Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De temperaturen rijzen de pan uit tijdens de slotdagen van oktober. Waar het in de Alpen op hoogte vaak in oktober tot sneeuw komt, is het de komende tijd zeer warm met temperaturen in de dalen tot boven de 20 graden. De vorstgrens stijgt de komende dagen naar een zomerse 3600 meter hoogte!! Ook in de Lage Landen is het de komende tijd nazomers met temperaturen boven 20 graden. Pas met november op de kalender lijken de temperaturen wat te dalen en in Nederland neemt de neerslagkans toe. In de Alpen blijft het ook tijdens de eerste week van november nog zeer zacht en overwegend zonnig.

De verwachte weerkaart voor vrijdag 27 oktober volgens het Europese weermodel. Heel Europa verblijft onder hogedruk en storingen vinden we aan de randen van Europa. Bron: WXcharts.com

De laatste dagen van oktober zijn aangebroken en het lijkt wel zomer. De temperaturen zullen flink stijgen en vaak recordhoog uitkomen. Vooral vrijdag zal in Nederland menig datum-warmterecord worden gebroken en ook in het weekend is dat het geval.

Een blik in het Rhonedal. Foto: Johann

Alpen: zeer warm en zonnig

De wind waait veelal uit het zuiden tot zuidoosten en voert zeer zachte lucht aan. Donderdag stroomt in de Alpenlanden de warme lucht binnen. In Oostenrijk stijgt het kwik naar 19 tot 24 graden en in Zwitserland is het op veel plaatsen een graad of 20. Alleen in hardnekkige nevelgebieden blijft de temperatuur wat achter, maar door föhn kan het in de dalen lokaal 23 graden worden. Daarbij schijnt de zon flink met hooguit wat sluierwolken.

Ook vrijdag en in het weekend is het in de Alpenlanden zonnig met hier en daar wat wolken. Het blijft droog en het wordt in Zwitserland 20 tot 25 graden. Ook in Oostenrijk prijken dezelfde kwikstanden op de thermometers en is het ronduit zomers te noemen.

Na het weekend blijft het voorlopig droog en zonnig herfstweer. Wel zal de temperatuur geleidelijk wat lager worden, maar dat kan ook bijna niet anders. Eind volgende week is het 12 tot 18 graden, maar ook dat is nog erg warm in de Alpen. Dan te bedenken dat over iets meer dan 8 weken de kerstvakantie begint…

De temperatuurafwijking is in het weekend op 1500 meter hoogte maar liefst 10 tot 12 graden. Bron: WXcharts.com

Lage Landen: bijzonder warm oktoberweer

In de Lage Landen gaan we van record naar record waarschijnlijk. Mogelijk wordt donderdag in De Bilt al een datum-warmterecord genoteerd, maar dan moet het wel warmer worden dan 20,8 graden. De kans is vooralsnog net iets groter dat het kwik er net onder blijft. Vrijdag 28 oktober staat het record op 19,5 graden en de verwachting is dat het in De Bilt bijna 22 graden wordt. In het zuiden kan het vrijdag lokaal 24 graden worden. Ook in het noorden wordt het een graad of 20, alleen op de Wadden blijft het kwik net onder de 20 graden. Het weerbeeld laat geregeld de zon zien en het blijft droog.

In het weekend is er een mix van zon en wolken. Vooral de kustprovincies maken kans op een enkele bui vanwege schampende fronten. Verder landinwaarts blijft het droog. De temperatuur komt zaterdag uit op 19 tot 24 graden, zondag is het overal een graad of minder warm, maar ook dan is het op veel plaatsen een warme dag met 20 graden en meer.

Na het weekend neemt de wisselvalligheid langzaam toe in de Lage Landen en stijgt de kans op een bui. De temperatuur zal in Nederland geleidelijk dalen van 17 tot 20 graden op maandag naar 13 of 14 graden eind volgende week.

Temperatuur afwijking ten opzichte van normaal voor de week van 14 tot 21 november. Ook dan is het nog warmer dan normaal. Bron: ECMWF charts.

Heel langzaam gaan we in november weer normaal doen, maar als we naar het kaartje hierboven kijken dan hoeven we ook in november nog geen kou te verwachten. Het blijft tot ver in november over het algemeen warmer dan gebruikelijk.

Tot slot nog even de pluim. Deze laat de zeer warme dagen goed zien, maar wel zien ook de temperatuur later volgende week dalen en uiteindelijk is het gemiddeld een graad of 12. Voor de eerste 10 dagen van november geldt een normale temperatuur van 11-12 graden.

Dit was het voor nu. Geniet van het fraaie najaarsweer, zowel in de Lage Landen als in de Alpen. Tot de volgende!

Uitgelichte foto is van Erica van Leeuwen-de Bruijn.

(Visited 729 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier