De komende dagen ligt koude lucht dicht in de buurt van de Alpen. Maar kan deze koude lucht wel de Alpen bereiken? Hoewel het op veel plaatsen in de Alpen al wel wit is ligt er nog relatief weinig natuursneeuw. Vooral onder de 1500 meter valt er van de huidige sneeuwsituatie zonder kunstsneeuw nog niet echt een goede skipiste te maken. Toch ligt koud winterweer de komende tijd niet ver van de Alpen af.

Koudere dagen voor het weekend

Een sterk hogedrukgebied boven Rusland zorgt de eerste dagen voor een oostelijke stroming. Hierdoor wordt relatief koele lucht aangevoerd. Vooral ten noorden van de hoofdkam in Zwitserland en Oostenrijk ligt de vorstgrens donderdag en vrijdag rond of zelfs iets onder de 1000 meter. Op 3000 meter vriest het hier overdag 10 graden. Dat is goed nieuws voor de productie van kunstsneeuw.

Maar de koudste lucht trekt net ten noorden van de Alpen voorbij. Tegelijkertijd is het ten zuiden van de hoofdkam in de Italiaanse en Franse Alpen wel een stukje milder, hier ligt de vorstgrens rond de 1500 meter. Daarbij heeft de bewolking vaak de overhand en uit de bewolking valt vooral in de oostelijke delen af en toe een vlokje sneeuw. Droger en zonniger weer vinden we donderdag en vrijdag vooral in de Franse Alpen.

Zachter en sneeuw in Italiaanse Alpen

Tijdens het weekend verliest het hogedrukgebied boven Rusland snel grip op de Alpen, en met de komst van een lagedrukgebied boven de westelijke Middelandse Zee draait de wind overal in de Alpen naar het zuidoosten en uiteindelijk zuiden. Hier is de lucht een stuk zachter waardoor de vorstgrens begint te stijgen. Zaterdag ligt de vorstgrens van noord naar zuid tussen de 1200 en 1700 meter, zondag stijgt deze overal naar 1800 meter.

Ook is de lucht aan de zuidkant van de Alpen vochtig waardoor het zondag enige tijd gaat sneeuwen in de Italiaanse Alpen, maar sneeuw valt er pas vanaf 1600 meter. Toch zit de kou echt niet ver van de Alpen, op de weerkaart hierboven zien we namelijk dat de vorstgrens in Noord Duitsland op slechts 100 meter ligt.

Val d’ Aosta. Foto: Aimee Kock

Vooral in de regio van de Aosta valt zondag aardig wat neerslag, de sneeuwgrens ligt daarbij rond de 1600 meter. Voor dit gebied is deze sneeuwgrens voor de meeste skigebieden voldoende. Zo kan er in de skigebieden zoals Cervino of Monterosa 20 tot 40 cenimeter sneeuw vallen. Regionaal is zelfs nog wat meer mogelijk. Elders valt er in de Alpen amper neerslag dit weekend en wordt het geleidelijk zachter. 

Föhn na het weekend

Ook na het weekend blijft het vrij zacht in de Alpen. De vorstgrens stijgt nog wat verder en komt rond dinsdag rond de 2000 meter te liggen. Boosdoener is het lagedrukgebied dat vanaf de Middellandse zee via Frankrijk richting het noorden trekt. De Alpen liggen hier aan de oostflank van waar vrij zachte lucht richting het noorden wordt getransporteerd. Daarmee wordt ook de koudere lucht verder noordwaarts weggedrukt en is van koud winterweer absoluut geen sprake. Langs de noordkant komt een zwakke föhn te staan waardoor de temperatuur in de bredere dalen gemakkelijk eens de 10 graden kan aantikken. 

Aan het einde van de eerste week van december zien we voorzichtig meer signalen dat het wel eens wat kouder kan worden. Of het ook tot sneeuw komt is nog even de vraag. Kortom de wintersportliefhebbers moeten in de meeste gebieden van de Alpen nog even geduld hebben op echt koud of sneeuwrijk winterweer.

Bron: Weerplaza

(Visited 1.026 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer