Advertentie 

Gisteren, 16 februari 2020, is een dag die voor weerliefhebbers in veel opzichten enorm interessant was. Niet alleen kwam het tot storm, ook nog werden datumrecords verpletterd en zorgde de passage van een sterk koufront voor een enorme temperatuurdaling en veel neerslag in korte tijd. 

storm Dennis, koufront
De weerkaart van gisterochtend. Storm Dennis (het lagedrukgebied op de Oceaan) zette een enorm sterke zuid tot zuidwestelijke stroming op gang, waarmee zachte lucht in heel hoge vaart richting ons land werd gestuurd.

Gisteren kwam het in de kustgebieden tot storm, en daarmee was het al de vijfde stormdag van het jaar. Ciara zorgde zondag (gisteren een week geleden), vorige week maandag en vorige week dinsdag voor officiële stormdagen en zaterdag en gisteren (zondag) deed Dennis hetzelfde.

Omdat Dennis voor een diepe zuidelijke stroming zorgde werd het extreem warm voor de tijd van het jaar. Het oude datumrecord in de Bilt voor 16 februari (13,3 graad in 2019) werd verpulverd: het kwik liep gisteren overdag op tot maar liefst 16,7 graden. Vermeldenswaardig is dat het oude record (13,3 graad) al in de nacht naar zondag verbroken werd. Nota bene om 3:20 ’s nachts was het al 13,6 graden! Ook het landelijke record voor 16 februari (17,1 graad in Maastricht in 2007) werd ruim verbroken met 18,3 graden in Arcen.

De maximumtemperaturen van gisteren, zondag 16 februari 2020. Dit zijn maximumtemperaturen die in de maand mei niet zouden misstaan.

Hoewel storm Dennis bij ons in het algemeen wat zwakker uitpakte dan storm Ciara – de maximale windkracht was kracht 9, terwijl dat vorige week kracht 10 was en de maximale stoot was 120 km/h terwijl dat vorige week ~130 km/h was – waren de windstoten boven land nauwelijks zwakker. Op sommige plekken in het binnenland vielen de windstoten zelfs zwaarder uit dan een week eerder. Dit is te danken aan het feit dat door de enorm warme lucht aan de grond de atmosfeer onstabiel van opbouw was. Hierdoor gingen de lucht mengen en konden er makkelijker zware windstoten voorkomen.

De maximale windstoten van zondag 16 februari 2020. Ook boven land kwamen op veel plekken windstoten van 90-100 km/h voor.

De hoge temperaturen zorgden er ook voor dat het koufront dat in de middag over het noordwesten lag ineens flink activeerde. Vanuit een nauwelijks zichtbaar koufront ontstond er opeens een smal maar zeer scherp afgebakend paars lijntje op de radar.

Het koufront bleef in het noordwesten van het land aanvankelijk een beetje slepen en daardoor viel daar ruim 30 mm regen. Uiteindelijk trok het koufront tegen het eind van de middag en het begin van de avond over het land heen en dit ging gepaard met enorm veel neerslag in korte tijd, flinke windstoten en een bizarre temperatuurdaling, op sommige plekken vond zelfs een daling plaats van bijna 10 graden in 15 minuten.

koufront
De verschillen in temperatuur voor en achter het koufront. Bron: KNMI.

Wouter van Bernebeek legde de zeer intense regenval en windstoten behorend bij de koufrontpassage vast op video.

temperatuurdaling, koufront
In Arcen was het de hele dag vrij warm, en op de passage van het koufront daalde de temperatuur van 18,3 graden naar iets onder de 10 graden in 15 minuten, een daling van bijna 10 graden. Wat een koufront! Ook viel er in 10 minuten tijd 15 millimeter neerslag. Bron: Wetterzentrale

In de avond bleef het in de kustgebieden stevig waaien, maar in het binnenland nam de wind in kracht af. Ook werd het vanuit het westen droog. Of het de komende dagen onstuimig blijft lees je hier.

Stortregen op het koufront. Foto: Jannes Wiersema.
(Visited 1.768 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Bijzondere weerdag sluit af met bizarre koufrontpassage”

 • Hans
  17 februari 2020 at 15:40

  Dag Daan, mooi verslag van inderdaad een erg interessante dag! Ik had van te voren niet verwacht dat het allemaal zo mooi afgetekend bij elkaar zou komen, ik heb er onder het genot van een tripel van genoten 🙂

  Groet,
  Hans

  • Daan van den Broek
   17 februari 2020 at 17:44

   Hoi Hans, dank! Buiten dat het weertechnisch een mooie dag was, zaten de modellen er inderdaad ook nog eens goed op!

   Groetjes,
   Daan

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier