Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De herfst is voor menig bergenliefhebber een moeilijk seizoen. Ongeduldig kijken we uit naar het eerste poederalarm en het begin van de winterse sneeuw. Maar de herfst is ook een mooi moment om terug te blikken op zomerse avonturen in de bergen. Voor alpinisten was de afgelopen zomer een goed seizoen. Het weer en goede condities maakten het mogelijk om mooie tochten te ondernemen. In deze blog nemen we je in een 3-daagse serie mee op een alpiene gletsjertocht door het Monte Rosa massief. Vandaag deel 2, morgen sluiten we af met deel 3.

Opstaan!
Het is vroeg opstaan in de Gnifetti hut, want om vijf uur wil onze gids vertrekken richting de top van de Vincent Pyramide. Het is natuurlijk geen pretje om op dit soort tijdstippen op te staan, maar na een slapeloze nacht is dit misschien wel het beste. Voor alpinisten is een bekend verhaal: de eerste nacht op grote hoogte is afzien en je steeds weer omdraaien in de hoop toch in slaap te vallen. Met goede moed staan we op: vandaag staat onze eerste vierduizender op het programma. Veel toppen in het Monte Rosa massief zijn vernoemd naar de persoon die als eerste op de top stond, in dit geval de Zwitser Johann Niklaus Vincent. En wat het klimmen op dit moment van de dag gemakkelijk maakt is het onwaarschijnlijke uitzicht: in de verte kleuren de Mont Blanc en de Grandes Jorasses langzaam oranje bij de zonsopkomst. Verder in Italië ligt de Gran Paradiso te schitteren in de eerste zonnestralen.

De Mont Blanc bij zonsopkomst is een waar spektakel
De Mont Blanc bij zonsopkomst is een waar spektakel
De zonsopkomst is een van de mooiste momenten in de Alpen. Een touwgroepje steekt hier de Indren gletsjer over.
De zonsopkomst is een van de mooiste momenten in de Alpen. Een touwgroepje steekt hier de Indren gletsjer over.

Omdat het einde van de zomer nadert en de Italianen zelf momenteel ook vakantie hebben is het een drukte van belang. Op de normaalroute naar de top van de Vincent Pyramide is een groot aantal touwgroepjes op pad. Zij zijn net als wij vanmorgen vroeg vertrokken vanuit de Gnifetti hut, of vanuit de iets lager gelegen Mantova hut.

Meteen gaan we ruige Garstelet gletsjer op, vol diepe spleten.
Meteen gaan we de ruige Garstelet gletsjer op, vol diepe spleten.

Vincent Pyramide
Het is voor ons de eerste hoogalpiene tocht en wat opvalt, is de taaiheid van een beklimming op deze hoogte: stap voor stap gaat het in langzaam tempo omhoog door de ijzige sneeuw en soms lijkt er geen eind aan te komen. Maar de toppen om ons heen zijn als magneten: het uitzicht geeft steeds nieuwe energie en trekt je als het ware omhoog. Bovendien is de beloning van een vierduizender beklimmen groot. Vanaf de Vincent Pyramide ontvouwt zich een onwaarschijnlijk panorama dat loopt van de Mont Blanc in het westen tot de toppen van de Monte Rosa dichterbij. Achter de Lysgletsjer kijken we tegen de prachtige zuidwand van de Weisshorn. Voor veel alpinisten is de Weisshorn, met zijn mooi gevormde sneeuwflanken en volmaakte piramidevorm, een van de mooiste toppen van de Alpen. Aan de andere kant, met de blik naar het zuiden, zien we in Italië een hoge luchtvochtigheid boven het Lago Maggiore en het Gardameer.

De beloning van de beklimming van de Vincent Pyramide mag er zijn: een schitterend zicht op de Lysgletsjer en de verte de Weisshorn.
De beloning van de beklimming van de Vincent Pyramide mag er zijn: een schitterend zicht op de Lysgletsjer en in de verte de Weisshorn. Een touwgroepje is op weg naar de Balmenhorn.
dsc_0558
De schitterende sneeuwflanken van de Weisshorn, op de voorgrond de Balmenhorn.
Het zicht richting Italië is van een andere orde: vochtige lucht hangt boven het Lago Maggiore, Lago di Garda en Lago di Lugano
Het zicht richting Italië is van een andere orde: vochtige lucht hangt boven het Lago Maggiore, Lago di Garda en Lago di Lugano

Reddingstechnieken
De meerwaarde van een gids is niet alleen dat hij je veilig over sneeuwbruggen en door een doolhof aan gletsjerspleten kan leiden. Het levert ook schitterende verhalen en ontzettend veel kennis van de regio op. Wat minder amusant vind ik het verhaal dat Riccardo ons vertelt over zijn val in een dertig meter diepe gletsjerspleet op de Dent d’Hérens, tijdens een van de vele trainingsdagen om berggids te worden. Wanneer we rond het middaguur terug zijn bij de Gnifetti hut leert Riccardo ons enkele reddingstechnieken om iemand uit een gletsjerspleet te redden. De Garstelet gletsjer naast de hut is hier een prachtig oefenterrein voor. Na alle inspanningen wordt er op het terras van de hut getoast op onze eerste vierduizender. Zelfs op 3647 meter hoogte is het nu genieten in de warme zon. Om spierpijn te voorkomen overtuigt Riccardo ons van zijn gouden regel: cola drinken en stretchen. Omdat we morgen een bijzonder zwaar programma willen ondernemen besluiten we zijn advies op te volgen.

De Garstelet gletsjer is een mooi oefenterrein voor reddingstechnieken
De Garstelet gletsjer is een mooi oefenterrein voor reddingstechnieken

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 151 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer