De herfst is voor menig bergenliefhebber een moeilijk seizoen. Ongeduldig kijken we uit naar het eerste poederalarm en het begin van de winterse sneeuw. Maar de herfst is ook een mooi moment om terug te blikken op zomerse avonturen in de bergen. Voor alpinisten was de afgelopen zomer een goed seizoen. Het weer en goede condities maakten het mogelijk om mooie tochten te ondernemen. In deze blog nemen we je in een 3-daagse serie mee op een alpiene gletsjertocht door het Monte Rosa massief. Vandaag deel 2, morgen sluiten we af met deel 3.

Opstaan!
Het is vroeg opstaan in de Gnifetti hut, want om vijf uur wil onze gids vertrekken richting de top van de Vincent Pyramide. Het is natuurlijk geen pretje om op dit soort tijdstippen op te staan, maar na een slapeloze nacht is dit misschien wel het beste. Voor alpinisten is een bekend verhaal: de eerste nacht op grote hoogte is afzien en je steeds weer omdraaien in de hoop toch in slaap te vallen. Met goede moed staan we op: vandaag staat onze eerste vierduizender op het programma. Veel toppen in het Monte Rosa massief zijn vernoemd naar de persoon die als eerste op de top stond, in dit geval de Zwitser Johann Niklaus Vincent. En wat het klimmen op dit moment van de dag gemakkelijk maakt is het onwaarschijnlijke uitzicht: in de verte kleuren de Mont Blanc en de Grandes Jorasses langzaam oranje bij de zonsopkomst. Verder in Italië ligt de Gran Paradiso te schitteren in de eerste zonnestralen.

De Mont Blanc bij zonsopkomst is een waar spektakel
De Mont Blanc bij zonsopkomst is een waar spektakel
De zonsopkomst is een van de mooiste momenten in de Alpen. Een touwgroepje steekt hier de Indren gletsjer over.
De zonsopkomst is een van de mooiste momenten in de Alpen. Een touwgroepje steekt hier de Indren gletsjer over.

Omdat het einde van de zomer nadert en de Italianen zelf momenteel ook vakantie hebben is het een drukte van belang. Op de normaalroute naar de top van de Vincent Pyramide is een groot aantal touwgroepjes op pad. Zij zijn net als wij vanmorgen vroeg vertrokken vanuit de Gnifetti hut, of vanuit de iets lager gelegen Mantova hut.

Meteen gaan we ruige Garstelet gletsjer op, vol diepe spleten.
Meteen gaan we de ruige Garstelet gletsjer op, vol diepe spleten.

Vincent Pyramide
Het is voor ons de eerste hoogalpiene tocht en wat opvalt, is de taaiheid van een beklimming op deze hoogte: stap voor stap gaat het in langzaam tempo omhoog door de ijzige sneeuw en soms lijkt er geen eind aan te komen. Maar de toppen om ons heen zijn als magneten: het uitzicht geeft steeds nieuwe energie en trekt je als het ware omhoog. Bovendien is de beloning van een vierduizender beklimmen groot. Vanaf de Vincent Pyramide ontvouwt zich een onwaarschijnlijk panorama dat loopt van de Mont Blanc in het westen tot de toppen van de Monte Rosa dichterbij. Achter de Lysgletsjer kijken we tegen de prachtige zuidwand van de Weisshorn. Voor veel alpinisten is de Weisshorn, met zijn mooi gevormde sneeuwflanken en volmaakte piramidevorm, een van de mooiste toppen van de Alpen. Aan de andere kant, met de blik naar het zuiden, zien we in Italië een hoge luchtvochtigheid boven het Lago Maggiore en het Gardameer.

De beloning van de beklimming van de Vincent Pyramide mag er zijn: een schitterend zicht op de Lysgletsjer en de verte de Weisshorn.
De beloning van de beklimming van de Vincent Pyramide mag er zijn: een schitterend zicht op de Lysgletsjer en in de verte de Weisshorn. Een touwgroepje is op weg naar de Balmenhorn.
dsc_0558
De schitterende sneeuwflanken van de Weisshorn, op de voorgrond de Balmenhorn.
Het zicht richting Italië is van een andere orde: vochtige lucht hangt boven het Lago Maggiore, Lago di Garda en Lago di Lugano
Het zicht richting Italië is van een andere orde: vochtige lucht hangt boven het Lago Maggiore, Lago di Garda en Lago di Lugano

Reddingstechnieken
De meerwaarde van een gids is niet alleen dat hij je veilig over sneeuwbruggen en door een doolhof aan gletsjerspleten kan leiden. Het levert ook schitterende verhalen en ontzettend veel kennis van de regio op. Wat minder amusant vind ik het verhaal dat Riccardo ons vertelt over zijn val in een dertig meter diepe gletsjerspleet op de Dent d’Hérens, tijdens een van de vele trainingsdagen om berggids te worden. Wanneer we rond het middaguur terug zijn bij de Gnifetti hut leert Riccardo ons enkele reddingstechnieken om iemand uit een gletsjerspleet te redden. De Garstelet gletsjer naast de hut is hier een prachtig oefenterrein voor. Na alle inspanningen wordt er op het terras van de hut getoast op onze eerste vierduizender. Zelfs op 3647 meter hoogte is het nu genieten in de warme zon. Om spierpijn te voorkomen overtuigt Riccardo ons van zijn gouden regel: cola drinken en stretchen. Omdat we morgen een bijzonder zwaar programma willen ondernemen besluiten we zijn advies op te volgen.

De Garstelet gletsjer is een mooi oefenterrein voor reddingstechnieken
De Garstelet gletsjer is een mooi oefenterrein voor reddingstechnieken

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 172 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer