Winterse impressies 19 maart vanuit Oberwallis

Ook het Oberwallis heeft nog wat meegepikt van de 3 dagen Nordstau sneeuwdump. De meeste sneeuw viel aan de Bernerkant (noordkant) van het Rhonedal, lokaal 100 tot bijna 150 cm. De zuidkant van het Rhonedal en ook hier in Termen en Rosswald als ook de zuidelijke Walliser Täler moesten het met 10 tot 70 cm doen en hogerop lokaal ook nog meer.

Sander Engelen had ook vanmorgen in het weerbericht al de prachtige omstandigheden aangekaart in zijn Alpenweerbespreking. Na een koude nacht met in de hogere dalen lokaal 20 tot 28 graden vorst ging de dag sterk onderkoeld van start. Met de komst van de zon steeg het kwik echter naar wat aangenamere temperaturen.

Termen running

In Termen op 1020m hoogte ligt deels nog een oud sneeuwdek met daaroverheen nog een mooie verse laag. Mede door de droge lucht, actueel dauwpunten van 10 graden in de min, kan deze zich in de beschutte gebieden goed houden. Al met al uitnodigende condities om  de PC en weerkaarten te ontvluchten en de dag te starten met een rondje trailrunning door de mooie zacht dempende sneeuw in de bossen hier rond Termen (hoogte 1000-1200m)

Ik volg meestal vaste routes deels over asfalt maar voornamelijk en het liefst over berg en bospaadjes. Hoogteverschil (meters) variëren daarbij tussen de 1000 en 300 meter al gelang route. Vandaag slecht 6 kilometer en onderweg natuurlijk ook af en toe een paar foto’s maken.

Onder ander ook van de lawine neergang eind januari hier quasi in onze “achtertuin”. Op de 31 januari en 1 februari denderden drie afzonderlijke lawines door een beek dalletje en verwoestten alles wat op hun pad kwam. De sneeuw lag deels tientallen meters hoog en de transit Simplonpassstrasse van Brig naar Gondo (Italië) moest een week lang voor alle verkeer afgesloten worden. Hieronder wat beelden ervan welke ik op de 18 februari maakte van het lawinegebied.

Tijdens mijn hardloop rondje trof ik ook vandaag weer (nog) immense sneeuwmassa’s aan het zal nog tot ver in de zomer duren voordat al die sneeuw weg is gedooid. Goede kans ook dat de sneeuw op beschutte plaatsen tot de volgende winter zal weten te overleven. Hieronder nog het beeld van vanmorgen. De opname hieronder is genomen in het aller onderste deel van de lawine tong waar deze uiteindelijk tot stilstand kwam.

Rosswald ski

In de loop van de middag ontstonden door de dagelijkse gang wat stapelwolken en steeg het kwik naar een graad of 2 in Termen (1020m) en -2 graden op 2000 meter. Door de verse sneeuw en mede ook de zeer droge lucht dus ideale wintersport condities. In de middag erop uit dus en dat leverde vanuit Rosswald (1800-2600m) de volgende plaatjes op.

Best wel fris ondanks de zon. AWM Francien Bakker
Perfecte pistes en wat een rust!

Ten slotte ook nog een shotje vanuit de Aletsch Arena alwaar we vanmorgen ook actief waren. Ons teamlid Bas Laros maakte vanaf de Fiescheralp alwaar een bekend startpunt voor de paragliders is van het mooie weer gebruik om een paar trainings vluchten te maken

Jou BLOG / Weerbericht ?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOU mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 30 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer