Bijzondere weerdag sluit af met bizarre koufrontpassage
Gisteren, 16 februari 2020, is een dag die voor weerliefhebbers in veel opzichten enorm interessant was. Niet alleen kwam het tot storm, ook nog werden datumrecords verpletterd en zorgde de passage van een sterk koufront voor een enorme temperatuurdaling en veel neerslag in korte tijd.
Gisteren kwam het in de kustgebieden tot storm, en daarmee was het al de vijfde stormdag van het jaar. Ciara zorgde zondag (gisteren een week geleden), vorige week maandag en vorige week dinsdag voor officiële stormdagen en zaterdag en gisteren (zondag) deed Dennis hetzelfde.
Omdat Dennis voor een diepe zuidelijke stroming zorgde werd het extreem warm voor de tijd van het jaar. Het oude datumrecord in de Bilt voor 16 februari (13,3 graad in 2019) werd verpulverd: het kwik liep gisteren overdag op tot maar liefst 16,7 graden. Vermeldenswaardig is dat het oude record (13,3 graad) al in de nacht naar zondag verbroken werd. Nota bene om 3:20 ’s nachts was het al 13,6 graden! Ook het landelijke record voor 16 februari (17,1 graad in Maastricht in 2007) werd ruim verbroken met 18,3 graden in Arcen.
Hoewel storm Dennis bij ons in het algemeen wat zwakker uitpakte dan storm Ciara – de maximale windkracht was kracht 9, terwijl dat vorige week kracht 10 was en de maximale stoot was 120 km/h terwijl dat vorige week ~130 km/h was – waren de windstoten boven land nauwelijks zwakker. Op sommige plekken in het binnenland vielen de windstoten zelfs zwaarder uit dan een week eerder. Dit is te danken aan het feit dat door de enorm warme lucht aan de grond de atmosfeer onstabiel van opbouw was. Hierdoor gingen de lucht mengen en konden er makkelijker zware windstoten voorkomen.
De hoge temperaturen zorgden er ook voor dat het koufront dat in de middag over het noordwesten lag ineens flink activeerde. Vanuit een nauwelijks zichtbaar koufront ontstond er opeens een smal maar zeer scherp afgebakend paars lijntje op de radar.
Het koufront bleef in het noordwesten van het land aanvankelijk een beetje slepen en daardoor viel daar ruim 30 mm regen. Uiteindelijk trok het koufront tegen het eind van de middag en het begin van de avond over het land heen en dit ging gepaard met enorm veel neerslag in korte tijd, flinke windstoten en een bizarre temperatuurdaling, op sommige plekken vond zelfs een daling plaats van bijna 10 graden in 15 minuten.
Wouter van Bernebeek legde de zeer intense regenval en windstoten behorend bij de koufrontpassage vast op video.
Fikse koufrontpassage met windstoten tot 92 km/uur op de meter, zojuist bij Cuijk! #storm@helgavanleur @weermanreinier pic.twitter.com/O7NXxKImRH
— Wouter van Bernebeek (@StormchaserNL) February 16, 2020
In de avond bleef het in de kustgebieden stevig waaien, maar in het binnenland nam de wind in kracht af. Ook werd het vanuit het westen droog. Of het de komende dagen onstuimig blijft lees je hier.
Daan is van kleins af aan al erg geïnteresseerd in het weer. Met name extreem weer als onweer en winterweer vindt hij erg interessant. Hij studeert dan ook Bodem, Water & Atmosfeer aan de Universiteit van Wageningen. Ook heeft hij vier maanden boven de poolcirkel in Spitsbergen gestudeerd.
2 Reactie op “Bijzondere weerdag sluit af met bizarre koufrontpassage”
Comments are closed.
Dag Daan, mooi verslag van inderdaad een erg interessante dag! Ik had van te voren niet verwacht dat het allemaal zo mooi afgetekend bij elkaar zou komen, ik heb er onder het genot van een tripel van genoten 🙂
Groet,
Hans
Hoi Hans, dank! Buiten dat het weertechnisch een mooie dag was, zaten de modellen er inderdaad ook nog eens goed op!
Groetjes,
Daan