing zijn we mee bezig geweest. Met dye tracing kan je kijken hoe snel en op welke manier smeltwater wordt afgevoerd van de gletsjer. Verder hebben we het weerstation opnieuw geïnstalleerd (zie video). Met een ijsboor hebben we tot bijna 4m diep geboord. Na verwachting zal er nog wat sneeuw accumuleren op deze locatie dus altijd afwachten hoe goed deze de winter doorstaat. Probleem bij zulke weerstations hier is de sterke vorming van rijp. Vanwege extreme omstandigheden zijn er weinig weerstations hier op Spitbergen en zijn de weersvoorspelling ook niet altijd even betrouwbaar.
Meer lezen of mijn ervaringen hier op Spitsbergen zijn ook terug te lezen op mijn reisblog: http://roymolenaar.waarbenjij.nu/reisverslagen/505706/spitsbergen/1
Ook bloggen of schrijven voor Alpenweerman?
Zie jij je al bloggen bij een site die een groot publiek trekt en waar jij je ei bij kwijt kunt? Of ben jij die weerman of weervrouw die via ons platform weerberichten wil gaan verzorgen of zich met het weer en de sociale media wil gaan bezig houden? Dan is wellicht het Alpenweerman platform voor jou de ideale opstap of uitlaatklep. Voor meer informatie neem geheel vrijblijvend contact met ons op en wellicht mogen we JOU binnen ons team verwelkomen. Meer informatie zie – HIER – of mail gewoon naar info@alpenweerman.nl
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
(Visited 116 times, 1 visits today)
Roy is afgestudeerd aan de Wageningen Universiteit. Als Bachelor heeft hij de opleiding Bodem, Water & Atmosfeer gedaan. Tijdens de Master heeft hij zich verder gespecialiseerd in de richting van hydrologie en meteorologie. Bovendien heeft hij ook veel vakken in Noorwegen gevolgd en onderzoek gedaan op Spitsbergen. Voor Alpenweerman schrijft Roy weerberichten voor de Alpen, geeft lezingen over het weer en maakt skireviews voor skigebieden.
Advertentie
Advertentie
3 Reactie op “Blog – Roy Molenaar @ Spitsbergen | Glaciers and Melt Season Dynamics”
Comments are closed.
Leuk om te lezen Roy, vraag die bij mij onstond tijdens het lezen, wanneer er op een ijsbeer wordt geschoten wordt er dan met scherp geschoten of verdoving,.. Veel plezier daar en Gruß aus Lofer!
Hallo Rob, bedankt voor je reactie. Op een ijsbeer mag pas geschoten als laatste optie wanneer deze gevaarlijk dichtbij komt op enkele tientallen meters. Als eerste is het belangrijk de groep bij elkaar te houden en zoveel mogelijk lawaai te maken. Vervolgens kan je een ‘flare gun’ gebruiken. Normaal worden deze gebruikt voor het afgeven van noodsignalen, maar werken ook erg goed om ijsberen mee af te schikken. Deze beer was gelukkig goed af te schikken.
Thanks Roy, stelt me weer gerust 🙂